Efterspurgte kompetencer 2023: Topledelse

Tag skridtet mod en rolle som topleder! Få et overblik over de mest eftertragtede kompetencer for topledere i 2023 her og sæt kursen mod succes.

Topledelse: Se listen over efterspurgte kompetencer i 2023

Er du allerede i en ledende stilling, eller har du ambitioner om at nå dertil i fremtiden? Så er det måske relevant for dig at vide, hvilke faglige og personlige kompetencer arbejdsgivere efterspurgte i 2023, da de søgte kandidater til ledelsesroller inden for topledelse. Med denne indsigt har du mulighed for at differentiere dig fra andre ansøgere.

Går du rundt med en potentiel leder indeni dig? Hvert år ændrer virksomhedernes behov sig i forhold til de mest attraktive kompetencer. Her kan du få et overblik over de kompetencer, som virksomhederne generelt efterspurgte mest i 2023 inden for topledelse.

Dette overblik kan hjælpe dig med at prioritere de rette kompetencer i din ansøgning og dit CV og samtidig inspirere dig til fremtidig kompetenceudvikling. Det er værdifuld viden, uanset om du er i job eller søger nye udfordringer.


Efterspurgte kompetencer inden for topledelse i 2023

Top 15 faglige kompetencer

1. Ledelse

2. Udvikling

3. Erfaring

4. Strategisk mindset

5. Drift

6. Faglig ballast

7. Strategier og planlægning

8. Sproglige færdigheder

9. Relevant uddannelse

10. Økonomi og økonomistyring

11. IT

12. Ledelseserfaring

13. Kommercielt mindset

14. Salg

15. Kommunikation

Top 15 personlige kompetencer

1. Ansvarlig

2. Drive

3. Motiverende

4. Synlig

5. Ambitiøs

6. Effektiv

7. Struktureret

8. Godt overblik

9. Positiv

10. Anerkendende

11. Visionær

12. Målrettet

13. Inddragende

14. Udadvendt

15. Analytisk

Baseret på 323 jobannoncer på Jobindex


De vigtigste faglige kompetencer som topleder

Som topleder er du ansvarlig for at styre virksomhedens strategi og være frontløber for dens udvikling. Derfor er det ikke overraskende, at arbejdsgivere vægter ledelsesmæssige evner, erfaring og udvikling som nøglekompetencer, når de udvælger deres kommende topleder blandt kandidaterne til rollen. Derudover er et strategisk mindset, erfaring med drift og fagligt ballast også højt på listen over ønskede kompetencer hos den ideelle kandidat til jobbet.

For at blive betragtet som en kompetent topleder er det essentielt at have stærke ledelsesevner. Derfor er erfaring inden for ledelse en central faktor, ligesom kendskab til drift, strategier og planlægning er en stor fordel. En solid faglig ballast, sproglige færdigheder og fremragende kommunikationsevner, både skriftligt og mundtligt, er også afgørende. Evnen til at formidle klart og forståeligt, selv på tværs af sproggrænser, er nemlig vigtig for at undgå misforståelser og sikre effektiv kommunikation i organisationen.

Vejen til toplederposten går gennem kompetenceudvikling

Hvis du drømmer om en fremtid i topledelsen, er det afgørende at reflektere over dine kompetencer og vurdere, om du besidder de kvalifikationer, som arbejdsgivere efterspørger. Selv hvis du allerede har styr på de fleste kompetencer på listen, kan det stadig være gavnligt at udforske mulighederne for kompetenceudvikling. På den måde sikrer du dig, at du altid er opdateret med den seneste faglige viden inden for relevante fagområder og forbliver ajour med udviklingen på arbejdsmarkedet.

Gå på opdagelse i vores udvalg af kurser og uddannelser inden for ledelse her

Toplederens vigtigste personlige kompetencer

En rolle som topleder kræver en omfattende palette af personlige egenskaber. Ansvarlighed, drive og at man er motiverende er, nok ikke overraskende, i toppen over efterspurgte kompetencer hos en kommende topleder. Derudover efterspørger mange af jobannoncerne i 2023 at man formår at være en synlig leder, der desuden ikke er bange for selv at tage fat. Endvidere nævner en overvægt af jobannoncerne personlige kompetencer som ambitiøs, effektiv, struktureret og et godt overblik. Dette er altså forventlige personlige kompetencer, du bør besidde, hvis du drømmer om en fremtid som topleder.

Desuden er viden, specialisering og erfaring inden for den pågældende branche eller sektor afgørende. Kravene kan variere betydeligt afhængigt af virksomhedens specifikke behov og mål. For eksempel kan kravene til en administrerende direktør i en tech-virksomhed være meget anderledes end dem, der stilles til en virksomhed i sundhedssektoren. Det er derfor vigtigt at have en klar forståelse af disse forskelle, når man søger en toplederstilling.

Styrk din faglighed med efter- og videreuddannelse

Savner du nogle af de kompetencer, der er nævnt ovenfor? Så er der heldigvis hjælp at hente! Du kan vælge mellem et kursus eller endda en komplet efteruddannelse, der vil udruste dig med netop de kompetencer, du søger. Klik på knappen nedenfor for at finde præcis den uddannelse eller det kursus, der bedst matcher dine behov og ambitioner.

Find dit kommende kursus her


Om undersøgelsen

I alt er 323 jobannoncer gennemgået systematisk over perioden 1. januar til 31. december 2023. Jobannoncerne inkluderer kategorien "Topledelse og bestyrelse" og dækker således over de mange forskellige stillingsbetegnelser, der lægger under denne jobkategori. I nogle tilfælde er lignende egenskaber og kompetencer nævnt med forskellige udtryk. Her har vi søgt på de forskellige udtryk og lagt dem sammen som værende én og samme kompetence.

I denne sammenhæng er det værd at bemærke, at denne liste over kompetencer man bør besidde i en stilling inden for topledelse er kortere end andre lister, da det her kun var muligt at finde 323 jobannoncer. Årsagen til dette kan højst sandsynligt findes i, at stillinger af denne kaliber oftest ikke bliver slået op på diverse søgemaskiner.

Michelle Hjorth

Michelle Hjorth

Digital Content Specialist (Vis mere)
Michelle arbejder som Digital Content Specialist hos finduddannelse.dk, hvor hun blandt andet har fokus på at skrive artikler og guides, der forhåbentlig kan hjælpe dig med dit valg af efteruddannelse, blive klogere på dine muligheder og komme i mål med dine drømme. Michelle er uddannet med en Professionsbachelor i international handel og markedsføring fra Cphbusiness. (Mindre)

Omkring

Michelle arbejder som Digital Content Specialist hos finduddannelse.dk, hvor hun blandt andet har fokus på at skrive artikler og guides, der forhåbentlig kan hjælpe dig med dit valg af efteruddannelse, blive klogere på dine muligheder og komme i mål med dine drømme. Michelle er uddannet med en Professionsbachelor i international handel og markedsføring fra Cphbusiness.

Annoncer