Vis finduddannelse.dk som: Mobile

5 kompetencer innovative ledere har til fælles


Innovation

5 kompetencer innovative ledere har til fælles

Innovation og innovative tankegange er vigtigt i vores vidensbaserede samfund. Trods sin vigtighed, er innovation dog en svær kompetence at dyrke og udvikle i de fleste virksomheder og hos deres ledere.

En undersøgelse foretaget af rekrutteringsbureauet XBInsight har identificeret fem kompetencer som innovative ledere har til fælles. Føler du, at du som leder, har brug for at udvikle din tankegang i en mere innovativ retning, så bør du se nærmere på følgende kompetencer og dyrke den adfærd der beskrives nedenfor. Læs med og bliv inspireret!

RisikostyringInnovative ledere har det til fælles, at de er mere dristige, når det kommer til at eksperimentere med nye arbejdsmetoder og tilgange. De er derimod også gode til at tage forbehold for de eventuelle risici en ny strategi kan medføre. Innovative ledere tager sine forholdsregler ved at udvikle strategier, der kan minimere problemer, hvis de opstår.

Gode råd til at udvikle dine kompetencer inden for risikostyring:

 • List mindst otte idéer til nye initiativer/planer ift. risikostyring. Fastlæg den bedste fremgangsmåde for alle otte idéer og identificer de fem, der har bedst mulighed for at blive implementeret i organisationen med det samme.
 • Identificer, dokumenter og sæt en plan for eventuelle risici, ved udvikling af alternative strategier og metoder.
 • Fastlæg en frist for hvor længe du må analysere en bestemt situation - undgå at overtænke dine beslutninger. Det er okay at komme i gang uden at kende alle svar på forhånd.

NysgerrighedInnovative ledere udviser en underliggende nysgerrighed og lyst til at vide mere. De tager initiativ til at opnå ny viden og udviser dermed engagement ift. virksomhedens målsætninger.

Ved at besidde aktuel viden og efterspurgte kompetencer opnår de den konkurrencefordel de har brug for, for at kunne lede effektivt og fremme innovative tankegange hos medarbejderne.

Sådan udvikler og fremmer du din nysgerrighed:

 • Evaluer din nuværende viden og kompetencer. Undersøg hvordan disse kompetencer kan bidrage til at opnå langsigtede mål. Identificer hvordan andre færdigheder eller viden kan flytte dig i denne retning.
 • Skab et læringsmiljø hvor der er plads til at fremme viden og nye perspektiver.
 • Stimuler nytænkning ved at se på dine fejl og tilbagegange, som muligheder for at lære. Dette vil tvinge dig til at kigge indad og tænke over dine begrænsninger. Du vil lære at genkende dine adfærdsmønstre, så du kan ændre de handlinger, der gentagne gange har resulteret i tilbagegang.
 • Skab tid til kompetenceudvikling - tag på et kursus eller deltag ved workshops.

ModighedInnovative ledere er proaktive og fører deres medarbejdere med tillid og autoritet. De vender svære situationer til nye muligheder og tager ansvar for de svære beslutninger. De undgår ikke konflikter og er ikke bange for uenigheder.

Vil du være mere modig i din ledelsesstil skal du fokusere på følgende:

 • Står du over for en svær beslutning, så overvej alternativerne, identificer risici og forbered dig på de reaktioner, der kan komme fra dine medarbejdere.
 • Vær klar i mælet og overbevisende omkring dine følelser og meninger, uanset hvor meget modstand du oplever.
 • Vær opmærksom på forskellen mellem at være assertiv og aggressiv. Kunsten i at være assertiv skal findes i at dele sine synspunkter og meninger uden at tvinge dem over på andre personer. Du skal udvise respekt for andres holdninger og synspunkter - selv når du er uenig.

ProaktivitetInnovative ledere er gode til at gribe mulighederne når de er der. De er proaktive og tager initiativ. De forudser potentielle forhindringer, før de handler, men de undgår at overanalysere situationen. De kan også hurtigt ændre kurs og drage fordel af nye muligheder, når de opstår.

