Vis finduddannelse.dk som: Mobile
Hvad er forskellen på en akademiuddannelse og en diplomuddannelse

Forskellen på en akademiuddannelse og en diplomuddannelse

Når det kommer til efteruddannelse, videregående voksenuddannelse m.m. kan det være lidt af en jungle. Mulighederne er mange, udvalget er stort, og det kan være svært at skelne den ene uddannelse fra den anden. 

"Hvad er forskellen på en akademiuddannelse og en diplomuddannelse?"

Dette er et spørgsmål, vi ofte støder på her hos finduddannelse.dk. Og vi forstår det egentlig godt. Men svaret er egentlig mere simpelt, end de fleste går og tror. Den ene uddannelse er ikke bedre end den anden, men svaret findes egentlig helt enkelt i uddannelses niveauet.

Uddannelserne minder meget om hinanden, idet der i begge tilfælde er tale om videregående voksenuddannelse. Snakker vi Den danske kvalifikationsramme, svarer akademiuddannelser dog til niveau 5, mens diplomuddannelser svarer til niveau 6. 

Adgangskrav

Da der er forskel i niveauerne på de to uddannelser, er der derfor også forskel på adgangskravene.

Det, man derfor kan sige, at de to uddannelser har med hinanden og gøre, udover at minde om hinanden i opbygning, er faktisk, at den ene kan lede videre til den anden. En akademiuddannelse kan nemlig give adgang til en diplomuddannelse.

Adgangskravene for at blive optaget på en akademiuddannelse er, at du skal du have minimum 2 års erhvervsuddannelse eller en gymnasial uddannelse samt min. 2 års relevant erhvervserfaring. Hvis du ikke lever op til disse adgangskrav, kan du søge om en realkompetencevurdering hos studievejlederen på uddannelsesinstitutionen.

Vær opmærksom på, at den relevant erhvervserfaring ikke nødvendigvis behøver være knyttet til samme faglighed som det fag, du søger ind på. Vil du for eksempel tage en akademiuddannelse i projektledelse, betyder det ikke, at du skal have arbejdet aktivt som projektleder i to år forinden. Den relevante erhvervserfaring er derimod et udtryk for, at du skal have erfaring med dig, der gør dig i stand til at omsætte teori til praksis i undervisningen.

Adgangskravene kan variere, alt efter hvilken diplomuddannelse du ønsker. Det der gør sig gældende for alle diplomuddannelser er dog, at du skal have en niveau 5 uddannelse for at blive optaget. Det vil sige en relevant adgangsgivende uddannelse og du skal have relevant erhvervserfaring efter endt adgangsgivende uddannelse.

Lever du ikke op til adgangskravene, kan du, ligesom på en akademiuddannelse, søge om en realkompetencevurdering hos studievejlederen på uddannelsesinstitutionen. 

Dog har Uddannelses- og Forskningsministeriet indført en forsøgsordning, der gør det muligt at se bort fra kravet om to års erhvervserfaring efter afsluttet uddannelse, hvis man opfylder følgende kriterier:

  • Du har en akademiuddannelse som højeste forudgående uddannelse
  • Du har mindst fire års relevant erhvervserfaring bag dig (efter ungdomsuddannelse)
  • Du er i relevant beskæftigelse ved optag på diplomuddannelsen.

Opfylder du ovenstående kriterier, behøver du ikke optjene to års relevant erhvervserfaring efter din akademiuddannelse for at kunne begynde på din ønskede diplomuddannelse.

Såfremt du har anden adgangsgivende uddannelse, gælder kravet stadig.

Forsøgsordningen løber i tre år og ender 31. juli 2022. Du kan læse mere om forsøgsordningen her.

Opbygning

I opbygning minder akademiuddannelser og diplomuddannelser meget om hinanden.

En akademiuddannelse er normeret til 60 ECTS point, hvilket er svarende til ét års fuldtidsstudier. Akademiuddannelser er oftest tilrettelagt på deltid og er på niveau med erhvervsakademiuddannelser.

Uddannelsen består af obligatoriske moduler, valgmoduler og et afgangsprojekt. Der er oftest tale om 5-6 moduler og et afgangsprojekt, og du vælger selv, hvor mange moduler du følger ad gangen. Indholdet og strukturen i de enkelte akademiuddannelser reguleres af en rammebekendtgørelse for akademiuddannelserne og fælles studieordning, udarbejdet af de godkendte udbydere. 

