Vis finduddannelse.dk som: Mobile
Akademiuddannelse - Hvad er det?

Er en akademiuddannelse det rette for mig?

Hvis du står og skal til at studere, er du sikkert blevet ramt af en masse overvejelser - og måske endda bekymringer. Hvilken studieretning skal jeg vælge? Hvordan kommer det til at hænge sammen med mit arbejde og fritid? Er uddannelsen det rette valg for mig? Denne uddannelsesguide er til dig, der overvejer at læse en akademiuddannelse. Klik dig rundt i afsnittene nedenfor og bliv klogere på, hvad en akademiuddannelse er, hvad det indebærer, og om uddannelsen er det rette valg for dig.

Hvad er en akademiuddannelse

Hvor lang tid tager en akademiuddannelse

Fakta om akademiuddannelsen

Er en akademiuddannelse det rigtige valg for mig

Hvad koster en akademiuddannelse

Forskellen på en akademiuddannelse og en diplomuddannelse

Hvad er en akademiuddannelse

Akademigraden er tidligere blevet betegnet som VVU-graden, eller videregående voksenuddannelse (Videregående VoksenUddannelse). Du kan derfor stadig støde på forkortelsen VVU i forbindelse med en akademiuddannelse.

En akademiuddannelse minder på mange måder om en diplomuddannelse. En akademiuddannelse er nemlig en fleksibel voksenuddannelse, som du kan tage på deltid. Det er en international anerkendt uddannelse, man tager ved siden af sit arbejde - typisk om aftenen eller i weekenden. En akademiuddannelse giver dig nye kompetencer til at løse opgaverne i dit nuværende job mere kvalificeret. Den kan også give dig et eksamenspapir på de kompetencer, du allerede har, eller åbne nye jobmuligheder for dig. 

Når du har bestået din akademiuddannelse, får du således en AU-grad/VVU-grad, som er på samme niveau som en kort videregående uddannelse, hvis man kigger på den danske kvalifikationsramme

Opbygning af akademiuddannelse

En akademiuddannelse er normeret til 60 ECTS-point og består af obligatoriske moduler, valgmoduler og et afgangsprojekt.

Der er oftest tale om 5-6 moduler og et afgangsprojekt, og du vælger selv, hvor mange moduler du følger ad gangen. Indholdet og strukturen i de enkelte akademiuddannelser reguleres af en rammebekendtgørelse for akademiuddannelserne og fælles studieordning, udarbejdet af de godkendte udbydere. 

Antallet af obligatoriske moduler kan variere fra akademiuddannelse til akademiuddannelse, ligesom det kan være forskelligt, om modulerne er på 5 eller 10 ECTS-point. Afgangsprojektet på en akademiuddannelse er på 10 ECTS-point.

Hvor lang tid tager en akademiuddannelse?

Ønsker du en hel akademiuddannelse, kan denne typisk tages over 2½-3 år. Nogle akademiuddannelser kan dog også tilrettelægges på fuld tid, og så tager det cirka et års tid at gennemføre. Du har også muligheden for at styrke dine kompetencer inden for et afgrænset område med et enkelt fag eller et kort forløb. Mulighederne er forskellige, afhængigt af valg af akademiuddannelse og valget af uddannelsesinstitution.

Når du tager en akademiuddannelse, arbejder du typisk ved siden af - enten på fuldtid eller på deltid. Fordelen ved at vælge en akademiuddannelse er, at du kan tilmelde dig et modul ad gangen. Herfra bestemmer du - næsten - selv tempoet. Det giver dig den fornødne ro, når du lige pludselig skal i gang med at lære en masse nyt og samtidig har et fuldtidsjob at passe ved siden af din akademiuddannelse. Mange tager uddannelsen over tre til fire år, men du har i alt seks år til at gennemføre en hel akademiuddannelse fra den dag, du starter. 

Fakta om akademiuddannelsen

Varighed: En akademiuddannelse tager typisk 3 år. Det afhænger helt af, hvordan du vælger at sammensætte den. Tager du din akademiuddannelse på deltid, tager det typisk de 2½ - 3 år. Nogle akademiuddannelser kan dog også tilrettelægges på fuld tid, og så tager det cirka et års tid at gennemføre. 

