22 nov 2021

Pleje af den døende patient

Det kan være svært at vide, hvordan man som ansat i social- og sundhedssektoren skal pleje og støtte en døende patient bedst muligt i den sidste tid. For patienten og de pårørende kan denne tid være rigtig hård at komme igennem. For at kunne tage hånd om disse svære emner, er det vigtigt, at du er rustet til at give den nødvendige pleje og omsorg.

Palliativ pleje har fokus på at lindre smerter og andre bekymrende symptomer som; træthed, appetitløshed, opkastning og søvnbesvær. Palliativ pleje handler dog også om at opfylde patientens følelsesmæssige og åndelige behov. Kort sagt har dette medicinske speciale til formål at forbedre den døendes livskvalitet og være en mental støtte for de pårørende.

En vigtig del af behandlingen er som udgangspunkt at hjælpe den døende patient med at forstå alle sine behandlingsmuligheder. En undersøgelse om palliativ pleje viser, at de døende patienters største behov er:

  • den fysisk komfort
  • anerkendelse som et menneske
  • at have et valg og være i kontrol
  • tæt kontakt med familie og omverdenen
  • åndelig forbindelse


1. Fysisk pleje

I takt med at den døende patient bliver svagere, vil det også være vanskeligere for patienten tage den ordinerede medicin. Indtagelsen af unødvendig medicin bør derfor reduceres eller stoppes fuldstændig. I den sidste tid vil patienten opleve smerter og andre symptomer, som er vigtige at lindre for at bevare et hvis velvære i den sidste tid.

2. Psykologhjælp

Patientens viden om sin egen tilstand skal vurderes, og det er essentielt at tilbyde patienten hjælp og rådgivning for at besvare de svære spørgsmål.

3. Social omsorg

Familiens viden om patientens tilstand skal også vurderes. Familien skal vide, at patienten er døende. Brug af tvetydig sprog kan føre til fejlfortolkninger og forvirring. En konstant kilde til frustration og vrede hos de efterladte pårørende er, at ingen tog sig tid til at diskutere det faktum, at patienten var døende. Hvis pårørende får klar besked, har de mulighed for at stille spørgsmål, forberede sig på dødsfaldet og sige farvel.

4. Kulturel respekt og åndelighed

Følsomhed og forståelse for patientens kulturelle og religiøse baggrund er afgørende. Formelle religiøse traditioner skal overholdes og respekteres. Efter patientens død, skal de pårørende behandles med omsorg og medfølelse.

Bliv rustet til at pleje en døende patient

Helle Vibeke Thorsted er underviser på kurset 'Pleje af den døende patient' hos Liva Kurser og har i forløbet fokus på områder, der er vanskelige at håndtere i den daglige pleje af et døende menneske. Med kurset lærer du at give den døende patient en symptomlindrende behandling samt at være en mental støtte for den døende patient og de pårørende. Nedenfor kan du se en række udtalelser fra tidligere deltagere på kurset.

Find vores udbud af kurser i social og sundhed her!

Senest opdateret: 22 nov 2021

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 15-07-2022

Vil du arbejde med fødevarer?

Har du lyst til at arbejde med fødevarer - enten i industrien eller i et køkken? Så har du mange muligheder. Vi giver dig et overblik i denne guide, og viser dig mulighederne for forskellige kurser.

Læs mere
Sidst opdateret 26-06-2020

Sådan opfanger du stress

Er du bekymret for, om din kollega er ved at udvikle stress? Virker vedkommende irritabel, træt og ubeslutsom? Er det længe siden, han eller hun deltog i noget som helst socialt, og hvornår har du egentlig sidst set din kollega grine?  Stress på jobbet rammer mange, og det rammer hårdt. 

Læs mere
Sidst opdateret 23-02-2023

Bliv ernæringsterapeut

Med en uddannelse inden for ernæring bliver du som studerende godt klædt på til at arbejde med blandt andet kostvejledning og diæter. Dine fremtidsmuligheder vil være mange, og du har mulighed for at gøre karriere inden for flere forskellige brancher.

Læs mere
Sidst opdateret 01-10-2020

Styrk din karriere inden for kost og ernæring

Overvejer du at videreuddanne dig inden for kost og ernæringsbranchen, men ved du ikke helt hvilken vej, du har lyst til at gå?

Læs mere