De mest efterspurgte kompetencer i 2022: Topledelse
04 jan 2023

De mest efterspurgte kompetencer i 2022: Topledelse

Er du allerede topleder, eller har du ambitioner om at blive det i fremtiden? Så har du måske brug for at vide, hvilke faglige samt personlige kompetencer, der er efterspurgte blandt arbejdsgivere i 2022, når de leder efter kandidater til topledelse poster. Med den viden har du mulighed for at skille dig ud af mængden.

Går du rundt med en topleder gemt i maven? Hvert år ændrer virksomhedernes efterspørgsel på hvilke kompetencer, de finder mest attraktive. Nedenfor kan du få et overblik over hvilke faglige og personlige kompetencer, der er flest virksomheder, der efterspørger i 2022. Denne oversigt kan give dig indblik i, hvilke kompetencer du bør lægge vægt på i din ansøgning og i dit CV, samt give dige inspiration til kommende kompetenceudvikling. Det er derfor værdifuld viden for dig, uanset om du allerede er i job eller om du er jobsøgende.


De mest efterspurgte kompetencer inden for topledelse i 2022

Top 15 faglige kompetencer

1. Ledelse

2. Udvikling

3. Erfaring

4. Relevant uddannelse

5. Strategisk mindset

6. Drift

7. Høj faglighed

8. Sproglige færdigheder

9. Økonomi

10. Ledelseserfaring

11. IT-færdigheder

12. Kommunikation

13. Kommercielt mindset

14. Salg

15. Økonomistyring

Top 15 personlige kompetencer

1. Ansvarlig

2. Drive

3. Motiverende

4. Ambitiøs

5. Godt overblik

6. Struktureret

7. Støttende

8. Inddragende

9. Positiv

10. Gennemslagskraft

11. Udadvendt

12. Analytisk

13. Målrettet

14. Robust

15. Anerkendende

Baseret på 262 jobannoncer på Jobindex


De vigtigste faglige kompetencer som topleder

Med en stilling som topleder vil det være dig, der står på mål for strategien i virksomheden. Derfor er det heller ikke overraskende, at ledelse, udvikling og erfaring er blandt de faglige kompetencer, som de fleste arbejdsgiver efterspørger. Derudover er det vigtigt for arbejdsgiverne, at deres kommende kandidat til toplederposten har en relevant uddannelse, og så gør det bestemt heller ikke noget, hvis du har et strategisk mindset.

Hvis du skal kvalificere dig til at være en dygtig topleder, er det vigtigt at du først og fremmest er en dygtig leder. Det er derfor efterspurgt, at du har ledelseserfaring, ligeså vel som det er en stor fordel hvis du har erfaring med drift og økonomi, har en høj faglighed og at du besidder gode sproglige færdigheder. Som topleder vil du nemlig have brug for at kommunikere på skrift såvel som i tale, og det kan også være nødvendigt for dig, at gøre det på eksempelvis engelsk. Det er derfor vigtigt, at du kan begå dig sprogligt, og at du formår at kommunikere forståeligt og tydeligt, så der ikke opstår eventuelle misforståelser.

Du er aldrig færdig med at lære

Har du ambitioner om en fremtid inden for topledelse, er det derfor vigtigt at du gør dig overvejelser omkring dine kompetencer, og om du har de kvalifikationer, der efterspørges blandt arbejdsgivere. Selv hvis du kan sætte flueben ved de fleste af kompetencerne i listen ovenfor, kan det stadig være en god ide at undersøge dine forskellige muligheder for kompetenceudvikling. Dermed er du nemlig sikker på, at du er i besiddelse af den nyeste faglige viden på relevante områder, og holder dig opdateret inden for relevante emner.

Gå på opdagelse i vores udvalg af kurser og uddannelser inden for ledelse her

De vigtigste personlige kompetencer

Det kommer ikke som nogen overraskelse, at du som topleder skal være ansvarlig, have drive, være motiverende samt være ambitiøs. Derudover skal du have et godt overblik og være struktureret. Dette er en stor del af jobbet, hvorfor det er forventelige personlige kompetencer. Udover det nævnte, er der også mange arbejdsgivere der efterspørger personlige kompetencer såsom støttende, inddragende og positiv, når de søger kandidater til deres ledige toplederpost. 

Derudover vil du også finde jobs, der kræver viden om, specialisering og erfaring samt indsigt i den givne branche, organisationen opererer inden for. Dette afhænger selvfølgelig af den enkelte stilling og organisation. Samtidig skal du selvfølgelig have for øje, at der kan være stor forskel på, hvilke kompetencer der efterspørges - ja måske endda forventes - når en virksomhed leder efter en administerende direktør til en tech organisation, i forhold til hvis en virksomhed inden for sundhedssektoren leder efter en ny administerende direktør. 

Styrk dine kompetencer

Mangler du nogle af de ovennævnte kompetencer? Så har du mulighed for at tage et kursus eller en hel efteruddannelse, der giver dig netop de kompetencer, som du søger. Tryk på knappen nedenfor og find lige præcis den uddannelse eller det kursus, der passer til dig og dine behov.

Find dit kommende kursus her


Om undersøgelsen

I alt er 262 jobannoncer gennemgået systematisk over perioden 1. januar til 30. december 2022. Jobannoncerne inkluderer kategorien "Topledelse og bestyrelse" og dækker således over de mange forskellige stillingsbetegnelser, der lægger under denne jobkategori. I nogle tilfælde er lignende egenskaber og kompetencer nævnt med forskellige udtryk. Her har vi søgt på de forskellige udtryk og lagt dem sammen som værende én og samme kompetence.

I denne sammenhæng er det værd at bemærke, at denne liste over kompetencer man bør besidde i en stilling inden for topledelse er kortere end andre lister, da det her kun var muligt at finde 262 jobannoncer. Årsagen til dette kan højst sandsynligt findes i, at stillinger af denne kaliber oftest ikke bliver slået op på diverse søgemaskiner.

Senest opdateret: 04 jan 2023
Michelle Hjorth
Digital Content Editor

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 28-07-2020

Sådan forbereder du dig inden MBA studiet!

Den højprofilerede MBA uddannelse kan åbne mange døre for dig, hvis du påtænker at gøre karriere inden for ledelse i toppen af en virksomhed. Hvis du sidder og overvejer, om du skal starte på en MBA, brænder du sikkert inde med en masse spørgsmål, før du allerede er i gang med studiet. Vi har derfor taget en snak med Judy om hendes erfaringer med MBA studiet.

Læs mere
Sidst opdateret 23-07-2020

HR rodfæster sig som profession

Ny undersøgelse, foretaget af Finduddannelse Danmark, viser de 30 mest efterspurgte kompetencer inden for HR-branchen i 2016. Ifølge Frans Bevort, forsker i Human Resource Management ved CBS, afspejler kompetencelisten det faktum, at HR er en kompleks branche, der i højere grad er ved at etablere sig som profession.

Læs mere
Sidst opdateret 08-11-2022

Brug coaching som ledelsesredskab

Målet med coaching handler om at skabe bedre performance, større engagement, motivation og innovation blandt ledere. Her kan du læse, hvordan du kan bruge coaching som ledelsesredskab. 

Læs mere
Sidst opdateret 20-12-2022

En agil tilgang kræver et agilt mindset

De fleste har efterhånden hørt om, og måske selv stiftet bekendtskab med agile. Men hvad betyder det egentlig, og hvordan inkorporerer man agile i sin virksomhed og medarbejderstab? Før man kan have en agil tilgang, kræver det, at man har et agilt mindset - særligt, hvis man spørger Claus Nygaard.

Læs mere