7 gode råd til dig, der drømmer om at blive selvstændig

Vi har taget en snak med Peter Jepsen, der giver sine bedste råd til dig, der gerne vil tage springet og blive selvstændig. Læs med her.

7 gode råd til dig, der drømmer om at blive selvstændig

Går du med tanker om at blive selvstændig? Vi har taget en snak med Peter Jepsen, der giver sine bedste råd til dig, der gerne vil tage springet og starte egen virksomhed.

Peter Jepsen valgte efter knap 20 år på kommunikationsbureauer og som kommunikationschef for PensionDanmark at starte virksomheden Jepsen+, hvor han tilbyder rådgivning inden for PR, kommunikation og interessevaretagelse. Derudover er Peter forfatter og har skrevet bogen ’Som ringe i vandet’. Læs med her, hvor Peter giver 7 gode råd, der klæder dig på til at blive selvstændig.


1.  Det er din motivation, der driver værket

En god start er at gøre sig nogle tanker om, hvorfor du gerne vil være selvstændig. Stil dig selv spørgsmålet og find frem til, hvad der er din motivation. Handler det om frihed, mere tid til familien eller brænder du for et nyt produkt? Er motivationen og drivet der, så er du allerede godt på vej til at blive selvstændig. Peters egen motivation for at blive selvstændig var:

At få tid til at skrive en bog om PR, kommunikation og omdømme i en forandret medievirkelighed. Det fik jeg og har nu udgivet bogen ‘Som ringe i vandet’. Tid til at skrive er stadig en vigtig drivkraft i mit liv som selvstændig.

2.  Regn på det

Man kommer ikke uden om at bruge snusfornuften, når man skal tage beslutningen om at blive selvstændig. Det kan være økonomisk hårdt at starte op som selvstændig, for der skal skaffes kunder og opgaver, før der kommer penge i kassen og løn ind på kontoen. For Peter var det derfor afgørende, at hans bagland støttede op om hans beslutning og tilføjer:

Inden du tager springet, er det klogt at regne lidt på, hvad du skal tjene for, at det hele kan løbe rundt. Især hvis du har en familie, du skal forsørge. Det er samtidig en konkret anledning til at tage en snak med din ægtefælle eller kæreste om, hvorfor det er vigtigt for dig at få foden under eget bord.

3.  Få styr på dit produkt og din målgruppe

Efter du har regnet på det og fundet frem til, hvad du gerne vil tjene, er næste spørgsmål: Hvordan tjener jeg pengene? Det er vigtigt at vide, hvad det er man vil sælge, og hvem der skal købe ens produkt eller service. Peter pointerer:

Det handler ikke om at lede efter, hvad der gør dig unik, men at være skarp på, hvad du kan, og hvad det er værd. Når det er sagt, kommer kunder og opgaver mange steder fra, og tilfældet spiller ofte ind. Så forvent ikke, at du kan planlægge alt.

4.  Gør det vigtigste først

Når du har besluttet dig for, at du skal være selvstændig, er det vigtigste at bruge din tid bedst muligt - dét var nok det bedste råd, jeg fik, da jeg skulle til at være selvstændig. Har du for eksempel ikke brug for at rejse kapital, behøver du heller ikke at bruge tid på en forretningsplan” siger Peter og tilføjer:

Det kan lyde planløst, men at bruge mindst mulig tid på at lave planer og mest mulig tid på at komme ud over rampen, er et af de bedste råd, du kan følge. Hyr en bogholder til regnskabet og en webdesigner til at lave din hjemmeside, så du kan bruge tid på det, du er bedst til.

5.  Arbejd altid mod nye opgaver og kunder

Opgaverne kommer ikke af sig selv, og som selvstændig er der ikke tid til at være genert og tilbageholdende. Et godt råd, Peter fik var at gøre noget hver dag, der bringer ham tættere på nye opgaver. Du kan for eksempel sende konkrete tilbud, tage en kop kaffe med tidligere kollegaer eller personer, som du ved har kontakt med potentielle kunder, deltage i netværksmøder, tage til konferencer, skrive debatindlæg eller bruge de sociale medier til at gøre opmærksom på dig selv, for eksempel med en video.

Det ikke drejer sig om at være supersælger hele tiden, men om at pleje sit netværk, gøre opmærksom på sig selv og være nysgerrig på andre.

6.  Giv dig tid til at finde rytmen og roen

Som selvstændig får man en helt ny hverdag, og det er ikke unormalt, at det tager tid at finde den rigtige rytme og ro. For Peter tog det to år, før han for alvor vænnede sig til, at man ikke behøver at sidde på sin pind fra morgen til aften, mandag til fredag.

Jeg har friheden til selv at planlægge mit arbejde, og meget af arbejdet kan udføres andre steder end på mit kontor. Tag dig tid til at finde ud af, hvordan din hverdag skal være, for at du fungerer bedst.

7.  Overvej, hvordan du kommer i gang

Gør dig overvejelser om, hvordan du kommer i gang. Du har sikkert allerede et job, som du skal opsige for at kunne starte dit eget projekt som selvstændig. I Peters tilfælde var overgangen fra hans tidligere arbejde til at blive selvstændig glidende:

Jeg var så heldig at have en glidende overgang, hvor jeg i starten løste opgaver for min tidligere arbejdsgiver – og den model kender jeg flere, der har brugt. Så hvis du virkelig gerne vil være selvstændig, kan du starte med at tage en snak med din nuværende chef om det. Hvis du alligevel vil tage springet, hvad har du så at miste?


Annoncer