5 tricks til at skrive bedre tekster med ChatGPT

Du har sikkert hørt om ChatGPT og de mange muligheder, du har med denne AI-chatbot. Læs med her, hvor Gitte Stounberg fortæller, hvordan du kan skrive bedre tekster med ChatGPT.

5 tricks til at skrive bedre tekster med ChatGPT

Du kan bruge ChatGPT til at skrive alt fra blogindlæg, webtekster og opslag på de sociale medier til ansøgninger og … ja, det er faktisk kun fantasien, der sætter grænser for, hvilke tekster du kan skrive med ChatGPT.


Det er her IKKE et blogindlæg, der handler om, hvordan du aldrig mere selv behøver at skrive noget som helst, fordi kunstig intelligens og ChatGPT nu kan skrive alt for dig.

Desværre.

Du bliver skuffet, hvis du havde forventet et quickfix.

Det du lærer her, er i stedet, hvordan du kan speede din kreativitet op og bruge ChatGPT til at få bedre idéer. Hvordan du kan bruge den til at optimere og finpudse dine tekster. Og du lærer, hvordan du kan bruge kunstig intelligens som skrivemakker, så du hurtigere og nemmere får skrevet det du skal. På en måde hvor dine tekster bliver bedre.

Det allervigtigste for at få succes med ChatGPT

Der er én ting, du bliver nødt til at lære, hvis du vil ha’ succes med at skrive bedre tekster med ChatGPT:

→ Du skal lære at skrive prompts.

Du skal nemlig helt kort forklaret lære at spørge på den rigtige måde, hvis du vil ha’ mest muligt ud af ChatGPT. For kvaliteten af de svar du får, afhænger af dine spørgsmål. Det handler blandt andet om at blive konkret, og derfor får du herunder heller ikke bare 5 idéer til, hvordan du kan bruge ChatGPT til at skrive bedre tekster. Du får også eksempler på prompts, som du kan kopiere og prøve af på dine egne tekster.

1. Find idéer og vinkler du aldrig selv ville ha’ tænkt på

Har du nogensinde manglet en idé til noget at skrive om?

Hvis du mangler en god idé til et emne, eller hvis du skal skrive om det samme igen på en ny måde, så skal du vide, at du kan bruge ChatGPT til at brainstorme og få gode idéer på rekordtid.

Og det her er virkelig en af de ting, du ikke må snyde dig selv for at prøve, for ChatGPT kan så let som ingenting komme med forslag til idéer, som du ikke selv havde tænkt på.

Men det bedste er, at det går hurtigt.

… ooooog at du kan bede den om at komme med flere forslag, indtil du har fundet den helt rigtige idé.

Eksempel på et prompt: Jeg skal skrive [teksttype] om [emne]. Men jeg ved ikke helt, hvad min vinkel skal være. Kom med [antal] forslag i punktform og med en kort beskrivelse af indholdet til hver idé.

Eksempel på et prompt: Jeg skal skrive [teksttype] om [emne]. Jeg har tidligere skrevet om [beskriv], men jeg mangler en idé til en overraskende og ny vinkel på emnet?

2. Skriv overskrifter på rekordtid

Det behøver ikke længere at ta’ lang tid at finde på fantastiske overskrifter. Og selvom det ikke er alle ChatGPT’s forslag der er gode, hvis du bruger den til at brainstorme, så kan den rent faktisk komme med forslag, der overrasker meget positivt.

Og ligesom med idéerne, så kan du bede ChatGPT om at komme med nye forslag, indtil du er tilfreds eller har fået noget, som du kan arbejde videre med.

Eksempel på et prompt: Jeg skal skrive [teksttype] om [emne]. Vinklen er [kort beskrivelse]. Har du nogle forslag til overskrifter i [skrivestil]. Kom gerne med [antal] idéer til overskrifter på max [antal ord].

Endnu et eksempel på et prompt: Jeg har skrevet en ansøgning til en stilling som [titel]. Her er min ansøgning [indsæt]. Har du [antal] forslag til en overskrift? Jeg leder efter noget, der [beskriv: fx fremhæver min personlighed eller den forskel jeg kan gøre for virksomheden].

3. Sig farvel til tarvelige klichéer og kedelige formuleringer

Hvis du har skrevet en tekst, der er lidt for fyldt med klichéer, tarvelige talemåder eller kedelige formuleringer, så kan ChatGPT være en genvej til at spice dine tekster op. Så de bliver mere spændende og bedre at læse.