Antallet af obligatoriske moduler kan variere fra akademiuddannelse til akademiuddannelse, ligesom det kan være forskelligt, om modulerne er på 5 eller 10 ECTS-point. Afgangsprojektet på en akademiuddannelse er på 10 ECTS-point.

En akademiuddannelse tager typisk 3 år. Det afhænger helt af, hvordan du vælger at sammensætte den. Tager du din akademiuddannelse på deltid, tager det typisk de 2½ - 3 år. Nogle akademiuddannelser kan dog også tilrettelægges på fuld tid, og så tager det cirka et års tid at gennemføre. Mange tager uddannelsen over tre til fire år, men du har i alt seks år til at gennemføre en hel akademiuddannelse fra den dag, du starter. 

LÆS MERE OM AKADEMIUDDANNELSER HER

Diplomuddannelser er ligeledes normeret til 60 ECTS point, igen svarende til et års fuldtidsstudier. En diplomuddannelse er en videregående voksenuddannelse, som du kan tilrettelægges på deltid, så man kan arbejde ved siden af. En diplomuddannelse er på niveau med en bachelor eller en professionsbachelor. 

Normen er, at en diplomuddannelse består af 5-6 moduler og til slut et afgangsprojekt. De 5-6 moduler er ofte bygget op med 2-3 obligatoriske moduler og en række valgfrie moduler, som du kan vælge og kombinere, så det passer til præcis dine interesser og behov. Du tilmelder dig et enkelt modul ad gangen og kan gennemføre din diplomuddannelse i dit eget tempo.

En diplomuddannelse kan typisk gennemføres på to et halvt til tre år, med udgangspunkt i at du gennemfører ét fag pr. halvår.

Du kan også tage nogle diplomuddannelser over ét år på fuldtid, hvor du oftest læser 3 deltidsmoduler pr. semester, eller du kan sammensætte din uddannelse med moduler tilrettelagt på fuld tid, og gennemføre modulerne efter hinanden. De fleste diplomuddannelser kan derfor tilpasses, og du bestemmer (næsten) helt selv, hvordan du vil bygge din diplomuddannelse. Den skal dog være afsluttet senest 6 år efter, du er påbegyndt dit første modul.

LÆS MERE OM DIPLOMUDDANNELSER HER

Du kan måske nu fornemme forskellen på en akademiuddannelse og en diplomuddannelse - nemlig uddannelses niveauet. Akademiuddannelser er niveau 5 i den danske kvalifikationsramme, og diplomuddannelser er niveau 6. 

Det er kort sagt forskellen på de to uddannelser. Vi har også taget dig igennem nogle af lighederne, og udover dem vi allerede har nævnt er der også økonomien ved de to uddannelser.

Der er nemlig deltagerbetaling på både akademiuddannelser og diplomuddannelser. Der betales oftest pr. modul, og hvis man ønsker at betale for hele uddannelsen på én gang, råder vi til at man hører nærmere om mulighederne for dette ved den ønskede uddannelsesinstitution. Da der i begge tilfælde er tale om efteruddannelse, er hverken en akademiuddannelse eller en diplomuddannelse SU-berettiget. 

LÆS FLERE ARTIKLER OM EFTERUDDANNELSE HER

Senest opdateret: 02 nov 2021

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 12-10-2021

Er en diplomuddannelse noget for mig?

Du er måske stødt på diplomuddannelser i din søgen efter uddannelse. Men hvad er en diplomuddannelse? Hvad kræver det? Hvor lang tid tager det, og hvad kan jeg egentlig bruge den til efterfølgende? Det forsøger vi at besvare i denne uddannelsesguide. 

Læs mere
Sidst opdateret 16-11-2021

Er en MBA noget for mig?

Der er altid en række af spørgsmål, der hober sig op, når man står overfor valg af uddannelse. Læs med her og få afklaret spørgsmål omkring hvad en MBA er, hvad en MBA koster, hvad en MBA gør for din karriere, og om en MBA er det rigtige valg for dig. 

Læs mere
Sidst opdateret 15-11-2021

Er et AMU kursus det rette for mig?

I forbindelse med valg af efteruddannelse, hober der sig en masse spørgsmål op: Hvad skal jeg vælge, hvad koster det og hvor lang tid tager det? Denne uddannelsesguide er for dig, der vil undersøge om et AMU kursus kunne være noget for dig. 

Læs mere
Sidst opdateret 14-01-2020

SVU - Din guide til Statens Voksenuddannelsesstøtte

Læs alt dét du har brug for at vide om Statens Voksensuddannelsesstøtte lige her!

Læs mere