Guide: Videreuddannelse for pædagoger

Går du med et ønske om at udbygge dine kompetencer og efteruddanne dig inden for det pædagogiske felt? Find inspiration og få et overblik over dine muligheder i denne guide. 

Guide: Videreuddannelse for pædagoger

Det pædagogiske felt udvikler og forandrer sig konstant, og der kommer hele tiden ny viden på området, som nuancerer tidligere viden. Derfor er det også oplagt, at du som færdiguddannet pædagog bliver ved med at udvikle sig og søger videreuddannelse. Men hvad har du egentlig af muligheder? 

I denne guide kan du danne dig et overblik over udbuddet på markedet og blive klogere på, hvilke efteruddannelsesmuligheder der passer til dig. 


Hvad ønsker du med din efteruddannelse? 

Der findes mange efter- og videreuddannelsesmuligheder for pædagoger, og det kan derfor være svært at overskue, hvor du skal starte, når du går i gang med at undersøge markedet. Først bør du dog starte med at spørge dig selv, hvad ønsket om efteruddannelse udspringer af. 

Ønsker du at: 

  • Finde ny inspiration og nye kompetencer til brug i en eksisterende stilling
  • Skabe muligheder for nye ansvarsområder
  • Skabe grobund for at opkvalificere dig yderligere
  • Skabe muligheder for at varetage helt nye stillinger i branchen.

Dine muligheder for efter- og videreuddannelse

Diplomuddannelse

Kandidatuddannelse

Masteruddannelse

Pædagogisk diplomuddannelse

Diplomuddannelsen henvender sig til dig med en kort eller mellemlang videregående uddannelse. Med en diplomuddannelse kan du opfriske din tidligere pædagoguddannelse eller specialisere dig inden for en felt, du finder særligt interessant og gerne vil beskæftige dig mere med. Du kan samtidig styrke dine karrieremuligheder ved at udbygge dit kompetencer. 

Et bredt udvalg af specialiseringer

Med en pædagogisk diplomuddannelse kan du vælge mellem en lang række specialiseringer indenfor fire forskellige hovedområder. Du kan blandt andet vælge mellem følgende uddannelsesretninger:

Faglig vejledning

Danskvejleder, Læsevejledning i grundskolen, Engelskvejleder, Matematikvejleder, Børns sprog, Bevægelsesvejleder, Naturfagsvejleder

Pædagogik, psykologi og kommunikation

Almen pædagogik, Psykologi, Interkulturel pædagogik, Logopædi, Pædagogisk og socialpædagogisk arbejde, Medier og kommunikation, Unges og voksnes læreprocesser, Specialpædagogik.

Fag og læring

Dansk som andetsprog, Undervisning i læsning og/eller matematik for voksne, Idræt, Musik, Innovation i undervisning.

Organisationsudvikling

Projektledelse og organisationsudvikling, Vejledning og supervision, Lærerfaglighed og skoleudvikling.

Fleksibelt udddannelsesforløb

Diplomuddannelsen giver 60 ECTS point og svarer til 1 års fuldtidsstudie eller 2-3 år hvis du tager studerer på deltid. Du vælger selv i hvilket tempo, du vil gennemføre uddannelsen - du skal blot have færdiggjort den inden for seks år. På den måde kan du nemt forene videreuddannelse med familieliv og karriere. 

Diplomuddannelsen består af:

  • 2 obligatoriske moduler
  • 3 valgfrie moduler
  • 1 afgangsprojekt

Du kan også tage modulerne enkeltvis som efteruddannelse, hvis du ikke ønsker at tage en hel diplomuddannelse. 

Find en Pædagogisk diplomuddannelse her

Fordelen er, at du kan uddanne dig, mens du arbejder. Du står dermed med det ben i praksis og det andet ben i den faglige teori, og på den måde kan du bruge uddannelsen direkte i dit arbejde.

Kandidatuddannelser

Du kan også vælge at tage en kandidatuddannelse som videreuddannelse, hvis du ønsker at bygge ovenpå din bacheloruddannelse inden for samme fagområde. Kandidatuddannelserne er en specialisering, og du vil blive kvalificeret til at arbejde med pædagogik på et højere fagligt niveau. Du vil samtidig blive i stand til at varetage undervisnings-, ledelses- og konsulentfunktioner og deltage i forsknings- og udviklingsopgaver i private og offentlige organisationer.

