Forskellen på en akademiuddannelse og en diplomuddannelse

"Hvad er forskellen på en akademiuddannelse og en diplomuddannelse?" Svaret er simplere end man umiddelbart skulle tro. Læs mere i denne artikel.

Hvad er forskellen på en akademiuddannelse og en diplomuddannelse

Når det kommer til efteruddannelse, videregående voksenuddannelse m.m. kan det være lidt af en jungle. Mulighederne er mange, udvalget er stort, og det kan være svært at skelne den ene uddannelse fra den anden. 

"Hvad er forskellen på en akademiuddannelse og en diplomuddannelse?"

Dette er et spørgsmål, vi ofte støder på her hos finduddannelse.dk. Og vi forstår det egentlig godt. Men svaret er egentlig mere simpelt, end de fleste går og tror. Den ene uddannelse er ikke bedre end den anden, men svaret findes egentlig helt enkelt i uddannelses niveauet.

Uddannelserne minder meget om hinanden, idet der i begge tilfælde er tale om videregående voksenuddannelse. Snakker vi Den danske kvalifikationsramme, svarer akademiuddannelser dog til niveau 5, mens diplomuddannelser svarer til niveau 6. 

Adgangskrav

Da der er forskel i niveauerne på de to uddannelser, er der derfor også forskel på adgangskravene.

Det, man derfor kan sige, at de to uddannelser har med hinanden og gøre, udover at minde om hinanden i opbygning, er faktisk, at den ene kan lede videre til den anden. En akademiuddannelse kan nemlig give adgang til en diplomuddannelse.

Adgangskravene for at blive optaget på en akademiuddannelse er, at du skal du have minimum 2 års erhvervsuddannelse eller en gymnasial uddannelse samt min. 2 års relevant erhvervserfaring. Hvis du ikke lever op til disse adgangskrav, kan du søge om en realkompetencevurdering hos studievejlederen på uddannelsesinstitutionen.

Vær opmærksom på, at den relevant erhvervserfaring ikke nødvendigvis behøver være knyttet til samme faglighed som det fag, du søger ind på. Vil du for eksempel tage en akademiuddannelse i projektledelse, betyder det ikke, at du skal have arbejdet aktivt som projektleder i to år forinden. Den relevante erhvervserfaring er derimod et udtryk for, at du skal have erfaring med dig, der gør dig i stand til at omsætte teori til praksis i undervisningen.

Adgangskravene kan variere, alt efter hvilken diplomuddannelse du ønsker. Det der gør sig gældende for alle diplomuddannelser er dog, at du skal have en niveau 5 uddannelse for at blive optaget. Det vil sige en relevant adgangsgivende uddannelse og du skal have relevant erhvervserfaring efter endt adgangsgivende uddannelse.

Lever du ikke op til adgangskravene, kan du, ligesom på en akademiuddannelse, søge om en realkompetencevurdering hos studievejlederen på uddannelsesinstitutionen.

Opbygning

I opbygning minder akademiuddannelser og diplomuddannelser meget om hinanden.

En akademiuddannelse er normeret til 60 ECTS point, hvilket er svarende til ét års fuldtidsstudier. Akademiuddannelser er oftest tilrettelagt på deltid og er på niveau med erhvervsakademiuddannelser.

Uddannelsen består af obligatoriske moduler, valgmoduler og et afgangsprojekt. Der er oftest tale om 5-6 moduler og et afgangsprojekt, og du vælger selv, hvor mange moduler du følger ad gangen. Indholdet og strukturen i de enkelte akademiuddannelser reguleres af en rammebekendtgørelse for akademiuddannelserne og fælles studieordning, udarbejdet af de godkendte udbydere. 

Antallet af obligatoriske moduler kan variere fra akademiuddannelse til akademiuddannelse, ligesom det kan være forskelligt, om modulerne er på 5 eller 10 ECTS-point. Afgangsprojektet på en akademiuddannelse er på 10 ECTS-point.

En akademiuddannelse tager typisk 3 år. Det afhænger helt af, hvordan du vælger at sammensætte den. Tager du din akademiuddannelse på deltid, tager det typisk de 2½ - 3 år. Nogle akademiuddannelser kan dog også tilrettelægges på fuld tid, og så tager det cirka et års tid at gennemføre. Mange tager uddannelsen over tre til fire år, men du har i alt seks år til at gennemføre en hel akademiuddannelse fra den dag, du starter. 

Læs mere om akademiuddannelser her

Diplomuddannelser er ligeledes normeret til 60 ECTS point, igen svarende til et års fuldtidsstudier. En diplomuddannelse er en videregående voksenuddannelse, som du kan tilrettelægges på deltid, så man kan arbejde ved siden af. En diplomuddannelse er på niveau med en bachelor eller en professionsbachelor. 

Normen er, at en diplomuddannelse består af 5-6 moduler og til slut et afgangsprojekt. De 5-6 moduler er ofte bygget op med 2-3 obligatoriske moduler og en række valgfrie moduler, som du kan vælge og kombinere, så det passer til præcis dine interesser og behov. Du tilmelder dig et enkelt modul ad gangen og kan gennemføre din diplomuddannelse i dit eget tempo.

En diplomuddannelse kan typisk gennemføres på to et halvt til tre år, med udgangspunkt i at du gennemfører ét fag pr. halvår.

Du kan også tage nogle diplomuddannelser over ét år på fuldtid, hvor du oftest læser 3 deltidsmoduler pr. semester, eller du kan sammensætte din uddannelse med moduler tilrettelagt på fuld tid, og gennemføre modulerne efter hinanden. De fleste diplomuddannelser kan derfor tilpasses, og du bestemmer (næsten) helt selv, hvordan du vil bygge din diplomuddannelse. Den skal dog være afsluttet senest 6 år efter, du er påbegyndt dit første modul.

Læs mere om diplomuddannelser her

Du kan måske nu fornemme forskellen på en akademiuddannelse og en diplomuddannelse - nemlig uddannelses niveauet. Akademiuddannelser er niveau 5 i den danske kvalifikationsramme, og diplomuddannelser er niveau 6. 

Det er kort sagt forskellen på de to uddannelser. Vi har også taget dig igennem nogle af lighederne, og udover dem vi allerede har nævnt er der også økonomien ved de to uddannelser.

Der er nemlig deltagerbetaling på både akademiuddannelser og diplomuddannelser. Der betales oftest pr. modul, og hvis man ønsker at betale for hele uddannelsen på én gang, råder vi til at man hører nærmere om mulighederne for dette ved den ønskede uddannelsesinstitution. Da der i begge tilfælde er tale om efteruddannelse, er hverken en akademiuddannelse eller en diplomuddannelse SU-berettiget. 

Læs flere artikler om efteruddannelse her

Michelle Hjorth

Michelle Hjorth

Digital Content Specialist (Vis mere)
Michelle arbejder som Digital Content Specialist hos finduddannelse.dk, hvor hun blandt andet har fokus på at skrive artikler og guides, der forhåbentlig kan hjælpe dig med dit valg af efteruddannelse, blive klogere på dine muligheder og komme i mål med dine drømme. Michelle er uddannet med en Professionsbachelor i international handel og markedsføring fra Cphbusiness. (Mindre)

Omkring

Michelle arbejder som Digital Content Specialist hos finduddannelse.dk, hvor hun blandt andet har fokus på at skrive artikler og guides, der forhåbentlig kan hjælpe dig med dit valg af efteruddannelse, blive klogere på dine muligheder og komme i mål med dine drømme. Michelle er uddannet med en Professionsbachelor i international handel og markedsføring fra Cphbusiness.

Annoncer