Guide til arbejdsmiljøuddannelsen
06 mar 2023

Guide til arbejdsmiljøuddannelsen

Mange har sikkert hørt om den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse, og måske synes du også det er en jungle at finde ud af hvad det egentlig er. Men hvis du vil lære mere om hvorfor vi har en lovpligtig arbejdsmiljøuddannelse, hvem der er målgruppen og hvilken type kursus man kan tage, så læs med her.


Hvad er arbejdsmiljøuddannelsen?

Arbejdsmiljøet på en arbejdsplads er en vigtig faktor for både arbejdsgivere og medarbejdere, og for at sikre et sundt og sikkert arbejdsmiljø, er det vigtigt, at alle ansatte har den rette viden og kompetencer til at forebygge og håndtere arbejdsmiljøproblemer. Derfor er der i Danmark indført en lovpligtig arbejdsmiljøuddannelse, som forholder sig til generel trivsel på tværs af brancher. Det er arbejdsgivernes ansvar at sørge for, at deres ansatte har den rette uddannelse, og skal sikre at der er deres arbejdsplads følger med udviklingen inden for arbejdsmiljøområdet.

Hvem skal tage arbejdsmiljøuddannelsen?

Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse er skabt for at sikre arbejdsmiljøet, og udbydes til medarbejdere og ansatte. Det er lovpligtigt at en virksomhed, som har 10 ansatte eller mere (eksklusiv ledelsen), etablerer en arbejdsmiljøorganisation (AMO). Det gælder også hvis mindst 5 ansatte fra samme virksomhed arbejder på en byggeplads i mere end 14 dage. Denne organisation skal bestå af mindst to personer, en arbejdsmiljøleder og en arbejdsmiljørepræsentant. Ifølge §9 i arbejdsmiljøloven skal alle medlemmer af AMO tage den obligatoriske arbejdsmiljøuddannelse, som varer i tre dage, inden for tre måneder efter at de er blevet medlemmer af AMO. Som medlem af en arbejdsmiljøorganisation skal man også gennemføre supplerende arbejdsmiljøuddannelse i de følgende år. I det første år skal den supplerende uddannelse vare to dage, og i de efterfølgende år skal uddannelsen have en varighed på halvanden dag.

Hvad lærer man?

Generelt er alle virksomheder forpligtet til at tilbyde deres ansatte en grundlæggende arbejdsmiljøuddannelse, som kan omfatte emner som sikkerhed, regler og nyeste praksis på lovgivningsområdet. Desuden er der nogle brancher, hvor der stilles særlige krav og der kan det give mening af få et tilrettet branchekursus, i fx bygge- og anlægsbranchen eller transportbranchen og industrien.

3 gode grunde til at tage arbejdsmiljøuddannelsen 

For medarbejderne er arbejdsmiljøuddannelsen en god investering i deres egen sikkerhed og sundhed på arbejdspladsen. Det kan også give dem en større forståelse for arbejdsmiljøproblemer og hjælpe dem med at forebygge problemer i fremtiden.

  • Du bliver introduceret til arbejdsmiljøorganisationens opgaver og funktioner, som giver dig en mere omfattende forståelse for arbejdsgiveres, lederes og ansattes ansvar.
  • Du får adgang til de bedste og mest effektive metoder til at identificere og forebygge risici, samt konkrete redskaber til at systematisere virksomhedens arbejdsmiljøarbejde. 
  • Du lærer at håndtere arbejdsmiljøbelastninger og analysere arbejdsulykker.

Arbejdsmiljøuddannelsen - se kursus

Hvis du er interesseret i et kursus til dig selv, eller dine medarbejdere kan du fx. tage et kursus hos Lekon.

Arbejdsmiljøkurset udføres som en kombination af undervisningssamtaler, praktiske øvelser og cases, der strækker sig over en periode på tre dage. De første to dage af kurset er sammenhængende, mens den tredje dag er en opfølgningsdag, som afholdes 2-4 uger efter dag 1 og 2. Kurset opfylder kravene fra Arbejdstilsynet om en undervisningstid på 22 timer. I perioden mellem den anden og den tredje kursusdag vil der være en hjemmeopgave, som skal løses inden dag 3, hvor opgaven skal præsenteres. Udarbejdelsen af opgaven er en nødvendighed for at fuldføre kurset. Det er også et krav at deltage på alle tre dage af kurset for at gennemføre det. Når en kursist har afsluttet arbejdsmiljøkurset, vil vedkommende modtage et kursusbevis på den tredje dag. Det anbefales, at arbejdsgiveren opbevarer en kopi af kursusbeviset, da Arbejdstilsynet kan kræve dokumentation for kursusafholdelsen.

Læs mere om kurset

I sidste ende er lovpligtige arbejdsmiljøuddannelser en vigtig faktor for at skabe et sundt og sikkert arbejdsmiljø på arbejdspladsen. Det er arbejdsgivernes ansvar at sikre, at deres ansatte har den rette uddannelse, og det er medarbejdernes ansvar at få det bedste ud af den uddannelse, så de kan tage vare på deres eget arbejdsmiljø.

Vi håber du blev klogere på den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse, og alle reglerne omkring den.

Senest opdateret: 06 mar 2023
Emilia Rooed Pedersen
Digital Content Editor

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 14-07-2020

Undertrykkelsesteknikker

Kender du til følelsen af ikke at blive inkluderet på jobbet? Måske er du offer for undertrykkelsesteknikker, og i så fald har du brug for gode råd til at håndtere dem. Dem giver den svenske retoriker, Elaine Eksvärd, dig lige her, så læs med!

Læs mere
Sidst opdateret 28-07-2020

Lær at forebygge stress blandt dine medarbejdere

Stress ses hyppigt blandt både medarbejdere, men ofte bliver der først reageret, når skaden er sket.

Læs mere
Sidst opdateret 02-12-2022

Sådan nedbryder du tabuer om psykiske lidelser på arbejdspladsen

Hvordan skaber vi større åbenhed omkring psykiske lidelser i arbejdslivet? Læs med her og bliv klogere på, hvordan du kan være med til at nedbrydet tabuet om psykiske lidelser og skabe større åbenhed på din arbejdsplads. 

Læs mere
Sidst opdateret 09-06-2020

Kan Covid-19 hjælpe os på vej mod fremtidens arbejdsplads?

Covid-19 ramte os uden varsling, og på ingen tid blev Danmark lukket ned. Nu har vi været underlagt krisens restriktioner i et par måneder, og vi begynder langsomt at tilvænne os situationen med hjemmearbejde. Så kan vi begynde at  tale om, hvad krisen har givet os?  

Læs mere