Kandidatuddannelser tager 2 år som fuldtidsstudie. Uddannelserne er SU-berettigede og udbydes på flere universiteter rundt om i Danmark. 

Mulige kandidatuddannelser inden for pædagogik

Der findes en række muligheder, når det kommer til kandidatuddannelser inden for det pædagogiske felt. Nedenfor kan du et overblik over nogle af uddannelser, der udbydes på området. 

Der vil være specifikke adgangskrav til hver enkelt uddannelse, og vi anbefaler derfor, at du læser videre på uddannelsesstedets egen hjemmeside for at være sikker på, at du har opfylder de pågældende adgangskrav. 

  • Kandidatuddannelsen i generel pædagogik
  • Kandidatuddannelsen i pædagogisk psykologi
  • Kandidatuddannelsen i pædagogisk sociologi
  • Kandidatuddannelse i pædagogisk filosofi
  • Kandidatuddannelse i uddannelsesvidenskab   

Læs mere om hver enkelt kandidatuddannelse på uddannelsesstedets hjemmeside. 

Masteruddannelser

Masteruddannelser henvender sig til dig med en mellemlang videregående uddannelse og et ønske om at efteruddanne dig sideløbende med dit arbejde. Masteruddannelsen tager 1 år som fuldtidsstudie og 2-3 år som deltidsstudie. 

Masteruddannelserne foregår på universiteter rundt om i Danmark, og du er dermed sikret en forskningsbaseret uddannelse på et højt akademisk niveau - til forskel for diplomuddannelser, der ikke er akademisk meriterende. Det betyder, at du opnår en viden og indsigt, der kan påvirke udviklingen på din nuværende arbejdsplads, ligesom uddannelsen giver dig grundlag for at søge helt nye jobudfordringer.

I modsætning til kandidatuddannelserne har du mulighed for at læse en master ved siden af dit fuldtidsarbejde. Masteruddannelsen er dermed mere en mere fleksibel uddannelsesform, der kan tilpasses dit arbejds- og privatliv. 

Et bredt udvalg af masteruddannelser

Der findes mange muligheder, hvis du ønsker at tage en masteruddannelse inden for det pædagogiske felt. Uddannelsernes opbygning, adgangskrav og studieform vil variere afhængig af det universitet, du vælger. Du bør derfor tage kontakt til uddannelsesstedet, inden du søger om optagelse for at blive klogere på dine muligheder. 

Her er et overblik over nogle af de masteruddannelser, der er relevante for dig med en pædagogisk uddannelsesbaggrund: 

  • Master i Pædagogisk Ledelse
  • Master i Special- og Socialpædagogik
  • Master i Vejledning
  • Master i Voksnes læring og Kompetenceudvikling
  • Master i Uddannelse og Læring
  • Master i IKT og Læring
  • Master i Læreprocesser
  • Master i Organisatorisk Coaching og Læring
  • Master i Positiv Psykologi
  • Master i Ledelse af uddannelsesinstitutioner
  • Master i Dansk som andetsprog

Læs mere om masteruddannelser lige her




Download guiden til videreuddannelse for pædagoger her

Er du interesseret i at finde ud af hvordan du kan blive psykolog, socialrådgiver eller talepædagog, så kan du finde svaret i denne guide! Derudover får du overblik over de forskellige videreuddannelsestyper og tips til finansiering.

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Kontakt detaljer

Vi håber, at du vil finde denne guide brugbar.

Emilia Pedersen

Emilia Pedersen

Digital Content Editor (Vis mere)
Emilia arbejder som editor for finduddannelse.dk, og skriver om kompetenceudvikling og videreuddannelse. Hun har en kandidatgrad i Visuel Kultur fra Københavns Universitet. (Mindre)

Omkring

Emilia arbejder som editor for finduddannelse.dk, og skriver om kompetenceudvikling og videreuddannelse. Hun har en kandidatgrad i Visuel Kultur fra Københavns Universitet.

Annoncer