Guide: Videreuddannelse for SOSU

I denne guide får du indblik i nogle af de muligheder, du har for efter- og videreuddannelse som SOSU. Udforsk mulighederne for at styrke dine faglige evner her.

Guide: Videreuddannelse for SOSU

Efter- og videreuddannelse inden for SOSU er en fantastisk mulighed for at udvide dine kompetencer og specialisere dig inden for social- og sundhedsområdet.

Uanset om du er nyuddannet SOSU-assistent eller har mange års erfaring, er der en række spændende muligheder for at dygtiggøre dig.


Denne guide præsenterer en række videreuddannelsesmuligheder for SOSU, der vil styrke dine faglige evner. Som beskæftiget inden for social- og sundhedsområdet har du nemlig et væld af muligheder for videreuddannelse, uanset om du er SOSU assistent, SOSU hjælper eller noget helt tredje. Bliv klogere på dine muligheder herunder.


Hvad ønsker du at opnå med efter- og videreuddannelse?

Som SOSU-assistent eller SOSU-hjælper har du gode muligheder for at specialisere dig, udvikle dig fagligt og komme nye steder hen i dit arbejdsliv, men blive i dit fag. Det kan dog være svært at overskue det store udvalg, for hvor skal man starte, når man skal i gang med at undersøge udbuddet på markedet? Man får hurtigt stirret sig blind på mulighederne.

Det første, du bør gøre, er dog at spørge dig selv, hvad ønsket om efter- og videreuddannelse bunder i. Ønsker du at:

  • Finde ny inspiration og nye kompetencer, der kan gavne dig i din nuværende stilling?
  • Skabe muligheder for nye ansvarsområder?
  • Få en bedre faglig ballast, som samtidig giver muligheder for yderligere opkvalificering?
  • Skabe nye karrieremuligheder, så du kan varetage helt nye stillinger inden for dit fagområde?

Der kan være mange grunde til, at man ønsker opkvalificering gennem efter- og videreuddannelse, og den ene grund er hverken mere rigtig eller forkert end den anden. Det er altid en god ide at holde sin viden og sine kompetencer opdateret, så man holder sig relevant på arbejdsmarkedet.

Samtidig kan det skabe muligheder for, at dit CV skiller sig ud i mængden af andre kandidater, hvis du skulle søge en ny stilling i fremtiden, da du viser din potentielt kommende arbejdsgiver, at du investerer i dig selv, din faglighed og din viden.


Dine muligheder for efter- og videreuddannelse som SOSU

AMU og kurser

Akademiuddannelse

Diplomuddannelse


(AMU) kurser

Arbejdsmarkedsuddannelse (AMU):

Længde: Alt fra 1 til 30 dage

Adgangskrav: For at tilmelde dig en AMU-uddannelse skal du enten bo eller arbejde i Danmark.

Økonomi: Deltagerbetaling. I nogle tilfælde kan AMU være gratis.

Uanset om du er SOSU-assistent eller SOSU-hjælper, er der gode muligheder for at opkvalificere dig og tilegne dig ny viden gennem arbejdsmarkedsuddannelser (AMU) såvel som gennem ordinære kurser. I denne kategori af efter- og videreuddannelse finder du en bred vifte af kortvarige kurser, der er målrettet specifikke kompetencer og færdigheder. Kurserne vil variere i længde og kan vare alt fra nogle få dage og op til flere uger. Hver især giver de mulighed for at opgradere specifikke kompetencer og færdigheder, uden at du skal gennemgå en længere uddannelse.

