Vis finduddannelse.dk som: Mobile
Diplomuddannelse

Er en diplomuddannelse noget for mig?

Valget af den rette uddannelse er typisk forbundet med en masse overvejelser. Hvilken studieretning skal jeg vælge? Hvordan kommer det til at hænge sammen med mit arbejde og fritid? Er uddannelsen det rette for mig? Denne uddannelsesguide er til dig, der overvejer at læse en diplomuddannelse. Klik dig rundt i afsnittene nedenfor og bliv klogere på, hvad en diplomuddannelse er, hvad det indebærer, og om uddannelsen er det rette valg for dig.

Hvad er en diplomuddannelse 

Hvor lang tid tager en diplomuddannelse

Fakta om diplomuddannelsen 

Er en diplomuddannelse det rigtige for dig 

 Hvad koster en diplomuddannelse 

Forskellen på en diplomuddannelse og en akademiuddannelse

Hvad er en diplomuddannelse?

En diplomuddannelse er en videregående voksenuddannelse, som du kan tage på deltid. Dermed kan du for eksempel tage uddannelsen, mens du arbejder. Du tilmelder dig et enkelt modul ad gangen og kan gennemføre din diplomuddannelse i dit eget tempo.

En diplomuddannelse er en videregående uddannelse, som er på niveau med en bachelor eller en professionsbachelor. Du kan typisk gennemføre uddannelsen over 3 år, men nogle diplomuddannelser kan tilrettelægges på fuld tid over et års tid.
Normen er, at en diplomuddannelse består af 5-6 moduler og til slut et afgangsprojekt. De 5-6 moduler er ofte bygget op med 2-3 obligatoriske moduler og en række valgfrie moduler, som du kan vælge og kombinere, så det passer til præcis dine interesser og behov.

SE UDVALGET AF DIPLOMUDDANNELSER

Hvor lang tid tager en diplomuddannelse?

En diplomuddannelse kan typisk gennemføres på to et halvt til tre år, med udgangspunkt i at du gennemfører ét fag pr. halvår.

Du kan også tage nogle diplomuddannelser over ét år på fuldtid, hvor du oftest læser 3 deltidsmoduler pr. semester. Det er en mulighed de fleste vælger. Du kan også sammensætte din uddannelse med moduler tilrettelagt på fuld tid, og gennemføre modulerne efter hinanden. Dette er dog en vanskeligere tilgang, da det er forskelligt, om uddannelsesinstitutionerne udbyder de enkelte moduler på fuld tid. 

De fleste diplomuddannelser kan dog tilpasses både arbejdsliv, karrieredrømme, privatliv m.v. Derfor får du mulighed for helt selv at vælge, hvor mange moduler du følger ad gangen. Du bestemmer i princippet også selv, om du vil tage hele diplomuddannelsen, eller om du vil nøjes med enkelte moduler, som giver dig de kompetencer, du efterspørger.

Med andre ord bestemmer du (næsten) helt selv, hvordan du vil bygge din diplomuddannelse. Den skal dog være afsluttet senest 6 år efter, du er påbegyndt dit første modul. Det betyder også, at du sagtens kan holde pauser undervejs i din diplomuddannelse, såfremt du skulle have behov for det. Det kan være en fordel med den fleksibilitet, hvis der f.eks. opstår sygdom, du eller din partner bliver gravid, eller hvis der er andre scenarier, der gør, at du har behov for en pause fra uddannelsen.

Fakta om diplomuddannelsen

Varighed: Typisk 3 år.

Sted: Undervisningen kan foregå på enten dag- eller aftenhold og udbydes også som fjernundervisning i nogle tilfælde. Mulighederne afhænger af den uddannelsesinstitution du vælger.

Finansiering: Der er deltagerbetaling på alle diplomuddannelser. Finansieringen kan komme fra dig selv, din arbejdsgiver eller en helt tredje part.

Økonomi: Da der er tale om en efteruddannelse, er du ikke SU-berettiget. Der kan dog være mulighed for at søge om økonomisk støtte gennem for eksempel Statens Voksenuddannelsesstøtte. Du kan læse om dine muligheder her.

ECTS point: En diplomuddannelse tæller samlet 60 ECTS point.

Studiestart: Hvornår du starter afhænger både af diplomuddannelse og uddannelsesinstitution.

Fremtidsmuligheder: Med en diplomuddannelse får du en solid opkvalificering, der giver dig mulighed for at bygge ovenpå dine eksisterende kompetencer ved hjælp af teori, metoder og redskaber. Undervisningen er praktisk, så du kan gå ud og benytte din viden allerede fra første dag.

Når du har gennemført din diplomuddannelse, er der også mulighed for at læse videre på en masteruddannelse. Vær dog opmærksom på adgangskravene til den eventuelle masteruddannelse, du har i tankerne. 

Adgangskrav: Adgangskravene kan variere, alt efter hvilken diplomuddannelse du ønsker. Det der gør sig gældende for alle diplomuddannelser er dog, at du skal have en relevant adgangsgivende uddannelse og du skal have relevant erhvervserfaring efter endt adgangsgivende uddannelse.

Lever du ikke op til adgangskravene, er der ingen grund til at være nervøs. Du kan nemlig søge om en realkompetencevurdering hos studievejlederen på uddannelsesinstitutionen. 

