De mest efterspurgte kompetencer 2020: Topledere

Er du topleder eller har du ambitioner om at blive det? Her kan du få overblikket over hvilke faglige kompetencer, der er efterspurgte i 2020, så du kan skille dig ud af mængden. 


Gå til kompetencer:

2017 | 2018 | 2019 2020 | 2022


Er du topleder, eller har du ambitioner om at blive det? Her kan du få overblikket over hvilke faglige kompetencer, der er efterspurgte i 2020, så du kan skille dig ud af mængden. 

Går med en topleder gemt i maven? Hvert år ændrer virksomhedernes efterspørgsel på hvilke kompetencer, de finder mest attraktive. Nedenfor kan du få et overblik over hvilke faglige kompetencer, der er flest virksomheder, der efterspørger, samt hvilke kompetencer der er i vækst, og som du gør klogt i at være opmærksom på. 


Top 10 faglige kompetencer

1. Ledelse

2. Kommunikere

3. Ledelseserfaring

4. Udvikling

5. Salg

6. Engelsk

7. Strategisk

8. Drift

9. Økonomistyring

10. Økonomi


Her er de vigtigste faglige kompetencer hos en topleder

Som topleder står du på mål for den strategi, der ligger bag virksomhedens vækst. Det er derfor ikke overraskende, at ledelse, strategi og kommunikation optræder på listen op til flere gange. Du skal være en dygtig leder for at kunne kvalifcere dig til topleder, ligesom at du skal have helt styr på både drift, økonomi og kommunikation. 

Derudover er det godt at have erfaring med engelsk, da du som topleder ofte vil kommunikere på sproget, eller på anden måde have brug for, at kunne gøre dig forståelig. Økonomi er også en af de helt vigtige kompetencer, da du ofte sidder tungt på beslutningsprocessen, om hvilken vej I skal vælge, og hvor pengene til udvikling skal ligges. 


Faglige kompetencer i vækst

1. Rådgivning

2. Prioritering

3. Planlægning

4. Politisk tæft

5. Salg

6. Organisere

7. Dokumentere

8. Grønlandsk

9. Kundepleje

10. Ledelsesmæssige

Hvad efterspørges der mindre af end i 2017?

1. Forretningsudvikling

2. Dansk

3. Ledererfaring

4. Administration

5. Ledelsesmæssig erfaring

6. Ledelsesstil

7. Analyser

8. Skabe

9. Økonomi

10. Opfølgning


Hvilke kompetencer er i vækst?

At man som topleder kan både rådgive, prioritere og planlægge kommer ikke som nogen stor overraskelse, da det er en stor del af en topleders job. Derudover vil du typisk også finde jobs i politiske organisationer, der kræver politisk tæft. 

En lidt anderledes kompetence i vækst er klart Grønlandsk, som må komme fra et par jobopslag, med netop denne specifikke kompetence i. Det siger altså ikke noget om, at der generelt i markedet er brug for topledere med grønlandsk sprogkunden. 

Styrk dine kompetencer

Mangler du nogle af de ovennævnte kompetencer? Så har du mulighed for at tage et kursus eller en hel efteruddannelse, der giver dig netop de kompetencer, som du søger. Tryk på knappen nedenfor og find lige præcis den uddannelse eller det kursus, der passer til dig og dine behov.

Find dit kursus her 


Om undersøgelsen

Søgningen er udarbejdet af DAMVAD Analytics, og viser de mest efterspurgte faglige kompetencer for stillingsbetegnelserne 'Topleder', 'Topchef' og 'Direktør'. På finduddannelse.dk har vi valgt at inkludere de 10 mest efterspurgte kompetencer. Efterspørgslen på faglige kompetencer er målt efter antal stillingsopslag pr. måned. Søgningen viser ydermere både positiv- og negativ udvikling i efterspørgslen på forskellige faglige kompetencer, fra størst til mindst udvikling, målt på antal stillingsopslag fra 2017 til 2020. Udviklingen er målt på DAMVAD Analytics' trend-score.  

DAMVAD Analytics' trend-score

DAMVAD Analytics' trend-score er et mål for ændringen af efterspørgslen på en kompetence baseret på dens startværdi og slutværdi i perioden, hvor der tages højde for generel inflation i antal af jobopslag. Derudover er der benyttet smoothing, for at sikre at en ændring fra 600 til 1200 opslag vurderes mere signifikant end en ændring fra 1 til 2. Trend-scoren er dermed særlig sensitiv overfor kompetencer, som har sprunget den generelle kurve for jobopslag. 

I den forbindelse er det værd at bemærke, at listen over topledere jobs er mindre end andre lister, da det kun var muligt at finde 863 jobopslag. Dette er højt sandsynligt fordi, at jobs af den kaliber oftest ikke bliver slået op. 

Download den fulde kompetenceliste her


Annoncer