Opdater din viden

AMU kurser inden for social- og sundhedsområdet er en fantastisk mulighed for dig, der er SOSU-medarbejder for at opgradere dine færdigheder, specialisere dig inden for specifikke områder og fremme din karriere. Der findes nemlig mange kurser og AMU forløb, der er relevante for dig, der er uddannet inden for SOSU faget. Du kan for eksempel fordybe dig i områder som:

  • Demens
  • Konflikthåndtering
  • Medicinhåndtering
  • Sårbehandling

Dette er blot et udpluk af de muligheder, du som sosu-assistent eller sosu-hjælper har for videreuddannelse gennem AMU eller diverse kurser. Der findes således mange andre AMU forløb og kurser, der kunne være relevante for dig som SOSU-medarbejder, og som vil passe til dit faglige interesseområde og dine ønsker til din fremtidige karriere. 

Praksisnær undervisning

Med kurser og AMU forløb får du som sagt kortvarige kurser, der giver dig fornyet viden og kompetencer inden for et givent område. Men udover den overskuelige tidshorisont, er AMU og diverse andre kurser tilrettelagt med praksisnær undervisning. Det kommer dig som deltager til gode, da din ny erhvervede viden dermed kan anvende direkte i din hverdag allerede fra dag et. Hverken du eller din arbejdsgiver skal dermed vente i en periode med at se udbyttet af, at du har været på videreuddannelse. Din nye viden og dine nye kompetencer kommer derimod til udtryk straks efter forløbet, og kommer dermed virksomheden og dine kolleger til gode med det samme.

Find AMU forløb og kurser inden for social- og sundhedsområdet her


Akademiuddannelse

Akademiuddannelse:

Længde: 3 år (deltid) / 1 år (fuldtid)

Adgangskrav: Min. 2 års erhvervserfaring + relevant gymnasial- eller erhvervsuddannelse (EUD)

Økonomi: Egenbetaling med mulighed for støtte gennem eksempelvis SVU

En akademiuddannelse inden på social- og sundhedsområdet er en god måde at videreuddanne sig på, såvel som det er en oplagt mulighed for at specialisere sig inden for et givent område eller holde ens faglige viden ajour. Samtidig kan en akademiuddannelse være et springbræt til mere ansvarsfulde og ledelsesorienterede stillinger.

En mulighed med et fleksibelt uddannelsesforløb

En akademiuddannelse har et omfang på 60 ECTS og består af i alt seks moduler. En akademiuddannelse er gennem tiden også blevet kaldt VVU, som står for videregående voksenuddannelse. Dette skyldes, at en akademiuddannelse er henvendt til voksne med erhvervserfaring (minimum 2 år) og som har en relevant relevant erhvervsuddannelse, en gymnasial uddannelse eller anden uddannelse på tilsvarende niveau. 

En akademiuddannelse kan tages på deltid eller fuldtid, afhængigt af hvad der passer bedst til dig og din situation. Det betyder, at du har mulighed for at blive opkvalificeret samtidig med, at du kan beholde dit arbejde. Det vil typisk tage et år at gennemføre uddannelsen på fuldtid, mens det typisk tager 3 år at gennemføre, hvis man tager sin akademiuddannelse på deltid. Dog har du ikke travlt - du skal nemlig blot have gennemført din akademiuddannelse inden for seks år.

Uddannelsen er opdelt i fagmoduler, og en fuld akademiuddannelse består af:

  • 2 obligatoriske moduler
  • 3 valgfrie moduler
  • 1 afgangsprojekt

Du kan også vælge blot at følge enkelte akademimoduler, og dermed ikke tage en fuld akademiuddannelse, hvis du ikke føler, at det er dét du vil. Du kan ligeledes have mulighed for at sammensætte din egen akademiuddannelse, ud fra de moduler, du finder interessante for dit job, arbejdsområder og dine karrieredrømme for fremtiden.

Der findes som sagt mange forskellige muligheder for at tage en akademiuddannelse i Danmark. Dog fokuserer vi i guiden her på de akademiuddannelser, som er mest oplagte og relevante for dig, der arbejder som SOSU medarbejder.

