Vis finduddannelse.dk som: Mobile

Tips til øvelser, du kan lave i dit stillesiddende arbejde

I dag findes der mange jobs, hvor hoveddelen af opgaverne løses ved stillesiddende arbejde. Dette er en problematisk udvikling, da vores kroppe er ikke skabt til at sidde stille i lange perioder. Dog kan du ved hjælp af få øvelser være med til at forebygge museskader og samtidig forbedre dit velbefindende.

Forskning viser, at der er flere risici forbundet med stillesiddende jobs. Selvom du ikke oplever nogle problemer af at sidde i lange perioder lige nu, så er der en risiko for, at der opstår problemer senere i livet.

Følgerne ved stillesiddende arbejde

Stillesiddende arbejde er blevet hverdagskost, og flere og flere danskere sidder ned det meste af deres arbejdsdag. At have et stillesiddende job kan føre til skader såsom muskelsvaghed, ringe mobilitet, fedme eller øget følsomhed over for stress.

Det er ikke alle sundhedsproblemer, der dukker op med det samme. Muskelsmerter samt smerter i ryg og nakke kan ofte først vise sig efter et par måneders forkert belastning. Stillesiddende adfærd kan endda øge risikoen for hjertekarsygdomme og diabetes.

 

Hvordan undgår du problemer?

Det er ikke alle med et stillesiddende arbejde, som lider under dette. Hvis du motionerer i din fritid, reduceres risikoen for skader betragteligt. Den almindelige anbefaling for voksne er, at du skal være fysisk aktiv i mindst 30 minutter om dagen, og du må gerne bevæge dig dig så meget, at du bliver lidt forpustet. En rask gåtur eller en tur op ad trapperne i stedet for at vælge elevatoren eller rulletrappen kan være en god start for dig, der har brug for at komme i gang med daglig motion.

Inspiration til øvelser på kontoret

For at undgå sundhedsproblemer på grund af stillesiddende arbejde kan du - udover den daglige motion - udføre disse simple øvelser ved dit skrivebord.

  • Rejs dig op! I dag har mange arbejdspladser hæve-sænke skriveborde. Hvis du endnu ikke har et justerbart skrivebord, kan det være klogt at tage dette op med din arbejdsgiver. Ved at stå op, reducerer du presset på dine diskus, og samtidig øger du blodcirkulationen.

  • Stræk din nakke ved langsomt at vippe dit hoved fra side til side og frem og tilbage. Gør øvelserne langsomt - fem gange til hver side - og vær opmærksom på, at bevægelsen ikke gør ondt.

  • Undgå fysiske spændinger ved at tage et par dybe indåndinger. Mange trækker vejret overfladisk og anspændt, når de er stressede, hvilket i det lange løb kan skabe alvorlige spændingsproblemer i skuldrene. Prøv at slappe af, når du føler dig stresset. Sænk dine skuldre og tag et par dybe indåndinger.

  • Har du problemer med dine håndled og fingre? Fold dine hænder og rul håndleddene. Stive fingre blødgøres let ved at sprede fingrene og dernæst knytte næven sammen i 15-20 sekunder.

Læs mere om stillesiddende arbejde her

Senest opdateret: 25 jun 2020

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 09-07-2020

Sådan vender du konfliktadfærd til udvikling og læring

Hvordan får man vendt arbejdsglæden og overskuddet i en afdeling, så teamet lærer at arbejde sammen, optimere arbejdsglæde og overskud, frem for at modarbejde og skabe konflikt?

Læs mere
Sidst opdateret 09-06-2020

Kan Covid-19 hjælpe os på vej mod fremtidens arbejdsplads?

Covid-19 ramte os uden varsling, og på ingen tid blev Danmark lukket ned. Nu har vi været underlagt krisens restriktioner i et par måneder, og vi begynder langsomt at tilvænne os situationen med hjemmearbejde. Så kan vi begynde at  tale om, hvad krisen har givet os?  

Læs mere
Sidst opdateret 06-10-2020

Derfor skal I have en sund feedbackkultur!

Vi har mødt Feedwork til en snak om feedback, og hvorfor det er så vigtigt. Implementeres feedbackkulturen rigtigt, så vil det skabe sunde resultater på bundlinjen, ligesom det også vil danne grobund for relationer medarbejderne imellem. 

Læs mere
Sidst opdateret 14-01-2020

Stress på arbejdspladsen skal forebygges med viden

Rigtig mange virksomheder og medarbejdere i Danmark har været berørt af stress, og konsekvenserne er både mange og forskellige. Men hvordan forebygger vi stress på arbejdspladsen?

Læs mere