Undgå stress i hverdagen med MBSR

Undgå stress i hverdagen med MBSR™

Stress er et alvorligt problem i vores samfund. Alle kan for eksempel blive ramt af arbejdsrelateret stress. Du kender det måske selv? Dynen føles tung, uanset om det er mandag eller fredag. Kvalmen tager til, når du nærmer dig din arbejdsplads - når du altså endelig har kæmpet dig ud af sengen. Opgaver, der før i tiden sad på rygraden, føles nu uoverskuelige. Du får hjertebanken når en kollega spørger dig, om du kan hjælpe med en opgave. Der er forskellige tegn på stress, og det er vigtigt at reagere på symptomerne. Men hvad kan man egentlig gøre ved det?

Der er flere forskellige muligheder i forhold til at håndtere stress. Det er ikke altid en mulighed at forebygge, da det simpelthen kan være opdaget "for sent". Men der er altid en mulighed for at håndtere stressen. I den forbindelse har vi taget en snak med Jacob Andersen, der er ejer af SAMSPIL NU.

Jacob Andersen, Ejer af SAMSPIL NUJacob er uddannet cand.mag i Sprog, Kommunikation og Organisationsudvikling fra Aarhus Universitet. Senere hen har han brugt mange år på at beskæftige sig med ledelsesudvikling, og har arbejdet i en del år som f.eks. organisationskonsulent. Efterfølgende har Jacob ligeledes uddannet sig til underviser i MBSR ved Dansk Center for Mindfulness, Aarhus Universitet, hvorfra han har opnået godkendelse som MBSR-underviser. Endvidere praktiserer Jacob mindfulness dagligt, og modtager jævnligt relevant undervisning. 

Vi har spurgt Jacob Andersen, hvordan MBSR™ kan hjælpe på blandt andet arbejdsrelateret stress.


Hvad er MBSR™?

MBSR™ står for Mindfulness-baseret Stressreduktion. Dette er et forskningsbaseret personligt udviklingsforløb med evidens for en række positive virkninger. MBSR™ er et globalt beskyttet varemærke, udviklet på University of Massachusetts Medical School af Jon Kabat-Zinn. Hovedparten af al forskning i mindfulness hviler på MBSR.

MBSR handler om at være nærværende og til stede, hvilket kan have store positive indvirkninger på dit stressniveau og lidelser som depression og angst. ”De senere års forskning tyder på, at stress kan være et forstadie til bl.a. angst og depression” fortæller Jacob Andersen og fortsætter ”så det er virkelig værd at sætte ind, hvis man for eksempel døjer med arbejdsrelateret stress. De fleste mennesker aner ikke, hvad de skal stille op, når de rammes af stress. MBSR er en oplagt mulighed, som også ud fra en nøgterne forskningsmæssig betragtning er meget effektiv.

 

Som Jacob Andersen siger: "MBSR er jo et meget lavpraktisk forløb på mange måder, hvor man får en række værktøjer, som er forbundet med mindfulness. Det er både at arbejde med at undersøge og sanse og mærke sin egen krop, samtidig med at man arbejder intensivt med sin opmærksomhed."

Hvis man har været ramt af stress ved man måske godt, hvor svært det kan være at give sig tid til at mærke efter og trække vejret helt ned i maven. Men hvis man har prøvet det gennem en længere periode ved man måske også, hvor givende og effektivt, det rent faktisk kan være. 

Bliv bevidst om din situation

Hos SAMSPIL NU foregår MBSR kurset som et holdforløb, hvor der maksimalt deltager 12 personer pr hold. Dog kan stress være et meget sårbart og personligt emne, og nogle opfatter det endda som direkte tabu. Derfor spurgte vi også Jacob, hvorfor det er en fordel for den enkelte, at kurset foregår som et holdforløb hos SAMSPIL NU

"De fleste mennesker går meget alene med, hvad der foregår på indersiden - altså deres tanker og følelser. Ikke mindst de svære. På jobbet skubber mange følelserne endnu længere væk ved at leve efter den der gammelkendte historie om, at vi hænger vores følelser sammen med jakken i garderoben, når vi møder ind. Vi forsøger at lade den rationelle del af os fylde det hele. Ofte ligger det implicit i selvforståelsen, når vi taler om os selv som ´professionelle´. Konsekvensen er, at vi øver os i at gøre det ligegyldigt, hvad vi rent faktisk føler, når vi er på job. Men vores følelser er på ingen måde ligegyldige. Og de er der jo stadig, selvom vi måtte negligere dem.

