Sådan holder du dig sund på arbejdspladsen

Overmander sukkertrangen dig sidst på eftermiddagen på kontoret? I takt med at vi er blevet mere bevidste om konsekvenserne af vores livsstil, er kost, træning og sundhed kommet på dagsordenen. Med en 37 timers arbejdsuge bruger vi omkring en tredjedel af vores hverdag på jobbet. Det gør sundhed på arbejdspladsen ekstra vigtigt.

Sådan holder du dig sund på arbejdspladsen | Få eksperternes råd

Overmander sukkertrangen dig sidst på eftermiddagen på kontoret? I takt med at vi er blevet mere bevidste om konsekvenserne af vores livsstil, er kost, træning og sundhed kommet på dagsordenen. Med en 37 timers arbejdsuge bruger vi omkring en tredjedel af vores hverdag på jobbet. Det gør sundhed på arbejdspladsen ekstra vigtigt.

Vi finder konstant på undskyldninger til at hygge os med noget sødt. Den obligatoriske slikskål, onsdagssneglen, fødselsdagskagen og barselskringlen er blot nogle få af de påskud, du møder på arbejdspladsen. Det kan løbe op i mange stykker kage på bare en uge, og det bidrager til vores sukkertrang.

Jo mere sødt du spiser, jo mere vil du have. Så hvad skal man gøre for at stoppe sukkertrangen på arbejdspladsen? Det har vi spurgt et udpluk af eksperter og sundhedsentusiaster om. Læs med og få deres råd til hvordan du kan holde sukkertrangen væk på jobbet.


Ligesom boligpriserne er afhængige af beliggenhed, beliggenhed og beliggenhed,
er sukkertrangen i høj grad afhængig af tilgængelighed, tilgængelighed og tilgængelighed.

Line Damsgaard, Ernæringschef, Landbrug og fødevarer

"Ligesom boligpriserne er afhængige af beliggenhed, beliggenhed og beliggenhed, er sukkertrangen i høj grad afhængig af tilgængelighed, tilgængelighed og tilgængelighed. Er der bolsjer i skrivebordsskuffen bliver trangen til at spise dem automatisk højere. Er der gulerødder tilgængeligt er vi mere tilbøjelige til at få dem spist. Mit bedste råd for at minimere sukkertrangen er derfor at øge tilgængeligheden af de sundere mellemmåltider og minimere tilgængeligheden af de søde sager.

Det er selvfølgelig ikke altid vi alene kan påvirke, hvad der er tilgængeligt. Personligt er jeg på en arbejdsplads, hvor vi elsker at fejre ting – og med fejringer følger ofte kage el. lign., der kan være svært at holde sig fra. Hvis jeg synes det begynder at tage overhånd, indgår jeg nogle gange i en konkurrence med manden derhjemme, en arbejdskollega eller en veninde, hvor vi fx ser hvor længe vi kan gå uden at spise noget af det søde. Det virker for mig som en god motivationsfaktor".


Gå ikke og tænk 'ikke spise slik, ikke spise slik', for dette fastholder
netop de søde sager i opmærksomheden, hvilket vedligeholder fristelsen.

Anette Schnieber, Ph.D., Cand.Psyck, Lektor i Ernæring & sundhed


"Hvis trangen opstår, fordi der står søde sager fremme og frister, handler det om at få fristelsen ud af din opmærksomhed. Dette kan gøres ved at:

  • Fjerne dig fra fristelsen (f.eks. dreje bordet, så du ikke sidder og kigger på slikskålen)
  • Fjerne fristelsen fra dig (f.eks. ved at aftale, at fællesslikket står i et skab, hvor det ikke kan ses og duftes)
  • Distrahere dig selv (f.eks. ved at tale med kollegaerne eller skrive en sms, hvis du skal hente kaffe i automaten ved siden af slikskålen)

Gå ikke og tænk ”ikke spise slik, ikke spise slik”, for dette fastholder netop de søde sager i opmærksomheden, hvilket vedligeholder fristelsen. Det handler om at skabe gode vaner, der leder dig uden om slikskålen, uden at du tænker over det. Sørg også for ikke at være sulten, da sult kan sætte dig i gang med at tænke på og lede efter snacks".

