Vis finduddannelse.dk som: Mobile

5 gode råd til dig der er leder uden personaleansvar

Hvordan er man en god leder, når man i princippet ikke har nogen at lede? Ja, det lyder givetvis som ordkløveri, men ikke desto mindre er ledelse uden personaleansvar ganske udbredt. I praksis betyder det, at man er leder for projekter, processer og opgaver. Men, hvordan bærer man sig ad med at være leder på den måde?

CfL

Finduddannelse.dk har taget en snak med Susanne Hommelgaard, Seniorrådgiver hos CfL om ledelsesbegrebet. Alt sammen for, at give dig 5 konkrete tips til din fremtidige rolle som leder uden personaleansvar.

Ledere uden personaleansvar findes overalt i danske virksomheder og organisationer. Det er typisk faglige eksperter, projektledere, funktionschefer, fagchefer, stabsledere og HR-professionelle.  Gældende for alle disse funktioner er, at de oftest er ledere for en proces eller et eller flere projekter, der udføres af et team eller arbejdsgruppe, som de dog ikke har nogen direkte lederfunktion for. Sagt anderledes er lederen uden personaleansvars ypperste opgave, at projektet bliver løst på bedst mulig vis.

Nysgerrig på ledelses-uddannelser? Find alle uddannelser fra CfL her. 

Sådan bliver du den gode leder uden formelt personaleansvar

Til trods for, at gruppen af ledere uden personaleansvar allerede er stor og ganske udbredt i det danske erhvervsliv, så forudser Susanne Hommelgaard, at gruppen kun vil vokse sig større.

”Som ledelsesrådgiver oplever jeg gruppen af ledere uden formelt personaleansvar som voksende, bl.a. fordi de traditionelle organisationer ændrer sig i takt med udviklingen af måden vi arbejder på. Nogle har hjemmearbejdspladser og samtidig ser vi, at mellemlederlagene bliver skåret væk. Vi kommer til at arbejde mere agilt og på tværs – både af opgaver, landegrænser og teams” - Susanne Hommelgaard.

Læs med herunder og få 5 konkrete råd til, hvordan du bliver den gode leder uden at have det formelle personaleansvar.

1. VÆR BEVIDST OM DIN EGEN ROLLE

En stor del af det at være en god leder handler generelt om at være bevidst om din egen rolle, og hvordan du motiverer andre til at følge dig. Ifølge Susanne Hommelgaard, er det netop noget af det, der er vigtigt at få trænet, sådan at du har kollegaer, der har lyst til at følge vigtige, fælles projekter til dørs.

2. KLAR KOMMUNIKATION ER AFGØRENDE

Susanne Hommelgaard mener, at det er vigtigt, at du som leder formår at kommunikere på en måde, der både bliver husket og forstået sådan, at de aftaler, der bliver indgået overholdes, også selvom man ikke fysisk arbejder sammen hver dag.

”Du skal være skarp på dig selv og hvem du er som leder. Det er vigtigt, at få synliggjort dine værdier, hvad de betyder for dig, og hvordan de hjælper dig og dine nærmeste til bedre samarbejde.”

Det hele handler om, at være tydelig i både din forventningsafstemning og tilbagemeldinger, og det gælder både mundtligt og skriftligt. Din kommunikation skal være både konkret, konstruktiv og anerkendende i sin form. På samme måde er det vigtigt, at du som leder søger at se og forstå de værdier andre navigerer efter, for på den måde at skabe mening for alle.

”Vi kender alle sammen dilemmaet om tid. Her er det meget vigtigt at forventningsafstemme ift. kvalitet. Er vi i mål, fordi vi er 100 % færdige og tilfredse, eller blot fordi projektet har en deadline og vi er indhentet af tiden?”

3. OPTIMALT SAMARBEJDE ER VIGTIGT

Der er en voksende gruppe af medarbejdere og ledere, der ikke fysisk arbejder sammen hver dag.

Derfor er det vigtigt at jeres samarbejdsaftale er helt entydig.

Effektive prioriteringer og klar kommunikation er alfa omega for at skabe engagerede og realistiske aftaler. Det kræver værktøjer til at lave klare aftaler, der søger at få samarbejdspartnerne til at agere optimalt.