Sådan bliver du bedre til at gribe mulighederne:

 • Undersøg hvilke problemer, der kan være ved nye muligheder og konkurrencedygtige strategier for virksomheden. Lær at se fordelene i de skiftende situationer og ved nye udviklinger.
 • Overvej de seneste muligheder, som du har afvist. Hvad havde mulighederne til fælles? Hvad var skræmmende ved dem?
 • Husk på, at muligheder ikke nødvendigvis skal gribes alene. Gør det til et samarbejde med værdsatte medarbejdere.

Opretholdelse af et strategisk virksomhedsperspektivInnovative ledere er gode til at opretholde et strategisk perspektiv på virksomheden. De udviser en stor forståelse for tidens trends og deres betydning for organisationen. De forstår forretningen, markedet og kunderne, og er dygtige til at identificere strategiske muligheder eller trusler for virksomheden.

Sådan bliver du bedre til at udvikle et strategisk perspektiv for virksomheden:

 • Opret eller deltag i tværfaglige netværk.
 • Udfør en vidensbaseret SWOT-analyse af dine virksomhed og sammenlign din virksomhed med konkurrenterne på markedet. Analysen giver dig den viden, der skal til for, at du kan udarbejde en strategi for virksomheden.
 • Inddrag dine medarbejdere i den strategiske udvikling af virksomheden.
 • Udarbejd en langsigtet strategi, der kan fungere som drejebog for dig og dine medarbejdere.Innovative ledere er altså mennesker der ikke ignorerer risici - de administrerer dem ved at forudse hvad der kan gå galt. De er nysgerrige og gode til at gribe mulighederne. De er ikke bange for at være assertive, uafhængige og frem for alt nysgerrige.

Ledelse er en kompleks ting og du kan som leder altid blive bedre. Ønsker du at udvikle din tankegang i en mere innovativ retning? Eller har du brug for at  styrke andre kompetencer som leder? Med et kursus i ledelse bliver du klædt ordentlig på til fremtidens udfordringer. Vi har samlet et bredt udsnit af kurser og efteruddannelser om ledelse og organisation, som kan hjælpe dig i din udvikling som leder.


Se udbuddet af kurser i ledelse her >


Af Webredaktør Marie Tidemand
Kilde: Harvard Business Review - Leadership, December 20, 2016, K. Graham-Leviss.

Senest opdateret: 17 feb 2017

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 08-12-2016

5 ledere: Sådan bevarer vi motivationen

Vi sætter i denne artikel fokus lederes egen motivation og spørger fem ledere fra erhvervslivet om, hvordan de bevarer motivationen i deres nuværende lederjob. 

Tags: Ledelse
Læs mere
Sidst opdateret 08-12-2016

Få inspiration til din professionelle udvikling som leder

Hvis du er leder, så ved du, at ledelse er en kompleks ting og du kan som leder altid blive bedre. Det er derfor vigtigt, at du er opdateret på de nyeste tendenser og områder inden for ledeskab. Vi har samlet spændende artikler og indhold om ledelse, så du kan udvikle dine kompetencer som leder - både personligt og fagligt.

Tags: Ledelse
Læs mere
Sidst opdateret 21-01-2016

Nysgerrige ledere skaber forandringer og værdi

Det er ved at være nysgerrige, vi skaber forandringer, fortæller Marianne Krabbe Heldgaard, HR Partner ved DTU. Hun har snart færdiggjort sin uddannelse i Master of Business Coaching (MBC), hvor hun bl.a. har lært at stille flere spørgsmål i stedet for altid at skulle give svarene. Det skaber langt bedre resultater, har hun erfaret.

Tags: Ledelse
Læs mere
Sidst opdateret 20-01-2016

Interview om offentlig ledelse

Vejen til udvikling i det offentlige kræver nogle helt særlige ledelseskompetencer i samarbejde og innovation - kompetencer som i dag er kendetegnende for offentlig ledelse. Vi har talt med Professor i Offentlig organisation og ledelse ved SDU, Kurt Klaudi Klausen om forskellen på ledelse i det private og det offentlige, og om hvor offentlig ledelse er på vej hen.

Tags: Ledelse
Læs mere

Få nyheder, trends og insight
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få indblik i uddannelsesmarkedet samt inspiration til kommende kompetenceudvikling!