Få en mentor og styrk din karriere
09 jan 2023

Få en mentor og styrk din karriere

Kunne du godt have brug for sparring i forhold til dine nye rolle som leder? Eller måske bare i dit job generelt? Så få dig en mentor. Det er en rigtig god investering, fordi du netop vil få en slags partner in crime, der kan guide dig gennem situationer og problemstillinger du vil møde som leder, men også hjælpe dig til at se tingene fra andre perspektiver end dit eget.

Du kan læse nok så mange ledelsesbøger og manualer, men det at have en person, der kender til dine arbejdsopgaver og dertilhørende udfordringer qua mange års erfaring, er uvurderligt. En mentor kan nemlig bidrage med viden, perspektiver og erfaring fra eget liv og karriere. Som leder er det essentielt, at du bliver ved med at lære om dig selv og dit professionele virke.


Vil du gerne udvikle dig? Find et ledelseskursus her

Herunder giver vi dig 4 gode idéer til, hvad du kan spørge din mentor om. Spørgsmålene skal sevfølgelig blot ses som inspiration, men tanken bag dem er, at de skal åbne op for en mere dynamisk samtale, som du kan lære rigtig meget af. Både personligt og professionelt.

Spørg ind til den gode historie

Du skal selvfølgelig gøre dig dine egne erfaringer, men derfor kan du sagtens hente inspiration i andres liv og karriereforløb. Det kan derfor være en rigtig god idé at spørge ind til din mentors succeshistorie - hvem ved, måske er der nogle guldkorn at hente. Du kan f.eks. spørge om følgende: “Hvordan er du kommet til den position du har i dag”, “Har du nogensinde følt, at du har fejlet i en situation?”, hvis ja, “Hvad gjorde du så?” eller “Hvad ville du ønske, at du vidste før din første lederrolle?”

  Tag udgangspunkt i en situation

Få allermest ud af din værdifulde tid med din mentor ved at spørge til ham eller hende til råds. Vend aktuelle og konkrete problemstillinger og få hjælp til at navigere i dem. Det kan f.eks. være spørgsmål såsom: “Jeg prøvede at uddelegere en opgave her i sidste uge, men det gik overhovedet ikke efter planen. Kan du guide mig til at gøre det anderledes i fremtiden?, “Jeg har de to karrierespor at vælge imellem, og jeg kunne virkelig godt bruge din hjælp til at vælge rigtigt” eller “Hvordan fortæller jeg min chef, at jeg ikke bryder mig om at blive micro-managed?”

Få konkret feedback på dig selv

Nogle gange hjælper det at få andre øjne til at se på et eller andet. Det gælder i høj grad også dig selv som person, så få derfor din mentor til at give dig feedback på din ageren ude i verden. Med konstruktive og kærlige tilkendegivelser fra ham eller hende kan du nemt korrigere din adfærd så du kan levere det allerbedste førstehåndsindtryk. Stil derfor din mentor spørgsmål a la: “Hvordan klarede jeg egentlig præsentationen i sidste uge?”, “Kan du give mig nogle tips til, hvordan jeg kan forbedre min ledelsesstil?” eller “Virker jeg for anmassende, når jeg hele tiden efterspørger statusopdateringer fra min chef?”

Udbyg dine kompetencer

Du har jo spurgt din mentor om at være netop din mentor af en grund. Måske ser du fagligt op til ham eller hende grundet en specifik kompetence. Spørg derfor din mentor til råds, hvis du ønsker at finpudse en kompetence eller gerne vil have hjælp til at udbygge din professionelle værktøjskasse. Han eller hun har helt sikkert nogle ressourcer - interne som eksterne - som du kan få gavn af.

Senest opdateret: 09 jan 2023

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 20-10-2022

Sådan undgår du stress i restaurationsbranchen

De mest stressende stillinger kan findes i restaurationsbranchen. Lange arbejdstider, intern konflikt og konstant travlhed kan hæve et hvert stressniveau. Mange mennesker i den udfordrende branche kan opleve forskellige stresssymptomer.

Læs mere
Sidst opdateret 20-10-2022

6 tips: Sådan gør du et godt indtryk

Vi giver dig her 6 tips til, hvordan du giver det allerbedste førstehåndsindtryk. Læs bl.a. om vigtigheden af et smil og en god hukommelse. 

Læs mere
Sidst opdateret 06-01-2023

Mening i arbejdslivet

Kvinder har brug for mening, autencitet, ros, empati, relationer, intuition, deling og tillid i deres hverdag. Flere og flere kvinder har det derfor svært på arbejdsmarkedet, der ofte er drevet af bundlinjetal, KPI'er og autoritet. Executive coach Birgitte Baadegaard gør dig klogere på tendensen her. 

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Sådan giver du god service og oplevelser man husker

I en verden, hvor fortsat flere danskere handler via internettet, er det vigtigt for de fysiske butikker at yde en god service. Dog er det ikke ene og alene detailhandlen, der er afhængige af at yde god service. Det gælder ligeledes hotel- og restaurationsbranchen. Derfor har vi taget en snak med Gry Asnæs, der er en af stifterne bag Asnæs & Vangstrup.

Læs mere