Viser 1-18 af 18
Sådan sorterer vi søgeresultater
Vil du vide mere om, hvordan vi sorterer vores resultater? Læs mere om, hvordan vi rangerer uddannelser i søgeresultaterne.
Viser 1-18 af 18

Hvilken leder er du?

Det er vigtigt at du kender dig selv som leder, fordi det giver dig mulighed for at forstå dine egne styrker, svagheder, værdier og overbevisninger. På den måde kan du bedre finde ud af hvor der er plads til udvikling for dig som leder og hvordan du bedst muligt kan bidrage mest effektivt til din virksomhed.

Ledelsesformer – Hvilken leder er du?

Forskellige typer af ledelsesformer

Den autoritære ledelsesform

Her tager lederen hele ansvaret for beslutningsprocessen og giver derefter ordrer videre til sit team, som arbejder ud fra dette. Derfor er der oftest ikke er plads til input eller feedback fra teammedlemmerne.

Fordelene ved denne ledelsesform er, at lederen er i stand til at træffe hurtige beslutninger da det ikke er nødvendigt at vente på input fra resten af teamet. Det er særligt en fordel i krisesituationer hvor det kan være afgørende at træffe en hurtig beslutning. En anden fordel er, at teamet oftest har en klar idé om hvad der forventes af dem og inden for hvilke rammer de kan arbejde, hvilket kan effektivere deres arbejde.

Ulempen ved den autoritære ledelsesform er, at teamet kan opleve manglende kreativitet i deres arbejde og plads til udfoldelse af idéer og input. Dette kan føre til manglende motivation overfor deres arbejde. 

Den demokratiske ledelsesform

Her inddrager lederen teammedlemmerne i beslutningsprocessen og giver dem en følelse af deltagelse og ansvar.

Fordelene ved den demokratiske ledelsesform er, at medarbejderne oplever at blive inddraget, hvilket gør dem mere motiverede omkring deres arbejde. Samtidig er deres rolle i beslutningsprocesser også aktiv, hvilket skaber rum til kreativitet.

Ulempen ved ledelsesformen er, at der kan gå længere tid før en beslutning træffes eftersom hele teamet tager aktiv del i beslutningsprocessen. Der kan også opstå uklarhed omkring hvem der har ansvar for hvad osv.

Den delegerende ledelsesform

Med en delegerende ledelsesform giver lederen ansvar til teammedlemmerne og tillader dem at tage beslutninger og udføre opgaver på egen hånd.

Fordelene ved den delegerende ledelsesform er, at teamet oplever en høj grad af selvstændighed. De har mere ansvar omkring arbejdet og træffer selv flere beslutninger. På den måde kan de også bedre udnytte deres evner.

Ulemperne ved denne ledelsesform er, at lederen har mindre kontrol over teamets arbejde og arbejdsprocesser da lederen ikke er meget inde over. Det kan føre til manglende kommunikation, hvilket kan skabe misforståelser og til sidst føre til ineffektivitet.

Den transformationelle ledelsesform 

En leder der benytter en transformationel ledelsesform fokuserer på at inspirere og motivere teamet til at nå deres fulde potentiale ved at skabe en vision, og styrke medarbejdernes engagement og motivation.

Fordelene ved den transformationelle ledelsesform er, at der fokuseres meget på at skabe motiverende rammer for teamet, hvilket kan føre til bl.a. øget effektivitet. Fokus er også på medarbejdertrivsel, hvilket skaber mere rum til, at medarbejderne kan tænke mere kreativt.

Ulempen ved denne ledelsesform er, at der er en risiko for at fokus kan blive for meget på vision og inspiration ift. de mere nødvendige praktiske opgaver i virksomheden.

Laissez-faireledelsesformen

Med en laissez-faireledelsesform tager lederen en mere tilbagelænet tilgang og overlader det meste af ansvaret til teamet, med minimal indblanding fra deres side.

Fordelene ved laissez-faire ledelsesformen er, at teamet vil opleve stor tilfredshed og have mere engagement overfor arbejdet fordi der skabes rum til deres frihed og initiativer.

Ulempen ved denne ledelsesform er, at teamet kan opleve manglende retning, da de ikke får klare retningslinjer fra deres leder, hvilket kan lede til misforståelser. Der er også risiko for, at medarbejderne føler mindre ansvar overfor arbejdet når de arbejder uden meget ledelsesmæssig indblanding. 

Hvorfor skal du kende din ledelsesform?

Som leder er det vigtigt at kende sin ledelsesform da du på den måde vil kunne kommunikere bedre og mere effektivt med dit team. Hvis du kender din ledelsesform, kan du også bedre tilpasse din kommunikationsstil til dit team og dermed også bedre relationer. På samme tid øger du din selvindsigt ved at kende din ledelsesform, hvilket kan hjælpe dig med at forstå hvordan din personlighed og ledelsesstil påvirker/ikke påvirker dit team.

Når du kender din ledelsesform, har du også et bedre indblik i dine styrker og svagheder, hvilket kan være en stor fordel når du skal tage beslutninger. På den måde kan et indblik i din ledelsesform altså føre til bedre beslutninger. Til sidst skaber det også en bedre teamdynamik når du som leder kender din ledelsesform da du også vil være bedre i stand til at tackle eventuelle konflikter mm.

Til sidst er det vigtigt at huske, at du som leder kan have en primær ledelsesstil, men også gøre brug af forskellige ledelsesformer afhængigt af den enkelte situation og dit teams behov. Husk også at der ikke er en "rigtig" eller "forkert" ledelsesform - det afhænger af den virksomhed du er leder i og hvilket team du har.  

Der er naturligvis altid mere bag enhver af de ovenfornævnte ledelsesformer. Derfor kan du med fordel læse mere om de enkelte ledelsesformer og deres betydning for dit lederskab og team her

Ønskeliste
Sådan kommer du videre

Find et kursus, du er interesseret i


Send en forespørgsel


Du bli'r kontaktet og får mere information af udbyderen