Sted: Undervisningen på akademiuddannelser kan foregå på enten dag- eller aftenhold og udbydes også i nogle tilfælde som fjernundervisning. Mulighederne afhænger af den uddannelsesinstitution du vælger, hvorfor det er en god ide at søge informationen der.

Finansiering: Der er deltagerbetaling på alle akademiuddannelser. Finansieringen kan komme fra dig selv, din arbejdsgiver eller en helt tredje part.

Økonomi: Da der ved en akademiuddannelse er tale om en efteruddannelse, er du ikke SU-berettiget. Der kan dog være mulighed for at søge om økonomisk støtte gennem for eksempel Statens Voksenuddannelsesstøtte. Du kan læse om dine muligheder her.

ECTS point: En akademiuddannelse er samlet normeret til 60 ECTS point.

Studiestart: Hvornår du starter afhænger af både akademiuddannelse og uddannelses institution.

Fremtidsmuligheder: Med en akademiuddannelse får du konkrete kompetencer inden for dit arbejdsfelt, eller du får suppleret din fagligmed med ny viden, så du for eksempel er i stand til at varetage nye opgaver, og nye karrieremuligheder åbner sig måske.

Du får en solid opkvalificering, hvor du får rig mulighed for at bygge oven på det, du allerede kan, ved hjælp af teorier, metoder og brugbare værktøjer. Du sikrer dig altså nye kompetencer, som kan bruges i dit nuværende job, eller i din fremtidige karriere. Da undervisningen er praksisnær, kan du gå ud og benytte dig af din nye viden allerede fra første dag på uddannelsen.

Når du har gennemført din akademiuddannelse, er der også mulighed for at læse videre på en diplomuddannelse. 

Adgangskrav: For at blive optaget på en akademiuddannelse skal du have minimum 2 års erhvervsuddannelse eller en gymnasiel uddannelse samt min. 2 års relevant erhvervserfaring. Lever du ikke op til adgangskravene, er der dog ingen grund til at være nervøs. Du kan nemlig søge om en realkompetencevurdering hos studievejlederen på uddannelsesinstitutionen.

Vær opmærksom på, at den relevant erhvervserfaring ikke nødvendigvis behøver være knyttet til samme faglighed som det fag, du søger ind på. Vil du for eksempel tage en akademiuddannelse i projektledelse, betyder det ikke, at du skal have arbejdet aktivt som projektleder i to år forinden. Den relevante erhvervserfaring er derimod et udtryk for, at du skal have erfaring med dig, der gør dig i stand til at omsætte teori til praksis i undervisningen.

Er en akademiuddannelse det rigtige valg for mig?

En akademiuddannelse er en erhvervsrettet videregående uddannelse, som bliver udbudt som en åben uddannelse. Uddannelsen er henvendt til voksne, som allerede har en uddannelse i forvejen og har arbejdet mindst to år efter den adgangsgivende uddannelse. Dermed er en akademiuddannelse rettet mod dig, der ønsker at videreuddanne dig, selvom du har et arbejde. Her får du fleksibilitet og behøver altså ikke sige dit job op, hvis du ønsker opkvalificering.

Optagelse på en akademiuddannelse forudsætter bestået erhvervsuddannelse, grundlæggende voksenuddannelse eller gymnasial uddannelse samt mindst to års relevant erhvervserfaring.

Den relevante erhvervserfaring udgør grundlaget for et tæt samspil mellem teori og praksis, og sikrer dig at du får det optimale ud af undervisningen. En akademiuddannelse er brugbar fra din aller første dag, og hvis du studerer ved siden af et arbejde, kan du inddrage din viden fra de enkelte moduler med det samme. Du kan sagtens lade din akademiuddannelse stå alene, og vælge at "afslutte" dine studier, når du har afsluttet uddannelsen. Du kan dog også supplere og fortsætte med en diplomuddannelse, hvis du ønsker mere viden i din rygsæk.

Der findes akademiuddannelser inden for mange områder. For eksempel ledelse, økonomi, pædagogik, markedsføring og kommunikation. Derfor findes der helt sikkert også en akademiuddannelse til din branche og dine kompetencer.

