Vis finduddannelse.dk som: Mobile

Hvordan skaber man en succesfuld virksomhed, mens man studerer?

Drømmer du om at blive iværksætter, men er i tvivl om du kan passe et studie samtidig med, at du starter virksomhed? Tvivl ej mere! Vi har nemlig taget en snak med Oliver Rosendal om, hvordan han startede virksomheden Vinia Media, samtidig med at han læste HA (Kom.) på CBS. 

Oliver begyndte at få interesse for videoproduktion ved en tilfældighed, da nogle af hans kammerater på efterskolen ville lave et kortfilmsprojekt. Efter et år som frivillig på diverse små-produktioner begyndte han at kunne tjene småpenge på sin nye passion. Han oprettede derfor virksomheden ‘Oliver Rosendal’, der hurtigt voksede og blev til bureauet Vinia Media. 

I dag sidder Oliver og Vinia Media i et kontorfællesskab ved Kgs. Nytorv. Virksomheden har 4 fastansatte og laver filmproduktioner for flere af de største virksomheder i Danmark med det formål, at gøre reklame mindre irriterende og mere personligt. 

Sådan balancerer du studieliv og startup

I størstedelen af Vinia Media’s eksistenstid har Oliver været fuldtidsstuderende på Copenhagen Business School, hvor han har læst erhvervsøkonomi og virksomhedskommunikation. Selvom det lykkedes Oliver at færdiggøre sin bachelor sidste år, så lægger han ikke skjul på, at det til tider har været hårdt at drive virksomheden under studiet - især i eksamensperioderne og inden han ansatte sin første medarbejder.

"Jeg fandt ud af, at jeg lærte bedst ved at møde op til al undervisning, men ikke behøvede at læse hele pensum. På den måde var det muligt både at have virksomheden som min førsteprioritet, men samtidig deltage i alt på studiet ved at møde op til den fysiske undervisning."

Oliver fortæller dog også, at grunden til det kunne lade sig gøre var, at der på hans studie oftest var én fridag om ugen, og at en almindelig undervisningsdag ikke varede mere end 4 timer. Samtidig motiverede kombinationen af studie og start-up ham. De cases, han arbejdede med på studiet, var nemlig ofte også relevante for hans virksomhed. Det gjorde det både nemmere at forstå teorien, men samtidig kunne han også overføre den nye viden direkte i Vinia Media. 

Studietiden er en fremragende tid at starte virksomhed i!

Der er både fordele og ulemper ved at studere samtidig med, at man starter virksomhed op, men Oliver ser klart flest fordele: 

"Når du er studerende, så er du sikret en basisindkomst i form af SU, og har i de fleste tilfælde ikke så store udgifter. På den måde er man ikke lige så afhængig af en stor indtægt, som hvis man starter, når man allerede er på arbejdsmarkedet." 

Samtidig er der rigtig meget gratis sparring at hente som studerende. Oliver har blandt andet benyttet sig af Copenhagen School of Entrepreneurship, der afholder accelerator-forløb for start-ups. Her kan man både få kontorplads, løbende sparring, billige regnskabsprogrammer og gratis revisorhjælp. CBS står bag forløbet, men så længe at minimum én på founder-teamet er studerende på en hvilken som helst institution, eller har været dét inden for det seneste år, kan man blive en del af forløbet. 

Husk at have et socialt liv! 

For Oliver er det vigtigt, at det hele ikke kommer til at handle om karriere og virksomheden, derfor har han også valgt at prioritere sit sociale liv, hvilket han mener, er en af grundene til, at han ikke har mistet motivationen. 

“I travle perioder kan det være svært at finde tid til at mødes med venner. Da jeg oprettede virksomheden, kunne jeg mærke, at det ikke ville fungere for mig at være i starten af 20erne, ikke have nogen kollegaer og ikke ses med så mange venner i hverdagen. Derfor passede det perfekt for mig, at jeg også kunne bruge studiet til at opveje for det sociale.” 

De største udfordringer, du skal være opmærksom på

Lige meget hvilken alder man har, når man starter virksomhed op, så vil man altid komme til at stå overfor en masse udfordringer. For Oliver var det ingen undtagelse:

“Jeg drev et bureau, men jeg havde aldrig arbejdet i ét før, eller set hvordan andre bureauer fungerer inde fra. Jeg var dygtig til at producere gode resultater for kunderne, men jeg havde basalt set ingen erfaring med ledelse og det at drive en virksomhed. Som en del af min uddannelse var jeg i praktik i et andet bureau, hvor jeg kunne få et indblik i, hvordan et mellemstort bureau kan organiseres. Det var super givende og kan klart anbefales!”

En anden udfordring, som Oliver stadig møder, og som du, som kommende iværksætter, ikke kan undgå at møde, er risici i forhold til opskalering af din virksomhed. Spørgsmålet om, man tør binde sig til flere faste omkostninger uden at kunne vide sig sikker på, at omsætningen fortsat stiger. 

Som iværksætter vil du ikke kunne undgå at møde store udfordringer og stå over for svære beslutninger, men Oliver lover, at dét er det hele værd:

“Selvom det er kliché at sige, så synes jeg virkelig bare, at man skal kaste sig ud i det. Hvad har du at miste? Selv hvis det ikke bliver en stor succes, så får du alligevel en indsigt og erfaring, som er utrolig værdifuld.”

Få flere gode tips til dit iværksætter-eventyr her

Senest opdateret: 19 aug 2020

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 14-01-2020

Sådan bliver du iværksætter

Vi har talt med iværksætter Jonas Lind-Bendixen og samlet hans bedste anbefalinger til dig, der drømmer om at blive iværksætter. 

Læs mere
Sidst opdateret 23-07-2020

3 gode råd til en succesfuld kickstarter kampagne

Er du kreativ iværksætter, men mangler likvinder til at kunne sætte din idé fri? Så er crowdfunding på Kickstarter måske en finansieringsmetode, du skal tjekke ud. Læs med her, hvor vi giver dig tre gode råd til en succesfuld kickstarter kampagne. 

Læs mere
Sidst opdateret 12-08-2020

5 bud på Design Thinking uddannelser

I takt med verdens hurtige ændringer i både kultur, miljø og menneskelig adfærd er det en afgørende faktor at udvikle vores færdigheder. Med Design Thinking kan denne komplekse verden gribes an på en mere innovativ måde med menneskets behov i fokus.

Læs mere
Sidst opdateret 23-07-2020

5 tips til dit personlige brand

Alle har et brand. Og her har vi problemet.For, hvordan skiller du dig så ud fra mængden? Det kræver lidt arbejde, men fat mod. Vi har samlet de fem bedste tips til et solidt personligt brand.

Læs mere