EU-certificering
22 feb 2023

Guide til EU-efteruddannelse for lastbilchauffører

Som lastbilchauffør har man et stort ansvar for at sikre, at gods og passagerer når sikkert frem til deres destination. Det er derfor vigtigt at holde sig opdateret med de nyeste regler og best practices inden for sikker og miljøvenlig kørsel. Læs med i artiklen og få svar på alt du behøver at vide om kurser til lovpligtig EU-efteruddannelse for lastbilchauffører.


For at opretholde godkendelsen til at køre lastbiler er lastbilchauffører lovpligtigt forpligtet til at tage efteruddannelse hvert femte år. Efteruddannelsen omfatter både teoretiske og praktiske elementer, herunder sikker kørsel, miljøvenlig kørsel, førstehjælp, kommunikation og konfliktløsning.

Efteruddannelsen giver chaufførerne mulighed for at forbedre deres færdigheder og kompetencer, samt sikre, at de altid er opdaterede. Det er en mulighed for chaufførerne at styrke deres rolle som ansvarlige og professionelle førere af lastbiler og sikre sikker transport af gods og passagerer.

For at kunne tage et EU-Efteruddannelse godschauffør bevis, skal du have et gyldigt lastbilkørekort. Faglærte og ufaglærte chauffører, der har eller søger beskæftigelse inden for transport af forskellige typer af stykgods inden for bl.a. distributionskørsel. Det anbefales, at deltageren tidligere har gennemført grundlæggende uddannelse - eller har erhvervserfaring inden for jobområdet.

Hvor ofte skal man tage efteruddannelse?

Lovpligtig EU-efteruddannelse for lastbilchauffører skal tages hvert femte år, for at opretholde godkendelse til at køre lastbiler.

Hvor kan man tage efteruddannelse?

Efteruddannelsen kan tages hos godkendte uddannelsesinstitutioner, der er godkendt af Færdselsstyrelsen.

Se kursus i den Lovpligtige EU-efteruddannelse her:

Hvad omfatter efteruddannelsen?

Efteruddannelsen omfatter både teoretiske og praktiske elementer, herunder sikker kørsel, miljøvenlig kørsel, førstehjælp, kommunikation og konfliktløsning.

Hvor lang tid tager efteruddannelsen?

Du kan ikke køre lastbil lovligt uden et EU bevis eller chaufføruddannelsesbevis. Hvis du har taget din uddannelse som lastbilchauffør før 9. september 2009 kategoriseres du som en erfaren chauffør, og det betyder at du kan tage 5 dages efteruddannelse, for at blive certificeret. Hvis du derimod har taget dit kørekort efter ovenstående dato, og aldrig har modtaget EU-undervisning, skal du deltage i et mere intensivt kvalifikationsskursus. Det tager typisk 4 uger.

Hvor finder man mere information om efteruddannelsen?

Mere information om lovpligtig EU-efteruddannelse for lastbilchauffører kan findes på Færdselsstyrelsens hjemmeside eller ved at kontakte en godkendt uddannelsesinstitution.

Gå på opdagelse i efteruddannelse for lastbilchauffører her.

Se efteruddannelse her

Senest opdateret: 22 feb 2023
Emilia Rooed Pedersen
Digital Content Editor

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 24-01-2023

Prøv fjernundervisning og bliv positivt overrasket

Prøv det! Det er det bedste råd fra Dorthe og Henrik, der har taget efteruddannelse via e-learning. Dorthe og Henrik deler her deres erfaringer og gode råd omkring fordele og udfordringer ved at tage efteruddannelse bag computerskærmen.

Læs mere
Sidst opdateret 31-01-2023

Derfor er din kompetenceudvikling vigtig

Dine kompetencer er din markedsværdi. Det, at du har den nyeste viden og er ajourført med udviklingen inden for dit fag er afgørende for din karriere i det omskiftelige arbejdsmarked vi ser i dag. Læs her, hvordan du bedst kommer i gang med et kompetenceudviklingsforløb. 

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Er en diplomuddannelse noget for mig?

Du er måske stødt på diplomuddannelser i din søgen efter uddannelse. Men hvad er en diplomuddannelse? Hvad kræver det? Hvor lang tid tager det, og hvad kan jeg egentlig bruge den til efterfølgende? Det forsøger vi at besvare i denne uddannelsesguide. 

Læs mere
Sidst opdateret 28-03-2023

Bliv klar til fremtidens ledelse med uddannelse

En lederuddannelse kan være noget for dig, uanset om du er grøn indenfor ledelse, eller om du har mange års erfaring. Læs her, hvordan Ledernes akademiuddannelse hjalp Majken i hendes karriere, og hvilke kompetencer og redskaber hun fik med sig.

Læs mere