Hvad er en masteruddannelse?

Der er altid en række af spørgsmål, der hober sig op, når man står overfor valg af uddannelse, uanset om det er videregående uddannelse, efteruddannelse, videreuddannelse eller noget helt fjerde. I denne guide forsøger vi at give dig afklaring på, om en masteruddannelse er det rette for dig.

Hvad er en masteruddannelse?

Der er altid en række af spørgsmål, der hober sig op, når man står overfor valg af uddannelse, uanset om det er videregående uddannelse, efteruddannelse, videreuddannelse eller noget helt fjerde. Hvad skal jeg vælge? Hvor lang tid tager det? Hvordan kommer det til at hænge sammen med mit arbejde og fritid? Hvad koster det? Er uddannelsen det rette for mig? Denne uddannelsesguide er til dig, der overvejer at læse en masteruddannelse.


Hvad er en masteruddannelse

En masteruddannelse er en forskningsbaseret deltidsuddannelse på kandidatniveau, der har et omfang svarende til et års fuldtidsstudier (60 ECTS point). Dog har de fleste masteruddannelser en varighed på to år. Masteruddannelser henvender sig til erhvervsaktive voksne, der har en forudgående videregående uddannelse såvel som mindst to års relevant erhvervserfaring. 

De fleste masteruddannelser strækker sig som sagt over to år, hvis du vel og mærke deltager i uddannelsen uden pauser. På nogle masteruddannelser har du mulighed for at følge enkeltfag/enkeltmoduler fra uddannelsen, såfremt du ikke ønsker at tage en hel masteruddannelse. Du har mange steder også mulighed for et fleksibelt forløb, hvor du selv sammensætter og opbygger din masteruddannelse ud fra fag/moduler, der er relevante for dit erhverv. Du bør dog være opmærksom på, at du ikke har helt frie tøjler, hvis du ønsker en fuld master. Din masteruddannelse skal nemlig være afsluttet senest 6 år efter du er startet på dit første master modul. 

Hvad koster en masteruddannelse?

Der er deltagerbetaling på alle masteruddannelser, hvilket betyder, at du (eller din arbejdsgiver) selv afholder udgifterne til uddannelsen. Prisen varierer alt efter universitet og dit valg af masteruddannelse og kan variere fra et beløb, der hedder cirka 25.000 kroner og op til i omegnen af 450.000 kroner. Betalingen af din masteruddannelse falder som oftest i rater, og oftest én gang per semester. Du skal derfor ikke betale hele uddannelsesudgiften på én gang, men i mindre bidder. Ønsker du at vide mere om betalingsmulighederne af din masteruddannelse, vil vi råde dig til at spørge din foretrukne uddannelsesinstitution. 

Adgangskrav til masteruddannelse

Adgangskravene til en masteruddannelse består af krav om forudgående uddannelse samt krav om forudgående relevant erhvervserfaring. Helt konkret er kravene til en masteruddannelse: 

  • En relevant bacheloruddannelse, en relevant professionsbacheloruddannelse, en relevant mellemlang videregående uddannelse, en relevant diplomuddannelse eller en relevant udenlandsk uddannelse på samme niveau samt 
  • Mindst to års relevant erhvervserfaring efter adgangsgivende eksamen.

Vær dog opmærksom på, at på visse masteruddannelser er kravene skærpet yderligere. Derfor vil vi råde dig til at kontakte uddannelsesinstitutionen og/eller læse de specifikke adgangskrav i beskrivelsen af din valgte masteruddannelse. Du bør desuden være opmærksom på, at nogle masteruddannelser udbydes på engelsk, hvorfor der her stilles krav til sprogniveauet. Vær også opmærksom på, at en masteruddannelse stadig kan være relevant for dig, selvom du har en kandidat. Hvis du allerede har taget en kandidat, er en master nemlig den oplagte mulighed for efteruddannelse.  