Mange af os spiser på følelser, og sukkertrang skyldes ofte noget andet end lyst til sukker.

Marie Steenberger, Ernæringsekspert, Madmentor, foredragsholder og forfatter

"Mange af os spiser på følelser, og sukkertrang skyldes ofte noget andet end lyst til sukker. For de fleste vil det være et tegn på træthed, da sukker ofte associeres med hurtig energi og positive følelser. Trangen kan også være tegn på reel sult. Hvis der er er gået minimum 3 timer siden man sidst spiste, kan det være en god ide at spise et mindre eller større måltid afhængig af sulten. Tilgængelighed til nærende mellemmåltider kan forhindre at man kaster sig over de sukkerholdige fødevarer, da fornemmelsen af at tygge på noget kan fjerne trangen.

Man kan også, næste gang man er træt eller presset og har lyst til sukker, spørge sig selv hvad man i virkeligheden har brug for. Det kan være selvomsorg, accept af følelsen eller måske har man brug for at få sagt fra på arbejdet eller prioritere sine arbejdsopgaver, så byrden bliver mere overskuelig".

Læs mere om, hvad vi kan lære af en slankekonsulent

Hvis trangen til sukker bliver for stor, så gå en tur, snup en gulerod. Kort sagt, fjern fokus og gør noget andet.

Lina Hansen, Personlig træner


"Der findes mange gode råd til at stoppe sukkertrangen. Det første og måske nemmeste råd er; luk munden og lad kagen stå. Men det er oftere nemmere sagt end gjort. Presset fra kollegaerne, der står og kører kage ned, kan blive for meget, og den velkendte kl.15-træthed gør bestemt ikke trangen til sukker mindre. Og hvad kan du gøre? Jeg vil råde dig til at fokusere på dine hovedmåltider. Spis en god, proteinrig og mættende morgenmad og frokost, og drik masser af vand.

Føler du dig sulten, kan du spise et lille måltid om formiddagen og om eftermiddagen. Hvis trangen til sukker bliver for stor, så gå en tur, snup en gulerod. Kort sagt, fjern fokus og gør noget andet. Sukkertrangen bliver ikke bedre af at spise sukker. Det giver dig et fix lige nu og her, får dit blodsukker til at stige for derefter at falde igen = ikke stabilt blodsukker".

Læs mere om stillesiddende arbejde

Der er ingen tvivl om, at sukkertrangen bliver mindre, hvis man får en god morgenmad og frokost, rig på proteiner og/eller grove kulhydrater. 

Stina Dannerfjord, Cand. Scient. Klinisk ernærning, kostvejleder og ernæringsekspert


"Der er ingen tvivl om at sukkertrangen bliver mindre, hvis man får en god morgenmad og frokost, rig på proteiner og/eller grove kulhydrater. Et fornuftigt morgenmåltid kunne være en omelet med grønt til, havregrød eller skyr naturel med gryn og bær. Frokosten skal bestå af en solid proteinkild a la fisk eller fjerkræ og en stor salat af grovegrønsager. Spiser man rugbrød, skal man stadigvæk huske proteinerne i form af godt med pålæg - proteiner giver nemlig en god mæthed. Husk grøntsager til ved siden af brødet. Ved at få en ordentlig frokost, vil mange faktisk slippe for sukkertrangen, der ofte kommer snigende når man er små-sulten eller blot har snuppet en sandwich uden nogen særlig substans.

Det kan også hjælpe rigtig meget, at have noget gnave-grønt liggende – igen gerne grove grøntsager eller måske har en pakke sportsknækbrød liggende. Hvis man undertrykker sin sukkertrang i et par dage, vil den forsvinde".

Læs interview om kostvejlederuddannelse her

Der findes et væld af kurser og uddannelser indenfor kost, ernæring og sundhed. Følg nedenstående genveje og udforsk dine muligheder for et kursus eller en uddannelse. 

Se udbuddet af kost og ernærings uddannelser her >

Se udbuddet af social og sundheds uddannelser her >


Annoncer