Lav en effektiv personlig udviklingsplan

Uanset om det er i privat sammenhæng eller i forbindelse med din karriere, kan du være nyttigt at afklare hvordan du vil vokse, hvad du drømmer om og hvad du gerne vil opnå. Med andre ord - identificere dine mål og vejen derhen. Og her kan en personlig udviklingsplan være et nyttigt værktøj.

Lav en effektiv personlig udviklingsplan

I en tid, hvor der er konstante forandringer og stigende krav på arbejdsmarkedet, er det afgørende at du prioriterer din personlige udvikling. Det er dog ikke unormalt, hvis du ikke er helt sikker på, hvor du skal hen. Det kan dog være nyttigt at finde ud af, hvordan du vil vokse, hvad du drømmer om og hvad du gerne vil opnå. Med andre ord - identificere dine mål. Og her kan en personlig udviklingsplan være nyttig.


Uanset om du er studerende, nyuddannet eller har mange års erfaring, kan en personlig udviklingsplan hjælpe dig med at nå dine mål og opnå succes i din karriere. I denne artikel vil vi udforske, hvorfor det er vigtigt at prioritere din udvikling, hvad en personlig udviklingsplan er, hvorfor du har brug for den, og hvordan du opretter din egen personlige udviklingsplan.

Hvad er en personlig udviklingsplan?

En personlig udviklingsplan er en skræddersyet og struktureret plan, der har til formål at fremme din personlige såvel som din faglige udvikling. Den personlige udviklingsplan fungerer som et værktøj til at identificere, formulere, tydeliggøre og nå dine personlige og professionelle mål. Du kan helt selv skræddersy din personlige udviklingsplan, så den indeholder de punkter, der er relevante for dig, for at du kan identificere og tydeliggøre dine mål. En personlig udviklingsplan kan blandt andet indeholde:

  • Mål: En personlig udviklingsplan begynder typisk med opstillingen af klart definerede mål. Disse mål kan være relateret til karriere, uddannelse, personlig vækst eller livskvalitet. 

  • Selvrefleksion: Før man kan opstille mål, er det vigtigt at se indad og blandt andet reflektere over egne styrker og svagheder, samt reflektere over dine nuværende færdigheder og kompetencer. Samtidig kan refleksion over dine færdigheder hjælpe med at identificere områder, hvor du ser muligheder for forbedring.

  • Handlingsplan: Din personlige udviklingsplan bør indeholde konkrete og realistiske handlinger og trin, du kan tage for at nå dit mål. Her kan du for eksempel også opstille delmål, så planen bliver mere overskuelig.

  • Tidsramme: Hver målsætning og hvert delmål i planen bør have en angivet tidsramme eller en deadline. Dette hjælper med at opretholde motivation og fokus.

Du skal selvfølgelig ikke føle dig hverken begrænset eller overvældet af ovenstående. Du kan som sagt tilpasse din personlige udviklingsplan, så den passer til netop dig. Desuden behøver du ikke begrænse din personlige udviklingsplan til arbejdslivet, selvom den ofte anvendes i professionelle sammenhænge. Din personlige udviklingsplan kan ligeledes bestå af personlige mål. Vi har lavet en enkel og overskuelig skabelon, så du kan komme i gang med din personlige udviklingsplan.

Download skabelonen til din personlige udviklingsplan her

Hvorfor har du brug for en personlig udviklingsplan?

Hvis du stræber efter kontinuerlig udvikling, uanset om det er professionel eller personlig sammenhæng, kan en personlig udviklingsplan hjælpe dig med at "holde øjnene på bolden", og finde ud af, hvor du er på vej hen, hvad du drømmer om, og hvordan du kommer dertil. Nogle gange kan du blive fanget af alt det, der sker omkring dig, og hverdagen ruller der ud af, så du glemmer alt om dine planer og drømme. Det kan en personlig udviklingsplan hjælpe dig med et blive mindet om.

En personlig udviklingsplan er dermed et godt værktøj af flere årsager: 

  • Du får et visuelt overblik over dine drømme, dine mål, dine fremskridt, og om du er på vej i den rigtige retning.

  • Det hjælper dig med at fokusere på de mål, der er vigtige for dig. Uanset om det er i forbindelse med din karriere eller dit privatliv. En personlig udviklingsplan kan ligeledes fungerer som motivation, og potentielt øge din produktivitet og engagement. Endvidere kan det bidrage positivt til din selvindsigt i forhold til styrker, svagheder og kompetencer, hvilket kan være yderst givende i din karriere og potentielt kommende jobsamtaler.

  • Hvis du sammensætter din personlige udviklingsplan overskueligt, struktureret, realistisk og overskueligt, kan det hjælpe dig med at "holde øjnene på bolden" og nå dine mål - der er i hvert fald større sandsynlighed for det.

