Vis finduddannelse.dk som: Mobile
Forskellen på en diplomuddannelse og en masteruddannelse

Forskellen på en diplomuddannelse og en masteruddannelse

Mulighederne er mange når det kommer til efter- og videreuddannelse, men hvad er egentlig det rigtige for dig? Måske har du hørt om en masteruddannelse, men hvordan adskiller denne uddannelse sig fra andre uddannelser, og er det egentlig det rigtige valg for dig? Læs med her.

Begge uddannelser giver 60 ECTS point, de koster begge to penge og begge uddannelser tages på deltid. Så hvad er der egentlig af forskel på master og diplom? Forskellen på en masteruddannelse og en diplomuddannelse skal findes i uddannelsesniveauet. Niveauet på en diplomuddannelse svarer nemlig til en mellemlang videregående uddannelse, mens niveauet på en masteruddannelse svarer til en lang videregående uddannelse. Ser vi på uddannelserne i forhold til Den danske Kvalifikationsramme, svarer en diplomuddannelse til niveau 6, mens en masteruddannelse svarer til niveau 7. Med andre ord svarer en diplomuddannelse til en mellemlang videregående uddannelse på bachelorniveau, der henvender sig til voksne med erhvervserfaring. En masteruddannelse er derimod en forskningsbaseret efter- og videreuddannelse på kandidatniveau.

Adgangskrav

Da der er forskel på en master og en diplom, er der naturligvis også forskel på adgangskravene til de to uddannelser. De to uddannelser har som nævnt forskellige uddannelsesniveauer, og den ene kan faktisk lede videre til den anden. En diplomuddannelse kan nemlig give dig adgangs til at læse videre på en masteruddannelse.

Adgangskravene på en diplomuddannelse kan afhænge af den enkelte diplomuddannelse. Fælles for alle diplomuddannelser er dog, at du skal have en relevant adgangsgivende uddannelse og du skal have minimum 2 års relevant erhvervserfaring efter endt adgangsgivende uddannelse. Lever du ikke op til disse krav, har du mulighed for at søge om realkompetencevurdering hos studievejlederen på din foretrukne uddannelsesinstitution.

Dog har Uddannelses- og Forskningsministeriet forsøgsvis gjort det muligt at se bort fra kravet om de to år, hvis du opfylder disse særlige krav:

  • Du har en akademiuddannelse som højeste forudgående uddannelse
  • Du har mindst fire års relevant erhvervserfaring bag dig (efter ungdomsuddannelse)
  • Du er i relevant beskæftigelse ved optag på diplomuddannelsen.

Opfylder du ovenstående krav, behøver du ikke at optjene to års relevant erhvervserfaring, for at kunne påbegynde en diplomuddannelse. Hvis du har en anden adgangsgivende uddannelse, så gælder det oprindelige krav til erhvervserfaring stadig. Denne forsøgsordning ender den 31. juli 2022. Du kan læse mere om forsøgsordningen her.

Adgangskravene til en masteruddannelse består af krav om forudgående uddannelse samt krav om forudgående relevant erhvervserfaring. Helt konkret er kravene til en masteruddannelse: 

  • En relevant bacheloruddannelse, en relevant professionsbacheloruddannelse, en relevant mellemlang videregående uddannelse, en relevant diplomuddannelse eller en relevant udenlandsk uddannelse på samme niveau samt 
  • Mindst to års relevant erhvervserfaring efter adgangsgivende eksamen.

Vær dog opmærksom på, at på visse masteruddannelser er kravene skærpet yderligere. Derfor vil vi råde dig til at kontakte uddannelsesinstitutionen og/eller læse de specifikke adgangskrav i beskrivelsen af din valgte masteruddannelse. Du bør desuden være opmærksom på, at nogle masteruddannelser udbydes på engelsk, hvorfor der her stilles krav til sprogniveauet. 

Opbygning

Opbygningen af en diplomuddannelse og en masteruddannelse minder om hinanden, da de begge tages på deltid, oftest ved siden af et fuldtidsarbejde. Der er deltagerbetaling på begge uddannelser, og man tilmelder sig et modul ad gangen. 

Diplomuddannelse opbygning

Diplomuddannelsen er normeret til 60 ECTS point, hvilket svarer til et års fuldtidsstudier. En diplomuddannelse er en mellemlang videregående uddannelse for voksne med erhvervserfaring. Uddannelsen er tilrettelagt på deltid, så du kan opkvalificere dig samtidig med at du har et arbejde. Diplomuddannelsen er på niveau med en bachelor eller en professionsbacheloruddannelse og tager typisk tre år at gennemføre.  