”At være leder uden formelt personaleansvar og ofte på afstand kræver, at du er opmærksom på folks signaler på en anden måde end normalt. Dine samarbejdspartnere skal vide at ’din dør altid er åben’ i overført betydning.

4. VÆR SKARP I DINE AFTALER

Som leder er det altid vigtigt at være skarp på, hvad det er du har brug for fra dine medarbejdere og hvad de har brug for fra dig - men det er især vigtigt i rollen som leder uden personaleansvar, fastslår Susanne Hommelgaard:

”Hvis du har f.eks. har en projektmedarbejder, der også indgår i andre projekter, er det din opgave at dit projekt får opmærksomheden via entydige aftaler, inddragelse og god motivation.”

En af de problematikker man kan opleve som leder uden personaleansvar, er at det kan være nødvendigt at tage en samtale med en projektmedarbejder om samarbejdet og aftalerne, hvis det ikke fungerer. Men det kan være en stor udfordring, hvis man ikke er den formelle chef. Omvendt falder man ikke for fristelsen til at bruge ”magt” og tvinge sin vilje igennem. Lederen uden formelt personaleansvars bedste våben er at bedrive sund ledelse.

5. FYLD DIN VÆRKTØJSKASSE OP

Som leder, også selvom du er leder uden formelt personaleansvar, er det vigtigt at have fyldt værktøjskassen op med metoder og inspiration til, hvordan du på bedst mulig vis kan udøve dit uformelle ansvar. Som Susanne Hommelgaard beskriver det således:

”Hvis man kun er i stand til at slå folk i hovedet med en hammer, når de gør noget galt, når man ikke langt. Du har brug for flere værktøjer, for ledelse er ikke sort/hvidt. Både situationen og opgaven har stor betydning for, hvilken tilgang du skal gøre brug af. Kommunikation, motivation, feedback, effektive prioriteringer er nøgleord. Det er nødvendigt med en forståelse for, at vi mennesker er forskellige, og vi skal også ledes forskelligt. Derfor er det essentielt for en leder uden personaleansvar at blive trænet i flere ledelsesværktøjer og -metoder.”

FAKTABOKS:

CfL udbyder uddannelsen Prolog, som netop handler om at være leder uden personaleansvar. Gennem både teori og træning bliver du bevidst om din egen rolle og lederadfærd, og hvordan man arbejder som leder uden formelt personaleansvar. På kurset får du også mulighed for at arbejde med egne ledelsesudfordringer og netværke med ligesindede.

Læs mere om prolog-kurset her

Senest opdateret: 17 maj 2018

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 06-11-2018

GDPR - hvad, hvor & hvorfor?

Du har sikkert allerede hørt om den nye europæiske persondataforordning, GDPR, som træder i kraft den 25. maj 2018. Men hvad betyder loven i praksis, og hvordan påvirker det dit daglige arbejde?

Tags: IT , Jura , Ledelse
Læs mere
Sidst opdateret 06-11-2018

Om GMAT

GMAT står for; Graduate Management Admission Test.Det er en international anerkendt test, som er lavet og administreret af www.mba.com og har til formål at måle din akademiske formåen.Derfor bruges testen af en række internationale universiteter og handelshøjskoler, når de skal vurdere ansøgernes egnethed ved optagelse på en uddannelse.

Tags: Ledelse , MBA
Læs mere
Sidst opdateret 20-01-2016

Interview med bestyrelsesmedlem

Som bestyrelsesmedlem skal du have indblik i en række økonomiske og strategiske aspekter i en virksomhed for at kunne træffe de rigtige beslutninger. I denne artikel får du gode råd til, hvordan du kan blive klædt på til at varetage hvervet som bestyrelsesmedlem. Kourosh, salgschef i Mirsk Digital ApS og frivillig bestyrelsesmedlem i non-profit foreningen ’Nej Til Knive i Nattelivet’...

Tags: Ledelse
Læs mere
Sidst opdateret 27-02-2017

Lean Six Sigma guide

Denne guide er for dig, der vil vide mere om Lean Six Sigma og de dertil hørende White Belt, Yellow Belt, Green Belt, Black Belt og Master Black Belt certificeringer. Læs videre her, hvis du ønsker at blive klogere på de forskellige metoder.

Tags: Ledelse
Læs mere

Få nyheder, trends og insight
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få indblik i uddannelsesmarkedet samt inspiration til kommende kompetenceudvikling!