Akademiuddannelse i Sundhedspraksis

Akademiuddannelse i Sundhedspraksis er for dig, som ønsker at lære om professionel praksis i sundhedssektoren. Uddannelsen giver dig kompetencer til at varetage generelle og specialiserede funktioner inden for social- og sundhedsområdet. For eksempel vil du gennem denne akademiuddannelse opnå kompetencer inden for områder som sundhedsfremme, forebyggelse og rehabilitering, ligesom du vil få viden og værktøjer, du kan anvende i den daglige praksis.

Akademiuddannelse i Socialpædagogik

For dig, som arbejder inden for social- og sundhedssektoren, giver Akademiuddannelsen i Socialpædagogik en unik mulighed for at udvide dine kompetencer og tage dit arbejde med mennesker til et nyt niveau. Du arbejder måske allerede inden for det socialpædagogiske område - eller har et ønske om at skifte karriere til netop det område - og som derfor mangler en teoretisk ballast, der giver dig en solid faglighed. Med uddannelsen får du viden og teori, du kan bruge i hverdagen med det samme.

De nævnte akademiuddannelser ovenfor er selvfølgelig blot et udpluk af nogle af dine muligheder. Der findes ligeledes muligheder for at tage en akademiuddannelse i ledelse, hvis du for eksempel drømmer om at arbejde som teamleder eller koordinator. Mulighederne for at finde en relevant akademiuddannelse er derfor mange.

Find din akademiuddannelse inden for social og sundhed her


Diplomuddannelse

Diplomuddannelse 

Længde: 2-3 år (deltid) / 1 år (fuldtid)    

Adgangskrav: Min. 2 års erhvervserfaring + relevant uddannelse

Økonomi: Deltagerbetaling

Med en diplomuddannelse får du ny faglig viden samt kvalifikationer til at løse nye opgaver. Det kan både være inden for dit nuværende arbejdsfelt, ligesom du kan bruge din nye faglighed til at søge efter nye jobmuligheder. Der findes nemlig et stort udbud af diplomuddannelser, som er relevante for dig, der arbejder inden for social og sundhedsområdet.

Tag en relevant og fleksibel uddannelse

Uanset hvilken diplomuddannelse du vælger, får du her en fleksibel uddannelse, der gør det muligt for dig at videreuddanne dig, mens du stadig arbejder. De fleste diplomuddannelser er nemlig tilrettelagt, så du kan vælge at tage dem enten på deltid over 2-3 år, eller du kan vælge at tage dem på fuldtid hen over cirka 1 år. 

Uddannelsen er opdelt i fagmoduler, og en fuld diplomuddannelse består af:

  • 2 obligatoriske moduler
  • 3 valgfrie moduler
  • 1 afgangsprojekt

Hos mange udbydere har du også mulighed for at tage en fleksibel diplomuddannelse, hvor du selv sammensætter din uddannelse ud fra dine interesser og ønsker til fremtiden.

En diplomuddannelse kan således være vejen til at klatre op ad karrierestigen, hvor du blandt andet kan udvikle din ledelsesmæssige kompetencer, såvel som du kan opnå ny faglig viden. Som SOSU-uddannet kan du for eksempel vælge:

Den sociale diplomuddannelse

En social diplomuddannelse er en berigende mulighed for fagfolk, der ønsker at styrke deres kompetencer inden for det socialfaglige område. Hvis du har en ambition om at specialisere dig inden for dette felt, kan denne diplomuddannelse være det perfekte skridt.

Gennem en social diplomuddannelse får du den nødvendige viden og de kompetencer, der gør det muligt at arbejde med udsatte børn, unge, voksne og ældre. Du kan dykke ned i områder som demens, socialt arbejde med børn og unge, psykosocialt arbejde og meget mere. Der er mange forskellige muligheder med en social diplomuddannelse, og det er uden tvivl en investering, der vil gavne både dig og din karriere.

