Vis finduddannelse.dk som: Mobile
Sådan vælger du den rette efteruddannelse

Guide: Vælg den rette efteruddannelse

Hvilke overvejelser har du, når du leder efter kompetenceudvikling? Det vrimler med kursusudbydere her på finduddannelse.dk, men hvordan er det lige præcis, at du vælger det rette tilbud for dig? Læs med her, hvor vi giver dig de syv punkter du skal have med i dine overvejelser, inden du vælger.

Tænk på dit potentielle kompetenceudviklingskursus som noget, der skal fungere på alle parametre. Er det kursus du er blevet bedt om at tage af din leder, eller er det noget du ønsker for at kunne forbedre eller ændre dit nuværende arbejdsliv? Måske dine arbejdsopgaver har ændret sig, og du har brug for opkvalificering, eller du sidder i en helt ny branche.

Hvad end du sidder med af ønsker til din kompetenceudvikling eller problemstilling, der skal løses så tænk over, hvordan det kursus du vælger kan være svaret. Dine ønsker for, hvad du gerne vil komme ud med i den anden ende påvirker alt sammen, hvilken type kompetenceudvikling du bør vælge.

Vi har samlet 7 gode råd, til at vælge den rette efteruddannelse

1. Afstem dine vs. din arbejdsplads mål med efteruddannelse

Det vigtigste er, at du og din arbejdsgiver er på samme side, når det kommer til efteruddannelse. Hvad er det, du ønsker at lære, og hvordan hænger det sammen med dine arbejdsopgaver, og den overordnede strategi for din stilling? Din leder skal kunne se fornuften i kompetenceudvikling, men din egen motivation har i lige så stor grad en betydning for dit udbytte, i sidste ende.


2. Identificer, hvad du får ud af kurset eller uddannelsen

Hvilken problematik er det du sidder med? Mangler du viden, fordi dine arbejdsopgaver har ændret sig? Er du kommet ind i en ny branche? Er din viden out-of-date og trænger til at blive opdateret? Hvad end din problematik er, skal du have helt styr på, hvad du forventer at få ud af kurset. Brug de mange kursusbeskrivelser til at danne dig et overblik, og stil spørgsmål til kursusudbyderne.

På Finduddannelse.dk har vi af samme grund vores kontaktformular ved hver udbyder, så du kan stille spørgsmål til dine potentielle kurser, og samle svarene. Ved at bruge denne funktion, kan du tage et meget mere velbegrundet valg, og finde det rette kursus.


3. Identificer det rette niveau

Lav en ærlig vurdering af dit færdighedsniveau og kompetencer i det område, du planlægger at studere, enten gennem selvvurdering eller fra en tredjepart. Det vil hjælpe dig med, at finde det rette niveau for din kompetenceudvikling, og du undgår at spilde tiden og ikke mindst kursus budgettet på noget der enten er for basic eller avanceret.

Husk igen at stille spørgsmål til kursusudbyderen, og gå ikke kun efter titlen. Ofte finder du “for nybegyndere” eller “avanceret” i titlen - men læs videre, så du er helt sikker.


4. Vælg det rette format

Hvilken læringsform er den optimale for dig? Har du brug for nogen, der holder dig ørerne, hvor du skal møde op fysisk hver uge, eller fungerer det bedre for dig med en fleksibel tilgang, hvor du kan sidde med kurset, når du har tid? Skal det være en større gruppe, fordi du godt kan lide sparringen - eller giver det mere mening for dig, at have instruktøren for dig selv? Alle disse spørgsmål skal du overveje, inden du søger efter en efteruddannelse.

Se efter hvor mange, der er på kurset, og hvem kursusudbyderen skriver, typisk er dem der tager kurset. Online kurser fungerer rigtig godt for dig, der har en travl hverdag, og som ønsker at kunne tage din kompetenceudvikling hvor end du er. Husk dog, at nogle online kurser også kræver, at du kan logge på, på specifikke tidspunkter.