Forsøgsordning om adgang til diplomuddannelser

Uddannelses- og Forskningsministeriet har indført en forsøgsordning, der gør det muligt at se bort fra kravet om to års erhvervserfaring efter afsluttet uddannelse, hvis man opfylder følgende kriterier:

  • Du har en akademiuddannelse som højeste forudgående uddannelse
  • Du har mindst fire års relevant erhvervserfaring bag dig (efter ungdomsuddannelse)
  • Du er i relevant beskæftigelse ved optag på diplomuddannelsen.

Opfylder du ovenstående kriterier, behøver du ikke optjene to års relevant erhvervserfaring efter din akademiuddannelse for at kunne begynde på din ønskede diplomuddannelse.

Såfremt du har anden adgangsgivende uddannelse, gælder kravet stadig.

Forsøgsordningen løber i tre år og ender 31. juli 2022. Du kan læse mere om forsøgsordningen her.

Er en diplomuddannelse det rigtige for mig?

Diplomuddannelsen henvender sig til voksne med erhvervserfaring, og desuden voksne, der har en erhvervsakademi- eller en akademiuddannelse i bagagen.

Optagelse kræver adgangsgivende eksamen samt mindst to års relevant erhvervserfaring efter adgangsgivende eksamen.

Din erhvervserfaring udgør grundlaget for et tæt samspil mellem teori og praksis, og sikrer dig at du får det optimale ud af undervisningen. En diplomuddannelse er brugbar fra din aller første dag, og hvis du studerer ved siden af et arbejde, kan du inddrage din viden fra de enkelte moduler med det samme.

Hvad koster en diplomuddannelse?

Der er deltagerbetaling på alle diplomuddannelser, men det er svært at sige helt præcis, hvad din diplomuddannelse kommer til at koste. Prisen afhænger nemlig af, hvilke moduler du vælger. 

Prisen per modul starter fra cirka 9.000 kroner og går op til cirka 21.000 kroner. En hel diplomuddannelse ender derfor typisk ud med at koste mellem 59.000 kr. og 110.000 kroner.

Priserne for de enkelte moduler kan typisk findes der, hvor du ønsker at tage din diplomuddannelse. På den måde kan du også regne sammen hvad din diplomuddannelse vil ende ud med at koste. De enkelte udbydere af diplomuddannelser plejer også at være meget behjælpelige med spørgsmål til pris, og hvis du har yderligere spørgsmål til modulerne og uddannelsen som helhed.

Du betaler typisk pr. modul, men hvis du ønsker at betale for hele uddannelsen på en gang, kan det for det meste også sagtens lade sig gøre. Spørg eventuelt om dine muligheder hos din foretrukne uddannelsesinstitution.

Hvad er forskellen på en diplomuddannelse og en akademiuddannelse?

Dette er et spørgsmål det ofte kommer - hvilket vi egentlig godt kan forstå.

Forskellen på akademiuddannelse og diplomuddannelse er uddannelsesniveauet. Derfor er der også forskel på adgangskravene. Snakker vi om Den danske kvalifikationsramme, svarer akademiuddannelser til niveau 5, og diplomuddannelser svarer til niveau 6.

Akademiuddannelsen er en kortere videregående uddannelse, der tæller 60 ECTS point. Uddannelsen svaret til ét års fuldtidsstudie. For at blive optaget på en akademiuddannelse skal du have minimum 2 års erhvervsuddannelse eller en gymnasiel uddannelse samt min. 2 års relevant erhvervserfaring.

En akademiuddannelse giver desuden adgang til en diplomuddannelse.

Diplomuddannelsen er en mellemlang videregående uddannelse på niveau med en professionsbachelor. En diplomuddannelse tæller 60 ECTS point. Adgangskravene til en diplomuddannelse er en erhvervsakademiuddannelse, en akademiuddannelse, en bachelor eller tilsvarende. Derudover skal du have minimum to års relevant erhvervserfaring - ligesom ved en akademiuddannelse. 

En diplomuddannelse giver desuden adgang til en masteruddannelse. 

FIND DIN DIPLOMUDDANNELSE NU

Senest opdateret: 12 okt 2021

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 01-06-2021

How to write a winning essay for the Sustainability Scholarship

On this page, we have summarized the most essential take-aways from what we learned, reviewing over 3.600 applications. We therefore present you: How to write a winning essay for our scholarship - The Ultimate Guide, by finduddannelse.dk

Læs mere
Sidst opdateret 25-06-2020

Lean Six Sigma guide

Denne guide er for dig, der vil vide mere om Lean Six Sigma og de dertil hørende White Belt, Yellow Belt, Green Belt, Black Belt og Master Black Belt certificeringer. Læs videre her, hvis du ønsker at blive klogere på de forskellige metoder.

Læs mere
Sidst opdateret 05-06-2020

Sådan får du et teleskoplæssercertifikat

Er du maskinfører, og vil du gerne udbygge dine faglige kompetencer? Så skal du måske overveje at erhverve dig et teleskoplæssercertifikat. Læs med her og find ud af, hvordan du får sådan et.

Læs mere
Sidst opdateret 16-12-2020

SVU: Guide til Statens voksenuddannelsesstøtte

Få økonomisk støtte til din efteruddannelse med statens voksenuddannelsesstøtte, og tag en uddannelse på folkeskole-, gymnasialt eller videregående niveau i arbejdstiden. 

Læs mere