Sådan tackler du undertrykkelse på arbejdspladsen

Kender du til følelsen af ikke at blive inkluderet på jobbet? Måske er du offer for undertrykkelsesteknikker, og i så fald har du brug for gode råd til at håndtere dem. Dem giver den svenske retoriker, Elaine Eksvärd, dig lige her, så læs med!

Har du nogensinde prøvet at blive frosset ude af en samtale på jobbet? Eller har du kolleger, der både gaber og kigger langt ned i telefonen, når du taler? Ja, så er du nok blevet offer for social manipulation.

Du er uden at vide det blevet en brik i din kollegas spil, der måske prøver sine undertrykkelsesteknikker af, men fat mod! Den svenske retoriker, Elaine Eksvärd, giver dig her gode råd til, hvordan du opdager og håndterer disse teknikker.


Undertrykkelsesteknikkerne sidder med ved mødebordet

Det er desværre sådan, at de her undertrykkelsesteknikker oftest sidder med ved møderne - de er nemlig et ganske almindeligt fænomen på arbejdspladsen. Ja, faktisk så almindeligt, at de også bevæger sig ud fra mødelokalet og færdes på gangene. Teknikkerne bunder i et ønske om kontrol, og kommer til udtryk, når en person eller gruppe gerne vil opretholde en bestemt position eller et vist hierarki.


Hvordan håndterer man undertrykkelsen på arbejdspladsen?

Måske er det allerede noget du kan nikke genkendende til, men hvad gør man så? Det giver Elaine Eskvärd sine bud på her. Hun lister de fire mest forekommende undertrykkelsesteknikker, og giver dig ligeledes råd til, hvordan du får bugt med dem:

  • Udelukkelsesmetoden

Sådan spotter du den:

Du bliver bevidst udelukket i bestemte fora og sammenhænge. Et eksempel kan være i et møde, hvor taleren kun henvender sig til udvalgte personer i stedet for at have øjenkontakt med hele gruppen, inklusiv dig. Når du får ordet, begynder taleren enten at gabe, bladre rundt i sine papirer eller forlader måske endda mødet for at foretage et telefonopkald eller andet.

Sådan håndterer du den:

Det er vigtigt, at du er opmærksom på dit kropssprog; bevar såvidt muligt roen og overskuddet og nik, smil og stil interessante spørgsmål. Prøv stille og roligt at indgå i samtalen og undgå for alt i verden at se såret eller frustreret ud. Du har brug for, at dine kolleger hjælper dig til at blive en del af fællesskabet, så henvend dig også til dem. Hvis det ikke virker, befinder du dig desværre i en ganske udsat position og du må nøje overveje, hvordan du kommer ud af den. 

  • Martyrmetoden

Sådan spotter du den:

Du bliver mødt af modstand, når du giver udtryk for, hvordan du ser en given situation. I situationer, hvor du giver udtryk for dine faglige synspunkter eller giver konstruktiv kritik, spiller personen martyr og vil dermed prøve at give dig skyldfølelse. Denne kan finde på at sige ting som “Nå ja, jeg forstår - du synes altså, at jeg er helt ubrugelig og inkompetent”, hvilket oftest resulterer i, at du bliver nødt til udglatte.

Sådan håndterer du den:

Du bliver nødt til at afbryde følelsesudbruddet og få vedkommende ud af martyrrollen. Det gør du ved at gentage dine synspunkter eller kritik helt roligt og objektivt i stedet for at føle skam over situationen. Sig “”Det jeg mener er …” og giv så ikke give personen yderligere opmærksomhed for sine følelsesmæssige udbrud.

  • Stereotypmetoden

Sådan spotter du den:

Du bliver generaliseret på baggrund af dit udseende, køn, seksuel orientering, religion eller hudfarve. Dette kan komme til udtryk ved, at du som homoseksuel mand måske bliver spurgt til råds om indretning til trods for, at du aldrig har udvist nogen interesse for emnet. Det kan også være, at du, som kvinde, bliver tildelt typiske “kvinde”-arbejdsopgaver. På den måde tvinges du til at opfylde en bestemt stereotyp.

Sådan håndterer du den:

Du bliver nødt til at stille nysgerrige spørgsmål. Det er nemlig dit bedste forsvar og den eneste måde at komme videre på. Spørg derfor: “Hvor er det interessant, må jeg spørge, hvad det er der gør, at du spørger mig?”, eller “Hvordan kan det være, at du netop gav denne opgave til mig?”.

  • Selvstyrende undertrykkelsesteknik

Sådan spotter du den:

Du nedgør dig selv, uden selv at være helt klar over det. Det kan du selvfølgelig gøre på mange måder og i stærkere og mildere grad, men det kan komme til udtryk i selv et lille usikkert spørgsmål som “Øh, jeg har bare et lille hurtigt spørgsmål”.

Sådan håndterer du den:

Du skal blive opmærksom på din adfærd og så ellers begynde at arbejde aktivt med din retorik. Du skal på alle måder undgå at komme nedsættende eller negative kommentarer om dig selv. Sagt anderledes, så skal du stoppe med at undskylde for din eksistens og så bare sige “Jeg har et spørgsmål”.

Du bliver nødt til at bekæmpe teknikkerne med ophøjet ro

Elaine Eksvärd mener, at du skal tage det med ro, når og hvis du bliver udsat for undertrykkelsesteknikker. Du skal for så vidt muligt undgå at blive vred og ked af det og i stedet spørge, hvorfor de gjorde eller spurgte som de gjorde. De fleste af dem, der praktiserer undertrykkelsesteknikker er faktisk uvidende herom, hvorfor nysgerrighed altid vil være dit bedste våben.

Så fat mod!


Du kan læse mere om Elaine Ekvärd her


Annoncer