09 jun 2020

COVID-19 stiller nye krav til fremtidens ledere

Tusindvis af medarbejdere har været hjemsendt siden marts 2020, da regeringen valgte at lukke Danmark ned. Nu hvor genåbningen så småt er i gang, begynder medarbejderne efterhånden at vende tilbage til kontoret og den normale arbejdsgang - men formentlig ikke som de kendte den før COVID-19.

Vi har talt med Niels Westergård-Nielsen, som er professor på CBS og Anders Lykke, COO hos Precis Digital, om, hvad COVID-19 kommer til at betyde for både ledere og arbejdspladser i fremtiden.

Medarbejdernes effektivitet stiger på hjemmekontorerne

En afgørende læring, som vi tager med os efter COVID-19 er, at langt de fleste arbejdspladser kan foregå hjemmefra og på afstand. Det kommer til at ændre måden, mange kommer til at gå på arbejde i fremtiden, forudser Niels Westergård-Nielsen, som er professor fra Copenhagen Business School.

COVID-19 har haft store omkostninger for erhvervslivet. Virksomheder har været tvunget til at lukke ned, hjemsende eller opsige medarbejdere og generelt har krisen forårsaget store strukturelle ændringer i mange organisationer. På trods af disse større forandringer, har flere arbejdspladser også oplevet, at medarbejdernes effektivitet har været enten stigende eller uforandret. For mange arbejdsgivere har det været en glædelig og positiv oplevelse, bekræfter Anders Lykke, som er COO i Precis Digital:

Corona har lært os, at vi faktisk kan vedholde samme produktivitet hjemmefra som på kontoret. Det har været en værdifuld læring, og det skal vi tage med os videre i forhold til, hvordan vi kan skabe den bedste arbejdsplads.

Medarbejdere vil kræve større fleksibilitet i arbejdslivet

Denne læring, som virksomhederne har erfaret over den seneste tid, betyder, at ledere og medarbejdere begynder at få øjnene op for, at der ligeledes har været store omkostninger forbundet med at gå på arbejde før COVID-19. Niels Westergård-Nielsen påpeger, at transporttiden særligt har været en øjenåbner for mange medarbejdere, der nu har fundet ud af, hvor meget tid de kan ‘spare’ i deres dagligdag, når de ikke længere er nødsaget til at pendle mellem hjem og arbejdsplads. For pendlere og børnefamilier kan det løse en række praktiske udfordringer og være med til at skabe en større work-life balance mellem arbejdsliv og privatliv.

Niels Westergård Nielsen er overbevist om, at denne erfaring vil have stor betydning for den måde, vi kommer til at gå på arbejde på i fremtiden og ‘tænke’ begrebet arbejdsplads. Han forudser, at medarbejderne vil sætte nye krav til deres arbejdsplads om større fleksibilitet og selvstyring i arbejdslivet.

Hvis det er tilfældet, vil det også få afgjort betydning for fremtidens ledere, og den måde de kommer til at bedrive ledelse på. Det er nemlig ikke det samme at lede folk, der er til stede som at lede folk, der arbejder på distance, påpeger Niels Westergård-Nielsen. 

Den ledelsesstil, vi betegner ‘walk around and talk’, som har været udført i mange år, vil pludselig blive sat under pres, og ledelsen vil blive tvunget til at være synlig på en anden måde. Men hvordan skabes den nærhed, som mange medarbejderne ønsker sig fra deres leder, når man ikke er fysisk til stede overfor sine medarbejdere?

Elementer som feedback, anerkendelse, uddelegering af ansvar og koordinering af arbejdet vil være sværere at udføre på distance, og det sætter nye krav til fremtidens ledere.

Fremtidens ledere: I skal have tillid fremfor kontrol

Synlighed, kommunikation og tillid bliver nøgleord, når det kommer til ledelse post COVID-19. Hvis ledelse og medarbejdere ikke længere samles eller mødes fysisk på arbejdspladsen, betyder det, at ledelsen er nødt til at være synlig på anden vis.

Den uformelle kommunikation, der tidligere er opstået ved kaffemaskinen eller printeren på kontoret, skal nu erstattes gennem mere formel og indlagt kommunikation. Det kan blandt andet ske gennem hyppigere kommunikation og flere formelle møder. Således kan ledelsen sikre, at medarbejderne fortsat oplever, at ledelsen er synlig, og at der er mulighed for at stille spørgsmål, koordinere arbejdet og få feedback.

Som en konsekvens af hyppigere hjemmearbejde, kan mange ledere også opleve, at det bliver en udfordring at udføre kontrol og styring i arbejdet, når ledelsen og medarbejderne ikke er fysisk samlet. I stedet for at forsøge at kompensere for dette ved at udføre kontrol på anden vis, bør fremtidige ledere i højere grad vælge at stole på deres medarbejdere, så medarbejderne ikke føler sig overvåget. Tillid frem for kontrol bliver således afgørende, hvis hjemmearbejde og ideen om den fleksible arbejdsplads skal kunne fungere for begge parter i fremtiden, mener Niels Westergård-Nielsen. 


Senest opdateret: 09 jun 2020

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 18-01-2023

Anbefalinger til MBA ansøgningen

Overvejer at søge ind på en af landets MBA uddannelser? Der kan være langt fra det indledende snuseri til beslutningen om rent faktisk at lave en ansøgning. Måske du allerede er i gang med at undersøge, hvad det egentlig kræver at udforme en MBA ansøgning. Vi giver dig her nogle tips og råd til, hvad du skal have med i din ansøgning.

Læs mere
Sidst opdateret 19-01-2023

5 tips til vellykkede teambuilding events

Det kræver både mange overvejelser og seriøs planlægning at gennemføre succesfuld teambuilding. Vi har her samlet 5 tips, der sikrer, at dine teambuilding events styrker teamånden og skaber motivation frem for at give anledning til uenigheder og manglende engagement.

Læs mere
Sidst opdateret 31-01-2023

Kompetenceudvikling ifølge HR cheferne

Hvordan ser kompetenceudvikling og efteruddannelse ud set med HR-briller? Vi har spurgt Microsoft, Codan og BASF, hvordan de arbejder med kompetenceudvikling i forhold til både nye og gamle medarbejdere og, hvad der forventes af medarbejderne i forhold til at holde sig opdaterede med både udvikling og den seneste viden.

Læs mere
Sidst opdateret 05-01-2023

Coaching og COVID-19: Om at navigere i kaos

Vi har taget en snak med direktøren for Axept A/S, Birgitte Jepsen. Læs Birgittes tanker om arbejdslivets udfordringer relateret til COVID-19, og hvad det har gjort for coaching-verdenen.

Læs mere