Undervisningen på en akademiuddannelse foregår på dag- eller aftenhold og udbydes i mange tilfælde også som fjernundervisning.

Hvad koster en akademiuddannelse?

Der er deltagerbetaling på alle akademiuddannelser, men det er svært at sige helt præcis, hvad din akademiuddannelse kommer til at koste. Prisen afhænger nemlig i høj grad af, hvilke moduler du vælger. Det kan både være dig selv eller din arbejdsgiver, der betaler for din akademiuddannelse. 

Priserne for de enkelte moduler kan typisk findes der, hvor du ønsker at tage din akademiuddannelse. På den måde kan du også regne sammen, hvad din akademiuddannelse vil ende ud med at koste. De enkelte udbydere plejer også at være meget behjælpelige med spørgsmål til pris, samt hvis du har yderligere spørgsmål til modulerne og uddannelsen som helhed.

Du betaler typisk pr. modul, men hvis du ønsker at betale for hele uddannelsen på en gang, kan det for det meste også sagtens lade sig gøre. Spørg eventuelt om dine muligheder hos din foretrukne uddannelsesinstitution.

Da der ved en akademiuddannelse er tale om en efteruddannelse, er du ikke SU-berettiget. Der kan dog være mulighed for at søge om økonomisk støtte gennem for eksempel Statens Voksenuddannelsesstøtte (SVU). Her er dog nogle betingelser man skal opfylde for at være berettiget. Det kan du læse mere om her. 

 

Forskellen på en akademiuddannelse og en diplomuddannelse

Forskellen på akademiuddannelser og diplomuddannelser findes i uddannelsesniveauet. Snakker vi om Den danske kvalifikationsramme, svarer akademiuddannelser til niveau 5, og diplomuddannelser svarer til niveau 6. Derfor er der også forskel på adgangskravene.

Akademiuddannelsen er en kortere videregående uddannelse, der er normeret til 60 ECTS point. Uddannelsen svaret til ét års fuldtidsstudie. For at blive optaget på en akademiuddannelse skal du have minimum 2 års erhvervsuddannelse eller en gymnasiel uddannelse samt min. 2 års relevant erhvervserfaring.

En akademiuddannelse giver desuden adgang til en diplomuddannelse.

Diplomuddannelsen er en mellemlang videregående uddannelse på niveau med en professionsbachelor. En diplomuddannelse er normeret til 60 ECTS point. Adgangskravene til en diplomuddannelse er en erhvervsakademiuddannelse, en akademiuddannelse, en bachelor eller tilsvarende. Derudover skal du have minimum to års relevant erhvervserfaring - ligesom ved en akademiuddannelse. 

En diplomuddannelse giver desuden adgang til en masteruddannelse. 

Du kan læse mere om forskellene på en diplomuddannelse og en akademiuddannelse her

SE UDVALGET AF AKADEMIUDDANNELSER

Senest opdateret: 15 nov 2021

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 14-01-2020

SVU - Din guide til Statens Voksenuddannelsesstøtte

Læs alt dét du har brug for at vide om Statens Voksensuddannelsesstøtte lige her!

Læs mere
Sidst opdateret 12-10-2021

Er en diplomuddannelse noget for mig?

Du er måske stødt på diplomuddannelser i din søgen efter uddannelse. Men hvad er en diplomuddannelse? Hvad kræver det? Hvor lang tid tager det, og hvad kan jeg egentlig bruge den til efterfølgende? Det forsøger vi at besvare i denne uddannelsesguide. 

Læs mere
Sidst opdateret 22-11-2021

Vejledning til TOEFL-testen

Skal du tage en TOEFL test, og vil du gerne vide, hvordan du forbereder dig bedst muligt? Læs vores guide her og se, hvordan testen er opbygget. Klik her. 

Læs mere
Sidst opdateret 02-11-2021

Forskellen på en akademiuddannelse og en diplomuddannelse

"Hvad er forskellen på en akademiuddannelse og en diplomuddannelse?" Dette er et spørgsmål, vi ofte støder på her hos finduddannelse.dk. Og vi forstår det egentlig godt. Men svaret er egentlig mere simpelt, end de fleste går og tror. 

Læs mere