12 aug 2020

Løngab: stor forskel i de forskellige brancher mellem mænd og kvinders løn

Ligeløn er stadig et tabu, der helst ikke skal bordet under middagen. Men faktum er, at der stadig er rigtig stor forskel mellem mænd og kvinder løn i store dele af verdenen. Det er kommet frem, at denne forskel især er tydelig i kvinders 20-30års alder, samt i specifikke brancher.

Med fokus på MBA graduates, kan du herunder læse om hvori lønforskellen ligger, og hvad der ligger til grund for den store lønulighed mellem kvinder og mænd.

Ligeløn blandt MBA’er

Et studie der startede i 2009 af MBA studerende fra University of Chigago, har haft fokus på, hvor meget kvinder og mænd hver især tjente efter deres MBA-uddannelse. En uddannelse der burde sætte dem nogenlunde ens i arbejdsgivers øjne.

Undersøgelsen viste at kvinder med en MBA tjente omkring $115,000 lige efter uddannelsen, hvor mænd tjente $130,000 i gennemsnit. Dog havde mændene generelt også flere timer om ugen og mere erfaring før studiet.

Spol 9 år frem.

Ni år inde i deres karriere blev de samme mennesker spurgt ind til deres løn. Kvinder tjente nu i gennemsnit $250,000 mens mændene tjente $400,000. En lønforskel på 60 procent.

Hvorfor skete det?

Lige arbejde, ulige løn

Ifølge Claudia Goldin, økonom ved Harvard universitet, tidligere president ved American Economic Association og ledende forsker inden for ulige løn mellem kønnen, er løndiskrimination noget noget vi bliver nødt til at tage os af, vi kan ikke bare ignorere det.

Det er ikke fordi arbejdsgiverne systematisk værdsætter kvinders arbejde mindre end mænd, men faktum er, at for hver dollar en mand tjener i USA, så tjener en kvinder 79 cent.

For at forstå hvorfor der er ulige løn mellem kønnene mener Claudia Goldin at vi skal kigge på hvor de eksistere.

Lønforskellen er størst i business branchen

Goldin tog et kig på fire forskellige brancher: Tech, Science, Business og Health. Det viste sig, at lønforskellen mellem kvinder og mænd, var meget forskellig i de forskellige brancher. Hvorfor?

Inden for Tech og Science var lønforskellen forholdsvis lille, mens den var stor inden for business. Der er altså en stor forskel på kvinder der arbejder i tech og science, fremfor dem der arbejder med business.

En business-kvinde vil typisk have nogle faste arbejdstimer fra 9-17 – ofte længere, hvor hun kan mødes med andre businessmennesker og klienter. For at hendes arbejdsgiver mener, at hun gør et godt job, skal hun altså være til rådighed i de timer, hvor andre har brug for hende.

En typisk forsker arbejder måske i et laboratorium, og er meget selvstyrende. Hun har eksperimenter hun skal køre, men hun er ikke på samme måde fastholdt af, at skulle være i laboratoriet på bestemte tidspunkter, i forhold til andre mennesker. Så længe hun får lavet det hun skal, så synes hendes arbejdsgiver at hun gør et godt stykke arbejde.

Det er selvfølgelig simplificeret. Men der er en tydelig forskel i, hvordan de to kvinder kan få deres work-life balance til at fungere.

Visse timer er vigtigere i nogle jobs end i andre - og disse jobs har særligt store lønforskelle.

Lønforskellen ændrer sig med alderen

Undersøgelser fra Goldin viser, at lønforskellen mellem mænd og kvinder er størst når kvinder er i deres 20er og 30er, hvorefter løngabet bliver mindre igen. Hvorfor sker det? Noget sker i kvinders 20-30 års alder, som ændre sig når de når 40-50 års alderen.

Millioner af kvinder arbejder i den klassiske 9-17 tidsrum, et tidsrum der fungerede fint, dengang kvinderne gik hjemme og passede huset. I dag, er det en anden sag, at få livet til at hænge sammen. For selvom kvinderne er kommet på arbejdmarkedet, så er det stadig, i store dele, hende der står for hjemmet samtidig.

I 2015 undersøgte Pew Research Center hvem i husholdningen der stod for hjemmet. Her viste det sig, at kvinder i høj grad stod for børnenes aktiviteter med 54%. Når børnene er syge var det kvinderne i 47% af tilfældene der tager sig af dem, og i 47% af tilfældene var det et fælles ansvar. Der blev også spurgt til, hvem der er ansvarlig for at køre hjemmet. Her var det kvinderne i 31% af tilfældene, og en delt opgave i 59% af tilfældene.

Børnene, og det arbejder der hører med, tilfalder altså til stadighed kvinden, selvom hun arbejder 9-17 – ligesom sin mand.

MBA kvinder, med og uden børn

En ting er kvinder mod mænd, og den forskel det gør, at det er kvinderne der kører hjemmet. Men lønforskellen er ikke kun her, der er nemlig også forskel på kvinder med og uden børn.

Undersøgelsen med MBA graduates viste, at kvinder med børn har et dobbelt så stort løngab som kvinder uden børn.

Betyder det, at ulige løn mellem kvinder med og uden børn, og mænd er uundgåelig? Ikke nødvendigvis.

Fleksibel arbejde er vejen frem

Ifølge Goldins research så er vejen mod mindre lønforskelle, at gøre arbejdstimerne mere fleksible.

Den bedste måde at takle lønforskellen mellem mænd og kvinder er, ved at implementere politikker der gør alle timer på døgnet lige værdifulde – eller hvert fald tage skridt i den retning.

If you'd like to add this infographic to your site, simply copy and paste the code below:

Senest opdateret: 12 aug 2020

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 22-11-2021

Personlighedstests i rekrutteringsarbejdet

Virksomheder benytter sig i højere grad af personlighedstests, når der skal rekrutteres.Flere af de tests der benyttes, er ikke certificerede og udføres af personale uden særlig kendskab til personlighedstests.Vi har derfor interviewet Kristjan Jul Houmann, Partner hos Kjerulf & Partnere om konsekvenserne af dette.

Læs mere
Sidst opdateret 12-08-2020

Derfor skal du uddelegere

Som leder vil du opleve mange fordele ved at uddelegere opgaver til dine medarbejdere. Det er blandt meget andet med til at styrke dine position som leder, ligesom det er en rigtig god investering i organisationen. Læs de andre fordele lige her. 

Læs mere
Sidst opdateret 09-01-2023

8 tips til at forbedre din følelsesmæssige intelligens og blive en bedre leder

Er du blevet forfremmet til leder? Så er der måske god chance for, at du føler dig en smule uforberedt, for hvad indgår der egentlig i lederrollen?

Læs mere
Sidst opdateret 25-01-2023

Ledelse på tværs af generationer

Ledere taler i disse år rigtig meget om, hvordan Millennial og Generation Z’s indtog på arbejdsmarkedet vil påvirke dynamikkerne på arbejdspladsen - men hvori ligger forskellen generationerne imellem?

Læs mere