Dine muligheder med en masteruddannelse

Med en masteruddannelse får du mulighed for at opkvalificere dig ved siden af din fuldtidsbeskæftigelse. En masteruddannelse er nemlig, som nævnt tidligere, tilrettelagt på deltid, så du har mulighed for at passe dit arbejde ved siden af. Dette er også en oplagt mulighed for at afprøve den lærte teori i praksis. Derudover giver det dig gode muligheder for at integrere og implementere din nyerfarede viden i din dagligdag, hvilket ikke kun er godt for dig, men også en bonus for din arbejdsplads. 

En masteruddannelse kan være et skridt videre i din karriere. Ikke alene udvikler uddannelsen dine personlige såvel som dine faglige kompetencer, den kan også styrke dit netværk og potentielt åbne op for nye døre i din karriere. Dette både når det gælder en ny stilling, men nye arbejdsopgaver kunne for eksempel også være en mulighed.

Opsummering: Fakta om masteruddannelser

Varighed: En masteruddannelse tager typisk 2 år at gennemføre, såfremt man ikke holder pause. 

Sted: Undervisningen foregår typisk som holdundervisning hos din valgte uddannelsesinstituion. Nogle masteruddannelser kombinerer noget af undervisningen med fjernundervisninge. Mulighederne afhænger i høj grad af den uddannelsesinstitution du vælger, hvorfor det er en god idé at spørge dem, hvis du er i tvivl.

Finansiering: En masteruddannelse er en uddannelse med deltagerbetaling, hvilket vil sige, at du (eller din arbejdsgiver) selv betaler for uddannelsen.

Økonomi: På en masteruddannelse er du ikke SU-berettiget. Der kan dog være mulighed for at søge om økonomisk støtte gennem Statens Voksenuddannelsesstøtte, såfremt man opfylder betingelserne, og at uddannelsen giver ret til SVU. 

ECTS point: En masteruddannelse er typisk normeret til 60 ECTS point.

Studiestart: Hvornår du starter, afhænger af den enkelte masteruddannelse og den enkelte uddannelsesinstitution. 

Fremtidsmuligheder: Med en masteruddannelse opnår du et formelt kompetenceløft, og du vil opnå kompetencer til højt kvalificerede funktioner.

Desuden peger undersøgelser på, at en master kan have en betydelig indvirkning på din karriere. En undersøgelse foretaget af SDU peger nemlig på, at mange opnår nye ansvarsområder som følge af den viden, de har opnået gennem deres masteruddannelse. Andre angiver at de har opnået en bedre løn, mens nogle er avanceret til højere stillinger. Flere peger desuden også på, at de er blevet bedre kvalificeret til at udføre deres job. 

Adgangskrav: Helt konkret er kravene til en masteruddannelse: 

  • En relevant bacheloruddannelse, en relevant professionsbacheloruddannelse, en relevant mellemlang videregående uddannelse, en relevant diplomuddannelse eller en relevant udenlandsk uddannelse på samme niveau samt 
  • Mindst to års relevant erhvervserfaring efter adgangsgivende eksamen.

Vær dog opmærksom på, at kravene er skærpet yderligere på nogle masteruddannelser.

Er du i tvivl, vil vi råde dig til at kontakte udbyderen af din ønskede masteruddannelse.

Find din kommende masteruddannelse her

Michelle Hjorth

Michelle Hjorth

Digital Content Specialist (Vis mere)
Michelle arbejder som Digital Content Specialist hos finduddannelse.dk, hvor hun blandt andet har fokus på at skrive artikler og guides, der forhåbentlig kan hjælpe dig med dit valg af efteruddannelse, blive klogere på dine muligheder og komme i mål med dine drømme. Michelle er uddannet med en Professionsbachelor i international handel og markedsføring fra Cphbusiness. (Mindre)

Omkring

Michelle arbejder som Digital Content Specialist hos finduddannelse.dk, hvor hun blandt andet har fokus på at skrive artikler og guides, der forhåbentlig kan hjælpe dig med dit valg af efteruddannelse, blive klogere på dine muligheder og komme i mål med dine drømme. Michelle er uddannet med en Professionsbachelor i international handel og markedsføring fra Cphbusiness.

Annoncer