Vis finduddannelse.dk som: Mobile

Top 30 kompetencer inden for psykologien

Som psykolog får du andres menneskers skæbne helt tæt på. Det er således et tillidsfuldt erhverv med et stor medmenneskeligt ansvar. Samtidig har vi alle en forestilling om, at en psykolog både er rummelig og har en helt særlig lytteevne, men hvilke kompetencer skal den gode psykolog egentlig ellers besidde?

Det får du svaret på lige her. Finduddannelse.dk har nemlig gennemgået 119 jobannoncer på jobindex.dk, sundhedsjobs.dk og psykologjob.dk. På baggrund af dem har vi lavet en analyse af, hvilke kompetencer en potentiel arbejdsgiver efterspørger. Vi er således kommet frem til, at de følgende 30 kompetencer er de absolut vigtigste at besidde som psykolog i 2018: 

Top 30 kompetencer inden for psykologi i 2018

1. Erfaring med målgruppe

2. Kan arbejde tværfagligt

3. Relevant uddannelse

4. Arbejde med selvstændigt

5. Gode samarbejdsevner

6. Er autoriserede

7. Gode formidlingsevner

8. Er robust

9. Skaber godt arbejdsmiljø

10. Personlig integritet

11. Er engageret

12. Specialistuddannet

13. Har anerkendende tilgang

14. Er fleksibel

15. Praksisorienteret tilgang

16. Har overblik

17. Er relationel

18. Kan supervisere

19. Er nysgerrig

20. Er systematisk

21. Er resultatorienteret

22. Erfaring med PSE

23. Erfaring med EPJ

24. Gennemslagskraft

25. Er ambitiøs

26. Er motiveret

27. Er loyal

28. Empatisk

29. Erfaring med FIT

30. Reflekterende 

Baseret på 119 jobannoncer fra jobindex.dk. sundhedsjobs.dk og psykologjobs.dk.

Kendskab til aktuel målgruppe er alfa omega

Dét, der kendetegner de gennemgåede jobannoncer er, at arbejdsgiveren ofte er en større instans eller organisation. De søger således en psykolog, der kan indgå i større teams inden for deres specifikke fokusområde. Du må derfor, som ansøger, kunne demonstrere et godt kendskab til den aktuelle målgruppe. Det er simpelthen alfa omega for din kommende arbejdsgiver, ligesom, at det er et absolut must, at du kan indgå i tværfagligt samarbejde på tværs af organisationen. 

Selvstændigt væsen med flair for tværfagligt arbejde

Samtidig lægger arbejdsgiverne vægt på, at du kan tilgå dine arbejdsopgaver selvstændigt, fleksibelt og med gennemslagskraft. De værdsætter, at du har en praksisorienteret og systematisk tilgang til dine opgaver med et ønske om at levere de bedste resultater både i forhold til dig selv og dine klienter. Det er dog nødvendigt, at du har gode samarbejdsevner, da mange af dine opgaver vil blive løst i fællesskab med dine kolleger. Et godt arbejdsmiljø er derfor af stor betydning, og det er vigtigt, at du anerkender din rolle i at skabe sådan ét. En engageret og motiverende medarbejder med et godt overblik er altså i høj kurs inden for branchen i 2018. 

Empatisk medarbejder med redskabskendskab 

Er du endvidere empatisk, reflekterende, loyal, relationel og nysgerrig, så har du gode chancer for at nå langt i ansøgelsesrunden. Det er nemlig personlige egenskaber hos dig som medarbejder, der er eftertragtede hos arbejdsgiverne. Udover et godt personmatch med de øvrige i teamet, så lægger arbejdsgiver dog også stor vægt på, at du kan demonstrere erfaring med blandt andet diagnostiske vurderings- og evalueringsredskaber såsom PSE og FIT, mens en hjemmevandt omgang med EPJ også ses på med positive øjne.  

Autorisation, specialistuddannelse og supervision

At blive autoriseret psykolog er generelt noget de fleste psykologuddannede sigter efter et par år efter endt kandidatuddannelse. Autorisation lander som den 6. mest efterspurgte kompetence, hvorfor vi kan konkludere, at det ikke er et absolut krav, men dog noget, der bestemt gavner dig i jagten på et nyt job. Samme gør sig egentlig gældende for en specialistuddannelse. Så længe, at du er uddannet cand.psych, så er videre specialisering ikke nødvendigvis et krav fra arbejdsgiverens side. I nogle af jobopslagene efterspørges superviserenskvalifikationer specifikt, men det er igen ikke et ultimativt krav. Kan du supervisere, så lægges der stor vægt på, at du har en motiverende tilgang til dette. 

Har ovenstående liste gjort dig sulten på kompetenceudvikling inden for psykologien, så klik her og find en videreuddannelse eller et kursus, der passer dig. 

Om analysen: Jobannoncerne er fundet på jobindex.dk, sundhedsjob.dk og psykologjob.dk og gennemgået den 19. april 2018. Det er vigtigt at understrege, at analysen giver et øjebliksbillede på de efterspurgte kompetencer, hvorfor det kan ændre sig henover tid. Dog giver analysen en god indikation af, hvad potentielle arbejdsgivere søger hos en psykolog af 2018. 

Senest opdateret: 05 jun 2020

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 19-10-2020

Top 30 pædagog kompetencer 2017

Er du nysgerrig efter at vide, hvilke kompetencer der efterspørges hos pædagoger? Gennem mere en 1.600 jobannoncer har vi samlet de 30 mest efterspurgte kompetencer, som arbejdsgivere efterspørger i 2017.

Læs mere
Sidst opdateret 19-10-2020

Top 30 kompetencer hos pædagoger anno 2016

Hvilke egenskaber skal du besidde for at få foden inden for i den pædagogiske verden? Finduddannelse.dk har gennemgået over 1.200 jobannoncer for at blive klogere på, hvad arbejdsgiverne søger, når der skal ansættes nye pædagoger.

Læs mere
Sidst opdateret 25-06-2020

“Jeg ville ønske, at ingen brugte vendingen ADHD-barn”

Bliv klogere på, hvordan Kursuscenter Sputnik arbejder med ADHD hos børn og unge. 

Læs mere
Sidst opdateret 25-06-2020

Omsorg for børn og unge kræver kompetencer

Børnerådgiverforløbet så dagens lys i et samarbejde mellem organisationen Børns Vilkår og Professionshøjskolen Metropol. For at blive klogere på samarbejdet har vi spurgt Bolette Gram-Hermund, Børnefaglig Konsulent hos Børns Vilkår om tankerne bag uddannelsen. Du kan også læse om, hvad Børnerådgiveruforløbet byder på fagligt og personligt i vores interview med...

Læs mere