  • En personlig udviklingsplan kan hjælpe dig med at udvikle din karriere, da du får identificeret hvor du bør forbedre og udvikle dig, så du besidder de nødvendige færdigheder, kompetencer og kvalifikationer.

Personlig udviklingsplan

Sådan skaber du en personlig udviklingsplan

At skabe din egen personlige udviklingsplan er en investering i din fremtid og kan være et godt værktøj til at realisere dine mål. Her er trinene til at skabe en effektiv personlig udviklingsplan:

1. Opsæt dine mål

Hvor vil du gerne være om et år eller måske endda fem år? Uanset hvad din tidshorisont er, så start din personlige udviklingsplan med at tænke på, hvad du gerne vil opnå og hvad dine mål er. Sørg gerne for at dine mål er definerede og realistiske, uanset om det er dit arbejde eller dit privatliv det gælder.

2. Reflekter over dine styrker og svagheder

Efter at have sat dine mål, er næste fase refleksion. Identificer de områder og færdigheder du bør forbedre for at nå dit mål. I samme omgang kan du reflektere over dine styrker og svagheder. Stil for eksempel dig selv følgende spørgsmål: Hvordan kan du bruge dine styrker og få mest muligt ud af dem? Hvordan forbedrer du de nødvendige færdigheder? Kan du vende dine svagheder til noget positivt? Måske kender du allerede svaret på følgende spørgsmål, men ved at skrive dem ned kan du blive mere bevidst om dem, og du vil få en størrelse forståelse for dine styrker og svagheder.

Tip: Brug for eksempel en SWOT-analyse for at stille det mere visuelt op, så det bliver overskueligt. Det kan også hjælpe at tale med andre omkring dig, da de måske kan få dig til at reflektere over ting, du ikke engang selv havde bemærket.

3. Lav en handlingsplan

Når du har identificeret dine mål såvel som dine styrker og svagheder, er det tid til at lave en handleplan for at nå dine mål. Det kan involvere alt fra at tilegne sig nye færdigheder, researche, opkvalificering af eksisterende færdigheder eller lignende. Det er altså i handlingsplanen du begynder at kortlægge, hvordan du når dine mål. Du kan vælge at lave din plan med overordnede trin, og så dele disse op i mellemtrim/delmål. Så kan processen føles mere overskuelig.

4. Evaluering og tilpasning

Når først du står med din endelig personlige udviklingsplan, er det en fantastisk følelse, og du har måske fået nogle tanker ud af dit hoved! Dog er din personlige udviklingsplan ikke "færdig". Det er nemlig vigtigt at have for øje, at der i en personlig udviklingsplan skal være plads til løbende ændringer, og det kan være nødvendigt at tilpasse den efterfølgende.

Det kan for eksempel være nødvendigt at gennemgå og tilpasse planen, efterhånden som tingene ændrer sig. Der er derfor ikke tale om en fast plan. Du bør derfor se din udviklingsplan som en levende proces, fremfor et statisk dokument, der er afsluttet så snart du har sat dit sidste punktum.

Derudover kan det være en god idé, at have et afsnit i din personlige udviklingsplan, der giver plads til evaluering af din udvikling. Her kan du for eksempel notere, hvilken form for udvikling der er tale om, hvornår du har din deadline for denne udvikling samt om punktet er afsluttet. At overvåge, evaluere, gennemgå, reflektere over samt notere dine fremskridt er afgørende i din personlige udviklingsplan, da det kan hjælpe dig med at holde motivationen.

Dette er ikke de endelige trin til at skabe en effektiv personlig udviklingsplan. Det kan for eksempel være nødvendigt at lave en mere uddybende plan, der inddrager flere punkter, for at det giver mening for dig og dine mål. Derfor skal dette blot ses som et eksempel på en enkel og overskuelig personlig udviklingsplan, som du kan bruge, når du skal i gang.

Vil du gerne i gang med det samme?

Download skabelonen til din personlige udviklingsplan her
This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Personlig udviklingsplan

Michelle Hjorth

Michelle Hjorth

Digital Content Specialist (Vis mere)
Michelle arbejder som Digital Content Specialist hos finduddannelse.dk, hvor hun blandt andet har fokus på at skrive artikler og guides, der forhåbentlig kan hjælpe dig med dit valg af efteruddannelse, blive klogere på dine muligheder og komme i mål med dine drømme. Michelle er uddannet med en Professionsbachelor i international handel og markedsføring fra Cphbusiness. (Mindre)

Omkring

Michelle arbejder som Digital Content Specialist hos finduddannelse.dk, hvor hun blandt andet har fokus på at skrive artikler og guides, der forhåbentlig kan hjælpe dig med dit valg af efteruddannelse, blive klogere på dine muligheder og komme i mål med dine drømme. Michelle er uddannet med en Professionsbachelor i international handel og markedsføring fra Cphbusiness.

Annoncer