Det kræver ikke andet end at du ved, hvad du vil ha’.

Eksempel på et prompt: Har du et forslag til andre måder at skrive [kliché/talemåde] på? Det må gerne være skrevet på en [beskriv stil] måde.

Og endnu et eksempel: Jeg har skrevet [afsnit], og jeg synes, at det er blevet for [beskriv]. Kan du gøre det mere [beskriv hvad du vil]?

4. Leg med din skrivestil

Bare fordi du bruger ChatGPT som din personlige assistent og skrivemakker, så behøver dine tekster hverken blive upersonlige eller robotagtige.

Du kan nemlig bede ChatGPT om at skrive i en bestemt stil og fx bede den om at skrive med mere humor … eller mere alvorligt.

Du kan også bede den om at skrive som en bestemt type.

Prøv dig frem - og husk, at jo bedre du er til at sætte ord på den skrivestil, du går efter, jo nemmere bliver det for ChatGPT at komme med et godt forslag. Det handler om at være konkret og præcis, når du skriver et prompt.

Eksempel på et prompt: Jeg har skrevet det her [indsæt afsnit]. Kan du gøre det mere [beskriv skrivestil]

Et andet eksempel på et prompt: Forestil dig, at du er [beskriv person, en særlig type eller titel]. Hvordan ville du skrive [indsæt afsnit], så det lød mere som dig?

5. Gør korrekturlæsningen lettere

Vidste du, at du kan få ChatGPT til at læse korrektur på dine tekster? Det kræver ikke andet end at du sender ChatGPT noget du har skrevet og beder den om at læse korrektur.

Du kan også bede ChatGPT om at ændre på lixtallet i noget, du har skrevet.

Uanset så vil jeg dog anbefale, at du kun sender enkelte afsnit ad gangen, så du har overblik over, hvad ChatGPT ændrer i din tekst, og så den ikke ændrer noget, der ikke burde ændres. Derudover bør du også huske, at ChatGPT hverken er perfekt eller fejlfri. Den er fantastisk til at finde glemte ord i den tekst og meget sikker i sin kommatering, men den kan fx ikke finde ud af, at der skal være mellemrum før tøveprikker. Ikke endnu i hvert fald ;)

Eksempel på et prompt: Jeg har skrevet det her [indsæt afsnit]. Vil du læse korrektur?

Har du prøvet at bruge ChatGPT til at skrive tekster?

Jeg indrømmer gerne, at jeg selv var skeptisk første gang, jeg hørte om ChatGPT. Og også lidt bange. For når man lever af at skrive, så er det ikke rart, når alle pludselig taler om at kunstig intelligens kan udføre ens arbejde. Men efter jeg selv er begyndt at bruge kan jeg også se, at ChatGPT ikke kan alt. Der er stadig brug for kreativitet og menneskelig erfaring til at sortere i de output, som den kunstige intelligens kommer med.

Og derudover så kan det faktisk gøre skriveprocessen sjovere at bruge ChatGPT, fordi man ikke går i stå på samme måde, når man har den til at komme med ideer.

Men uanset, er der nok ingen tvivl om, at ChatGPT er kommet for at blive. Der er heller ingen tvivl om, at kunstig intelligens kommer til at ændre måden vi skriver på. Og derfor står vi allesammen overfor et valg: Vi kan godt vælge sætte os over i hjørnet og være kritiske over kunstig intelligens. Men spørgsmålet er, om det ikke er bedre at undersøge, hvilke muligheder ChatGPT kommer med, og hvordan vi kan bruge det til blandt andet at skrive bedre tekster. På en god måde.

Hvem er Gitte Stounberg?

Gitte Stounberg er udd. journalist og tekstforfatter, og hun har mere end 10 års erfaring med markedsføring og med at skrive alt fra nyhedsbreve, blogindlæg, annoncer og opslag på de sociale medier til webtekster og pressemeddelelser.

Hun er kvinden bag www.onlineskrivekurser.dk, hvor du blandt andet kan købe en masterclass i, hvordan du bruger ChatGPT til at skrive bedre tekster.

Jeg vil gerne læse mere om denne masterclass →

Gitte Stounberg

Gitte Stounberg

Uddannet journalist, tekstforfatter og stifter af www.onlineskrivekurser.dk (Vis mere)

Annoncer