Den sundhedsfaglige diplomuddannelse

En sundhedsfaglig diplomuddannelse er skræddersyet til dig, der søger ny viden, opgraderede kompetencer og spændende karrieremuligheder inden for dit fagområde. Med en sundhedsfaglig diplomuddannelse har du mulighed for at vælge mellem forskellige uddannelsesretninger, og du kan også tilpasse uddannelsen efter dine personlige faglige interesser, så den matcher dine karrieredrømme.

Uddannelsen styrker din evne til at arbejde analytisk og kritisk, og du har fleksibiliteten til selv at vælge, om du vil gennemføre uddannelsen på fuldtid eller deltid, alt efter hvad der passer bedst til din hverdag.

Prisen for uddannelsen afhænger af, hvilke moduler du vælger at inkludere i din individuelle uddannelsesplan.

Find din diplomuddannelse i social og sundhed her


SOSU hjælper videreuddannelse: Fra SOSU-hjælper til SOSU-assistent

Som du måske kan fornemme, er der mange muligheder for videreuddannelse for SOSU uddannede. Hvis du er uddannet SOSU-hjælper, har du foruden muligheder for AMU forløb, kurser og akademiuddannelser, også mulighed for at tage en fuldtidsuddannelse efterfølgende og videreuddanne dig til social- og sundhedsassistent.

At gå fra SOSU-hjælper til SOSU-assistent vil resultere i flere faglige kompetencer, og dermed også flere og anderledes arbejdsopgaver. Derudover vil det desuden åbne op for andre muligheder i forhold til efter- og videreuddannelse.

SOSU assistent videreuddannelse:

Hvis du som SOSU-assistent skulle få lyst til at tilegne dig ny viden og opkvalificering, så er der gode muligheder. Der findes nemlig et væld af AMU forløb, kurser samt akademi- og diplomuddannelser, der er særligt relevante for dig, der har en uddannelse som SOSU assistent.

Mulighederne stopper dog ikke her. For som SOSU-assistent får du eksempelvis mulighed for at videreuddanne dig til:

  • Socialrådgiver
  • Sygeplejerske
  • Jordemoder

Dette er blot en håndfuld af de muligheder, du har. Derudover kan du nemlig også have mulighed for at videreuddanne dig til eksempelvis fysioterapeut eller farmakonom. Dog kan der være nogle af disse uddannelser, der kræver, at du supplerer med nogle enkelte fag. Derudover kan det være, at du kun kan søge nogle af dem via kvote 2. Vi vil derfor anbefale, at du læser op på adgangskravene til den uddannelse, du eventuelt måtte ønske at tage.


Download guiden til videreuddannelse for SOSU her

Er du interesseret i at finde ud af, hvad du kan blive, når du har afsluttet din uddannelse som SOSU-assistent? Måske er du nysgerrig på, hvordan dine muligheder for videreuddannelse ser ud? Det belyser vi i denne guide! Derudover får du overblik over de forskellige videreuddannelsestyper og tips til finansiering.

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Kontakt detaljer

Vi håber, at du vil finde denne guide brugbar og relevant.

Michelle Hjorth

Michelle Hjorth

Digital Content Specialist (Vis mere)
Michelle arbejder som Digital Content Specialist hos finduddannelse.dk, hvor hun blandt andet har fokus på at skrive artikler og guides, der forhåbentlig kan hjælpe dig med dit valg af efteruddannelse, blive klogere på dine muligheder og komme i mål med dine drømme. Michelle er uddannet med en Professionsbachelor i international handel og markedsføring fra Cphbusiness. (Mindre)

Omkring

Michelle arbejder som Digital Content Specialist hos finduddannelse.dk, hvor hun blandt andet har fokus på at skrive artikler og guides, der forhåbentlig kan hjælpe dig med dit valg af efteruddannelse, blive klogere på dine muligheder og komme i mål med dine drømme. Michelle er uddannet med en Professionsbachelor i international handel og markedsføring fra Cphbusiness.

Annoncer

Du er måske også interesseret i: