Guide til arbejdsmiljøuddannelsen

Du er lige blevet valgt som arbejdsmiljørepræsentant. Det betyder, at du skal til at tage den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse. Læs mere lige her.

Guide til arbejdsmiljøuddannelsen

Mange har sikkert hørt om den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse, og måske synes du også det er en jungle at finde ud af hvad det egentlig er.

Men hvis du vil lære mere om hvorfor vi har en lovpligtig arbejdsmiljøuddannelse, hvem der er målgruppen og hvilken type kursus man kan tage, så læs med her.


Hvad er arbejdsmiljøuddannelsen?

Arbejdsmiljøet på en arbejdsplads er en vigtig faktor for både arbejdsgivere og medarbejdere, og for at sikre et sundt og sikkert arbejdsmiljø, er det vigtigt, at alle ansatte har den rette viden og kompetencer til at forebygge og håndtere arbejdsmiljøproblemer.

Derfor er der i Danmark indført en lovpligtig arbejdsmiljøuddannelse, som forholder sig til generel trivsel på tværs af brancher. Det er arbejdsgivernes ansvar at sørge for, at deres ansatte har den rette uddannelse, og skal sikre at der er deres arbejdsplads følger med udviklingen inden for arbejdsmiljøområdet.

Hvem skal tage en arbejdsmiljøuddannelse?

Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse er skabt for at sikre arbejdsmiljøet, og udbydes til medarbejdere og ansatte. Det er lovpligtigt at en virksomhed, som har 10 ansatte eller mere (eksklusiv ledelsen), etablerer en arbejdsmiljøorganisation (AMO). Det gælder også hvis mindst 5 ansatte fra samme virksomhed arbejder på en byggeplads i mere end 14 dage.

Denne organisation skal bestå af mindst to personer, en arbejdsmiljøleder og en arbejdsmiljørepræsentant. Ifølge §9 i arbejdsmiljøloven skal alle medlemmer af AMO tage den obligatoriske arbejdsmiljøuddannelse, som varer i tre dage (22 timer), inden for tre måneder efter at de er blevet medlemmer af AMO.

Som medlem af en arbejdsmiljøorganisation skal du desuden tilbydes supplerende uddannelser løbende, så du har kompetencerne på plads til at varetage opgaverne i arbejdsmiljøgrupperne. Inden for det første år som medlem af arbejdsmiljøgrupperne skal du tilbydes to dages supplerende uddannelse. I de efterfølgende år skal du tilbydes 1½ dags supplerende uddannelse.

Hvad lærer man på en arbejdsmiljøuddannelse?

Generelt er alle virksomheder forpligtet til at tilbyde deres ansatte en grundlæggende arbejdsmiljøuddannelse, som kan omfatte emner som sikkerhed, regler og nyeste praksis på lovgivningsområdet.

Desuden er der nogle brancher, hvor der stilles særlige krav og der kan det give mening af få et tilrettet branchekursus, i fx bygge- og anlægsbranchen eller transportbranchen og industrien.

💡 3 gode grunde til at tage en arbejdsmiljøuddannelse

For medarbejderne er arbejdsmiljøuddannelsen en god investering i deres egen sikkerhed og sundhed på arbejdspladsen. Det kan også give dem en større forståelse for arbejdsmiljøproblemer og hjælpe dem med at forebygge problemer i fremtiden.

  1. Du bliver introduceret til arbejdsmiljøorganisationens opgaver og funktioner, som giver dig en mere omfattende forståelse for arbejdsgiveres, lederes og ansattes ansvar
  2. Du får adgang til de bedste og mest effektive metoder til at identificere og forebygge risici, samt konkrete redskaber til at systematisere virksomhedens arbejdsmiljøarbejde
  3. Du lærer at håndtere arbejdsmiljøbelastninger og analysere arbejdsulykker.

Find din arbejdsmiljøuddannelse

Hvis du er interesseret i en arbejdsmiljøuddannelse til dig selv, eller dine medarbejdere kan du fx. tage arbejdsmiljøuddannelsen hos Lekon.

Arbejdsmiljøkurset udføres som en kombination af undervisningssamtaler, praktiske øvelser og cases, der strækker sig over en periode på tre dage. De første to dage af kurset er sammenhængende, mens den tredje dag er en opfølgningsdag, som afholdes 2-4 uger efter dag 1 og 2. Kurset opfylder kravene fra Arbejdstilsynet om en undervisningstid på 22 timer.

I perioden mellem den anden og den tredje kursusdag vil der være en hjemmeopgave, som skal løses inden dag 3, hvor opgaven skal præsenteres. Udarbejdelsen af opgaven er en nødvendighed for at fuldføre kurset. Det er også et krav at deltage på alle tre dage af kurset for at gennemføre det.

Når en kursist har afsluttet arbejdsmiljøkurset, vil vedkommende modtage et kursusbevis på den tredje dag. Det anbefales, at arbejdsgiveren opbevarer en kopi af kursusbeviset, da Arbejdstilsynet kan kræve dokumentation for kursusafholdelsen.

Læs mere om arbejdsmiljøuddannelsen hos Lekon

I sidste ende er lovpligtige arbejdsmiljøuddannelser en vigtig faktor for at skabe et sundt og sikkert arbejdsmiljø på arbejdspladsen. Det er arbejdsgivernes ansvar at sikre, at deres ansatte har den rette uddannelse, og det er medarbejdernes ansvar at få det bedste ud af den uddannelse, så de kan tage vare på deres eget arbejdsmiljø.

Vi håber du blev klogere på den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse, og alle reglerne omkring den.

Emilia Pedersen

Emilia Pedersen

Digital Content Editor (Vis mere)
Emilia arbejder som Digital Content Editor for finduddannelse.dk, og skriver om kompetenceudvikling og videreuddannelse. Hun har en kandidatgrad i Visuel Kultur fra Københavns Universitet. (Mindre)

Omkring

Emilia arbejder som Digital Content Editor for finduddannelse.dk, og skriver om kompetenceudvikling og videreuddannelse. Hun har en kandidatgrad i Visuel Kultur fra Københavns Universitet.

Annoncer