Typisk vil en diplomuddannelse bestå af 5-6 moduler og til slut et afgangsprojekt, hvis du vel og mærke vælger en fuld diplomuddannelse. Vælger du en fuld diplomuddannelse er de 5-6 moduler oftest bygget op med 2-3 obligatoriske moduler samt valgfrie moduler, som du kan kombinere, så det er tilpasset præcis dine interesser. Her tilmelder du dig typisk et modul ad gangen. Dog kan du som nævnt også vælge at læse enkelte diplomfag eller diplommoduler, så du får et fleksibelt forløb, hvor du udelukkende udvælger fag, der passer til dine drømme for fremtiden og din karriere. 

Med en diplomuddannelse får du derfor et fleksibelt uddannelsesforløb, som (næsten) kan gennemføres i dit eget tempo. Vælger du en fuld diplomuddannelse skal denne nemlig være afsluttet senest 6 år efter, du er påbegyndt dit første modul.

Find din diplomuddannelse her

Masteruddannelse opbygning

En masteruddannelse er ligeledes normeret til 60 ECTS point, igen svarende til et års fuldtidsstudier. En masteruddannelse er en forskningsbaseret videreuddannelse, der er på niveau med en længerevarende videregående uddannelse. Masteruddannelser er tilrettelagt som deltidsuddannelser og strækker sig typisk over 2-3 år. Også på en masteruddannelse er undervisningen tilrettelagt, så du kan tage uddannelsen samtidig med, at du arbejder.

På en masteruddannelse har du, ligesom på en diplomuddannelse, mulighed for at sammensætte din master som et fleksibelt forløb. En masteruddannelse som fleksibelt forløb giver dig mulighed for at sammensætte en individuelt tilrettelagt masteruddannelse af moduler og valgfag fra forskellige uddannelser. Denne mulighed er med til at sikre dig, at du får relevant viden inden for netop dine interesseområder, og de fag, der er relevante for dig og dine karrieredrømme. På nogle masteruddannelser og institutioner har du mulighed for at tage enkelte mastermoduler, hvis du ikke har et ønske om, at gennemføre en fuld masteruddannelse. Her vil vi råde dig til at forhøre dig om dine muligheder hos den enkelte udbyder.

Ligesom på diplomuddannelserne, har du med en masteruddannelse mulighed for at tage en fleksibel uddannelse i dit eget tempo. Din masteruddannelse skal dog være afsluttet senest 6 år efter du et startet på dit første master modul. 

Find din masteruddannelse her

Vi håber at du nu er blevet klogere på forskellen på en diplomuddannelse og en masteruddannelse - nemlig uddannelses niveauet. Som vi indledte denne guide med, er en diplomuddannelse nemlig niveau 6 ifølge den danske kvalifikationsramme, mens en masteruddannelse er niveau 7. Dette er kort sagt forskellen på de to uddannelser. En diplomuddannelse kan give dig adgang til en masteruddannelse, hvis du ønsker at dygtiggøre dig yderligere senere i livet.

Læs flere artikler og guides om efteruddannelse her

Senest opdateret: 17 okt 2022
Michelle Hjorth
Digital Content Editor

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 17-10-2022

Din guide til diplomuddannelser

Har du undersøgt markedet for diplomuddannelser, og overvejer du nu, om dette er den rette form for opkvalificering for dig? I denne guide giver vi dig svaret på de vigtigste ting, du bør vide om diplomuddannelser. 

Læs mere
Sidst opdateret 22-11-2021

Vejledning til TOEFL-testen

Skal du tage en TOEFL test, og vil du gerne vide, hvordan du forbereder dig bedst muligt? Læs vores guide her og se, hvordan testen er opbygget. Klik her. 

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Er en akademiuddannelse det rette for mig?

Vil du gerne videreuddanne dig, mens du arbejder uden at være nødt til at sige dit arbejde op? Så kan en akademiuddannelse meget vel være det rette valg for dig. Læs med her, hvad en akademiuddannelse er, hvad det kræver, hvad uddannelsen giver dig af fremtidsmuligheder og meget mere.

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Forskellen på en akademiuddannelse og en diplomuddannelse

"Hvad er forskellen på en akademiuddannelse og en diplomuddannelse?" Dette er et spørgsmål, vi ofte støder på her hos finduddannelse.dk. Og vi forstår det egentlig godt. Men svaret er egentlig mere simpelt, end de fleste går og tror. 

Læs mere