Følelser er vigtige. De fortæller os for eksempel, hvordan vi har det, hvilket er en forudsætning for, at vi kan tage godt vare på os selv. Enhver med arbejdsrelateret stress har på et eller andet tidspunkt glemt at mærke efter i sig selv. Bevidst eller ubevidst. Stress kommer af at overskride egne grænser igen og igen. Det gør man kun, fordi man er holdt op med at mærke signalerne fra sin egen krop. Selvomsorg er essentielt i forhold til at komme sig oven på stress.

Gennem MBSR forløbet bliver det muligt for den enkelte igen at mærke og sætte ord på nogle af de oplevelser, der ellers var gået i glemmebogen. Og når vi gør det sammen på et hold, ser vi det samme ske for andre. Det er faktisk ret vildt at opleve. Og det er ofte enormt inspirerende og lærerigt." forklarer Jacob.

Den erfaring bakkes op af en af Jacobs tidligere kursist, Martin.

Forløbet set med kursistens øjne

Martin startede sit MBSR forløb hos Jacob af flere forskellige årsager. Blandt andet grundet hele 13 trafikuheld, der førte til diskusprolapser, begrænset livsglæde, træthed og lignende. Og senere i livet blev Martin desværre også ramt af stress. Stressen viste sig blandt andet ved at Martin ikke længere kunne finde ud af dagligdagens små opgaver. Som Martin selv beskriver det: "Jeg stod og skulle smørre en rugbrødsmad, og kunne ikke finde ud af at komme leverpostej på maden - jeg kunne simpelthen ikke noget. Det var helt væk. Jeg kunne heller ikke finde ud af at ringe til den kunde jeg skulle have møde med senere på dagen, for at aflyse det møde. Jeg kunne simpelthen ikke."

Martin gik efterfølgende hjemme i 4 måneders tid, og kunne godt se, at der skulle ske et eller andet for at komme ud af de mange dårlige rutiner han havde fundet sig. Martin fortæller, at han blandt andet var god til at slå sig selv oveni hovedet og sige til sig selv: "Det der, dét kan du sgu ikke finde ud af!". Denne tendens trak Martins humør ned, og gjorde at han måske ikke var så effektiv - og dét skulle der altså gøres noget ved. Martin kendte ikke til MBSR i forvejen, men fandt kurset hos SAMSPIL NU og følte at det var et kursusforløb, han kunne se sig selv i. Dog var Martin en anelse skeptisk omkring det faktum, at der var tale om holdforløb i starten, men i sin tid efter kurset ville han ikke have ønsket det anderledes. Som Martin uddybende forklarer:

"Nu kan jeg jo godt lide at komme hos den bedste, og få det maksimale ud af det. Sådan er jeg bare som person - jeg vil gerne lære af den bedste. Jeg snakkede med Jacob om det, inden jeg startede forløbet op, og sagde, at for mig var det ikke pengene, der skulle være en hindring for, at vi kunne sidde bare mig og ham, og have et individuelt forløb - for det var faktisk det, jeg ville foretrække. Men som Jacob sagde til mig; 'Der sidder jo mange, der er i samme båd som dig, som kan komme med nogle indspark, som jeg måske ikke kan komme med'. Så i starten, før jeg startede forløbet, var det egentlig min plan, at jeg ville have ene sessioner. Men for mig har det været fantastisk at sidde og lytte til andre mennesker, og sige til mig selv: 'Jamen okay - du er jo faktisk ikke den eneste, der har det sådan!' Så det har faktisk været en kæmpe bonus, at jeg ikke skulle sidde selv". 

Noget særligt ved mindfulness er, at ingen helt kan forklare, hvad det er. Det kan vi virkelig ikke!
Og det er ikke fordi, det skal være en pædagogisk pointe eller noget. Grunden til at MBSR er kommet
ind i den akademiske verden er, at vi kan måle effekten ved at meditere. Vi kan se, at det ændrer hjernen,
og vi kan måle, at MBSR har en lang række positive effekter på krop og sind.

Jacob Andersen, Ejer af SAMSPIL NU

Træn dig til at være den bedste udgave af dig selv

Med mindfulness vender du opmærksomheden og omsorgen indad for en stund. I al sin enkelthed handler mindfulness nemlig, som tidligere nævnt, om at være nærværende og til stede. Det kan i sig selv være svært, og det kan være svært at hengive sig til øjeblikket, og arbejde så intenst med sig selv. Det kan også fremprovokere irritation og de første gange vil du måske også opleve, at du har lyst til at give op på forhånd. Men giver du dig hen til det vil du også erfare, hvor sundt, effektivt og givende det er at stoppe op og blive bevidst om dig selv. 