5. Hvor meget tid må du investere i kompetenceudvikling

Både du og din leder skal være enig om, hvor meget tid, der skal investeres i din kompetenceudvikling. Alt efter, hvad det er for et kursus eller uddannelse du har i kikkerten, kræver det selvfølgelig forskellige ting. Kan det du skal lære gøres på et kort og intenst kursus, eller kræver det et længerevarende diplomkursus?

Find ud af, hvor meget i dybden du har brug for at gå, og vælg det kursus der passer til det. Gør dig selv, og din leder klar, hvad det kræver af dig, og hvor meget tid du skal tage ud, for at få det hele til at gå op i en højere enhed.


6. Hvad er Budgettet

Hvor meget koster det? Det er helt sikkert et relevant spørgsmål, som rigtig mange ledere spørger til, når medarbejderne begynder at snakke om kompetenceudvikling. Igen kommer det jo helt an på dybden af den viden, du har brug for. Gå efter hvad du tænker er relevant, og husk på, at det ofte er billigere for din leder, at sætte dig på et kursus, end at skulle finde en anden med tilsvarende kompetencer et andet sted.

På Finduddannelse.dk har vi også en sammenligningsfunktion du kan bruge, til at få overblikket over både sted, tid og ikke mindst pris på de kurser du overvejer.


7. Vælg den rette kursusudbyder

Det kan være lidt af en jungle at finde frem til den rette kursusudbyder, for hvad er egentlig forskellen på dem, og hvilke fordele har du ved at vælge ét sted, fremfor et andet? Hvilken en der er den rette for dig, afhænger af forskellige faktorer, såsom; dine mål, både professionelt og privat, dine ambitioner, samt tid og budget, selvfølgelig.


Dine primære muligheder omfatter:

Akkrediteret erhvervsskoler, universiteter og certificeret kurser: Hvis du leder efter en akademisk grad eller et specifikt certifikat, kan du overveje et af de mange universiteter, erhvervsskoler eller kursusudbydere der udbyder undervisning på højt niveau, hvor du endda samler ECTS point.

Specialiserede kursusudbydere: Ofte finder du her de korte til mellemlange kurser, som er specialiserede it lige netop det område du mangler viden inden for. Du finder både kurser der er meget generelle, og andre som er meget specialiseret, og der er kompetenceudvikling både for dig der er nybegynder og dig der er avanceret.

Arbejdsmarkedskurser: AMU-kurserne er ofte korte kurser, og den mest økonomiske mulighed. Her finder du både obligatoriske kurser, som hygiejnekursus, men også mere kreative muligheder.

Senest opdateret: 01 nov 2021

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 11-07-2022

Få foden inden for i transportbranchen

Vil du gerne ind i transportbranchen, men usikker på hvordan? Eller leder du efter nye udfordringer på hjul? Så læs vores guide og bliv klogere på mulighederne for at komme ind - eller videre - i transportbranchen. 

Læs mere
Sidst opdateret 07-10-2021

Bliv godt kørende med Trafikskolen

Lyder livet på landevejene og friheden, der følger med som noget for dig? Så læs med her, hvor du bliver klogere på hvordan du kan blive chauffør med et AMU kursus hos Trafikskolen i Esbjerg.

Læs mere
Sidst opdateret 15-07-2022

Kickstart din offshore karriere

Offshore branchen udvikler sig konstant og byder på mange jobmuligheder for dig, der f.eks. er smed, elektriker eller maskinmester. Vi guider dig gennem junglen af offshore kurser og certificeringer.

Læs mere
Sidst opdateret 29-06-2020

Ofte stillede spørgsmål om AMU-beviset

Hvad gør du, hvis uheldet har været ude, og dit AMU-kursusbevis er forsvundet? Koster det noget at få erstattet dit mistede AMU-bevis? Og hvad bruger man egentlig kursusbeviset til, når kurset er veloverstået? Læs med her, hvor vi besvarer de oftest stillede spørgsmål om det populære AMU-kursusbevis.

Læs mere