Sådan tager du skridtet mod et karriereskift

Har du et branche- eller karriereskift i tankerne, og drømmer du om at få mere arbejdsglæde og livskvalitet? Så læs mere i artiklen her.

Sådan tager du skridtet mod et karriereskift

At skifte karriere midt i livet kan være både en udfordrende og givende proces. Det kan være svært at træffe den endelige beslutning om at skifte karriere, da det ofte kræver en del overvejelse og planlægning.

Har du et branche- eller karriereskift i tankerne, og drømmer du om at få mere arbejdsglæde og livskvalitet? Så læs mere artiklen og bliv klogere på hvordan du step for step skal gribe din karriereændring an.


1. Har du mistet arbejdsglæden?

Det er vigtigt at undersøge årsagerne til at miste arbejdsglæden, da det kan være forskellige faktorer, der spiller ind. Det kan være knyttet til arbejdsmiljøet, arbejdspresset, manglende udviklingsmuligheder eller utilfredshed med arbejdets indhold. Derfor er det vigtigt at din arbejdsplads har en kultur, hvor det er muligt at tale åbent om arbejdsmæssige problemer og søge løsninger på dem.

Du kan evt. stille dig selv spørgsmål omkring din egen trivsel, eller se om du kan genkende nogle af tegnene her:

  • Du har ikke så meget energi i hverdagen
  • Du føler dig ikke værdsat på din arbejdsplads
  • Du er ikke i udvikling
  • Du har for travlt eller føler dig stresset
  • Du føler ikke det du laver, er meningsfuldt for dig
  • Du har konflikter på din arbejdsplads
  • Du er opgivende når du tænker på fremtiden

Hvis du kan se dig selv i nogle af de ovenstående sætninger, kan du måske overveje at tale med din arbejdsplads, og se om nogle tiltag vil kunne hjælpe dig på vej mod et mere meningsfyldt job. Hvis du kan mærke at der skal et større skridt til, så er det måske tid til et karriereskift.


2. Gør op med gamle overbevisninger

Når man som ung skal vælge sin karrierevej, er det ofte baseret på viden man har fra venner, familie eller et studiested. Måske du endda har været på uddannelsesmesse, læst hele uddannelsesguiden igennem eller måske du altid har vidst hvad du havde lyst til at være. Mange er også bevidst eller ubevidst påvirket af ens forældres jobtype, og det kan gøre at du, dengang du valgte din karrievej, var formet af nogle helt andre motiver, end dem du har i dag. Derfor er det altafgørende at du mærker efter og finder ud af hvorfor du er landet i den type job du er. Stil dig selv spørgsmålet: Hvorfor endte jeg lige her, hvilke faktorer spillede ind og hvad gjorde at jeg valgte den her branche.

Et relevant step er at identificere de ting, der ikke fungerer på dit nuværende job. Lav evt. en liste over de ting du ikke trives i - det kan give dig et overblik over hvilke faktorer, der tilsammen gør, at du ikke fungerer optimalt.

3. Identificér dine ønsker

Når du er i kontakt med dit eget indre, er det tid til at mærke efter! Hvad er dine drømme for fremtiden? Hvilken hverdag ønsker du? Måske har du mistet gnisten i det fagfelt du sidder i nu, eller måske er dine behov helt anderledes end dengang du valgte den branche du sidder i. Du trænger til at ryste posen og tænke helt ud af boksen.

Det kan være utrolig svært at stille sig selv spørgsmålet: hvad brænder jeg for? Især hvis man i forvejen er et sted hvor arbejde ikke forbindes med glæde og passion. Men vid, at det er muligt! Det er muligt for dig at skabe en karriere der giver dig arbejdsglæden tilbage.

Nu er det tid til at kigge på listen over de ting der ikke fungerer i dit nuværende job, og lave en ny! Du skal skrive de ting ned, som du drømmer om i et fremtidigt job. Det kan være bedre arbejdstider, en anden type faglighed, mindre ansvar eller noget helt andet. Når du bliver helt klar over hvad du drømmer om, så er du mere parat til at handle på det.

I denne proces er det vigtigt at du mærker efter hvad der er vigtigst for dig, så du er i stand til at prioritere dine drømme og ønsker efter dine reelle behov. Det kan være at du har behov for at blive udfordret på dine motiver eller sparre med en professionel karriererådgiver.

4. Undersøg uddannelsesmuligheder

Nu er det tid til at gøre dine drømme til virkelighed og blive konkret i dit potentielle karriereskift. Du skal i gang med at researche på hvad et karriereskift kræver for dig – skal nogle nye kurser eller måske en helt ny uddannelse?

Undersøgelse af uddannelsesmuligheder inden for et nyt fagligt felt er en vigtig del af dit karriereskifte. Det kan hjælpe med at afklare, om det ønskede erhverv er et realistisk valg, og give en forståelse for de kompetencer, der er nødvendige for at arbejde inden for dette felt.

Det kan være nyttigt at undersøge de forskellige uddannelsesmuligheder, der er tilgængelige, såsom korte kurser, certificeringsprogrammer, diplomuddannelser eller videregående uddannelser. Det er også vigtigt at undersøge de krav, der stilles til ansøgere, såsom tidligere erfaring eller eksamenskrav. Her kan du også dykke ned i de forskellige institutioner eller skoler, der tilbyder de uddannelser du drømmer om, og måske snakke med mennesker, der arbejder inden for dit ønskede erhverv, for at få en forståelse for de daglige udfordringer og krav, der stilles til dem.

At undersøge dine uddannelsesmuligheder kan være tidskrævende, men det er en nødvendig proces for at sikre, at du træffer en velovervejet beslutning om karriereændring.

Se evt. populære kurser inden for efter- og videreuddannelse her:

5. Kast dig ud i det – det er aldrig for sent!

Du er klar til at handle og du skal i gang med at lave en plan! Måske er du på vej ud i din livs bedste beslutning. Skift af karriere midt i livet kan være en mulighed for at genfinde en følelse af mening og passion i arbejdslivet. Det kan give dig en forøgelse af arbejdsglæde og livskvalitet, da du får mulighed for at arbejde med noget, der rent faktisk interesserer og motiverer dig. Derudover kan din karriereændring også føre til personlig og faglig vækst, da du får mulighed for at erhverve nye kompetencer og erfaringer.

For mange kan en karriereændring være en revitaliserende og befriende oplevelse, der giver dem mulighed for at udfolde deres fulde potentiale og opnå en følelse af tilfredshed og succes i arbejdslivet. Det er vigtigt at have modet og viljen til at tage risici og at være åben for de nye muligheder, der ligger foran dig.

Emilia Pedersen

Emilia Pedersen

Digital Content Editor (Vis mere)
Emilia arbejder som Digital Content Editor for finduddannelse.dk, og skriver om kompetenceudvikling og videreuddannelse. Hun har en kandidatgrad i Visuel Kultur fra Københavns Universitet. (Mindre)

Omkring

Emilia arbejder som Digital Content Editor for finduddannelse.dk, og skriver om kompetenceudvikling og videreuddannelse. Hun har en kandidatgrad i Visuel Kultur fra Københavns Universitet.

Annoncer