Gennem MBSR kurset hos SAMSPIL NU vil du få redskaber til, hvordan du praktiserer dette i din dagligdag. Blandt kursets forskellige sessioner får du for eksempel forskellige værktøjer omkring:

  • Mindfulness
  • Opmærksomhed
  • Nuet
  • Forandring
  • Mindfulness-baseret yoga
  • Og meget mere.

Udover dette kommer der forskellige hjemmeøvelser gennem forløbet, som er meget vigtige at prioritere, for at få det optimale ud af kurset. Prioriterer du dette, og dedikerer noget tid i kurset og dét at arbejde med dig selv, er det også Jacobs erfaring, at du vil opleve markante forandringer allerede i løbet af få uger.

Det er desuden en tidligere kursists erfaring, at forløbet ikke kun har en positiv indvirkning på det psykiske, men i høj grad også på det fysiske: "Jeg synes faktisk også at jeg sover bedre om natten - eller det ved jeg at jeg gør. Både fordi jeg ikke tænker så meget mere, på alt muligt som ikke giver mening, og så slapper jeg mere af i kroppen. Jeg har førhen spændt meget i kroppen, qua forskellige trafikuheld, som jeg har været udsat for. Jeg har også igennem lang tid haft en uro i benene når jeg skulle sove, og efter forløbet er det ikke så slemt længere."

 

Lær at være bevidst nærværende

Med andre ord kan du med MBSR lære, at blive mere bevidst om dig selv og dét at være til stede i nuet. Med et MBSR kursus er du godt klædt på både som medarbejder og som chef. Du bliver bevidst om dig selv og din evne til at være lige her, lige nu. Du lærer at være til gavn for både dig selv og personerne omkring dig. Du vil opleve bedre trivsel for både dig og din virksomhed. Du vil også være i stand til at rumme medarbejdere og kolleger, når der for eksempel opstår konflikter, personlige tab eller andre situationer, der kræver, at du kan være nærværende. Der er med andre ord tale om en investering i selvomsorg og selvindsigt, der kan mærkes over hele linjen. 

Som den tidligere kursist Martin beskriver, og som Jacob selv uddyber, er der en lang række fordele ved kurset, og det er givende på mange forskellige parametre i ens liv. Martin har for eksempel lært at sige fra på sit arbejde, og han er generelt blevet bedre til at performe og mærke efter. Derudover er han blevet gladere og oplever en generel bedre livskvalitet. Han supplerer desuden med, at han er blevet bedre til at været i nuet med sin søn, for eksempel når de leger. Og han nyder det i endnu højere grad end før - netop dét beskriver Martin som det bedste af det hele. 

Som Jacob også fortæller os om forløbet, kan man forvente at ens stressniveau reduceres, samtidig med at man blandt andet vil opleve at ens oplevelse af, hvad stress er og gør ændres. Derudover vil du opleve styrket modstandsdygtighed over for stress, og du vil lære hvordan du bevare flere af dine gode egenskaber når du er under pres. 

Skal du med på næste kursus hold?

Senest opdateret: 17 okt 2022
Michelle Hjorth
Digital Content Editor

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 15-07-2022

Vil du arbejde med fødevarer?

Har du lyst til at arbejde med fødevarer - enten i industrien eller i et køkken? Så har du mange muligheder. Vi giver dig et overblik i denne guide, og viser dig mulighederne for forskellige kurser.

Læs mere
Sidst opdateret 31-01-2023

Best Practices - Kompetenceudvikling

Danmarks bedste arbejdspladser er fundet. 127 virksomheder har deltaget i processen. Det er organisationen Great Places to Work®, der for 15. år i træk har kåret Danmarks bedste arbejdspladser. Vi har talt med nogle af vinderne for at finde ud af, hvordan de arbejder med efteruddannelse og kompetenceudvikling.

Læs mere
Sidst opdateret 06-08-2020

Videndelen ved udflytning

Regeringens beslutning om at flytte et stort antal offentlige arbejdspladser ud af hovedstaden har mødt stor kritik. Hvordan sikrer man f.eks. den viden, der er afgørende for, at den enkelte styrelse effektivt kan fortsætte med at løse opgaver for borgerne? Vi har taget en snak med Line Sander, direktør og underviser i SUPPLEMENT for at blive klogere på de vidensmæssige udfordringer ved...

Læs mere
Sidst opdateret 26-06-2020

Kom med ind i en kropsterapeuts hverdag

Massage, zoneterapi, akupunktur, kranio sakral-terapi. Der findes et væld af behandlingsformer.

Læs mere