5 tanker du skal gøre dig, når du begynder dit iværksættereventyr

For at klæde dig allerbedst på til dit eventyr,  har vi talt med Birgitte Feldborg om iværksætteri. 

Er 2020 året, hvor dit iværksættereventyr endelig skal tage fart? For at klæde dig allerbedst på til det,  har vi talt med Birgitte Feldborg. Som én af frontkvinderne bag iværksætter.nu og mangeårig selvstændig er hun nemlig den helt rette til at guide dig ud på dit færd.

Læs med her, hvor hun fortæller om de 5 ting, du bestemt bør tænke over inden du kaster dig ud i livet som virksomhedsejer.

1. Hjertesagen og tålmodighed er vejen til din succes

Det er passionen for din gesheft, der gør, at du - også i modgangstider - bliver ved med at arbejde. Som selvstændig er det derfor vigtigt, at du centrerer din forretning omkring lige netop dét, du brænder allermest for. Når du beskæftiger dig med din hjertesag er chancen for, at dit engagement og drive bliver en katalysator for succes bare meget større, pointerer Birgitte.

Samtidig er din succes afhængig af, at du i dén grad væbner dig med tålmodighed. At starte sin egen forretning op fra bunden er ikke bare lige, og du må regne med, at tingene kommer til at tage længere tid, end du lige tror, fortæller Birgitte og fortsætter:

Du laver ikke bare lige et website, salgene strømmer ikke nødvendigvis ind i begyndelsen, og du får heller ikke bare lige flere hundrede følgere på de sociale medier henover natten. Nej, det at få succes som selvstændig er noget, der sker over tid, og her er tålmodighed altså det bedste, du kan væbne dig med.


2. Dit iværksættereventyr skal godkendes på hjemmefronten

Forstået på den måde, at din partner skal være indforstået med, at du - i fremtiden - vil komme til at dedikere rigtig meget af din tid og dine ressourcer til den nye forretning. En egentlig forståelse for dit projekt eller konkrete arbejdsopgaver er som sådan ikke nødvendig, men dét at mange af dine prioriteringer - personlige, sociale og økonomiske - bliver på bekostning af noget andet for en periode, skal være okay. Birgitte mener, at det er ultimativt vigtigt, at dit bagland støtter op, fordi det utvivlsomt vil kræve nogle opforinger, når du vælger at kaste dig ud i et iværksættereventyr:

Du skal bestemt være klar over, at du ikke kan starte din virksomhed op uden en lille pose penge. Idéen om, at du bare kan gå i gang med computeren under armen, holder simpelten ikke. At starte en tilværelse som selvstændig kræver startkapital.


3. Kend dit produkt og din målgruppe til tænderne

Du udgør - som selvstændig - alle funktionerne i din virksomhed. Du er altså både direktøren, der lægger den operationelle linje, mens du også er den, der sælger og kommunikerer omkring dit produkt eller service. For at kunne gøre dette på bedste vis, anbefaler Birgitte, at du begynder at skrive dit salgsmateriale ret hurtigt i processen. Det er nemlig den bedste måde at blive helt fortrolig med, hvad dét egentlig er du udbyder, og hvordan du adskiller dig fra dine konkurrenter. Når du ved dét, handler det herefter om at markedsføre det på den måde, som bedst rammer din gruppe af kunder, fortsætter hun:

Du må bestemt ikke underkende værdien af god og målgruppeorienteret markedsføring. Husk på; dine fremtidige kunder kommer ikke til at så i kø ude på gaden, men de kan sagtens lokkes til med de rigtige budskaber.


4. Sælg din værdi - ikke dine timer

Som nyligt udsprungen iværksætter kan du bestemt have svært ved at prissætte dine ydelser, men én ting er dog sikkert, siger Birgitte: “Lad være med at sælge dig selv for billigt.” Du må huske på, at når du først er herre i egen forretning, så er dagene med pension, løn under sygdom og feriedage talte. Du må derfor lave et realistisk overslag - gang gerne dine tidligere timeløn med 2,5 - 3 - for at din iværksættereventyr faktisk kan løbe rundt. Birgitte minder om, at dine ydelser faktisk kan gøre en verden til forskel for køberen, hvorfor du skal fastsætte din pris ud fra det:

Du skal sælge værdien af dit produkt; du skal ikke sælge dine timer. Dine kunder er ligeglade med om, du gør det ene, det andet eller det tredje, så længe du får deres problem til at gå væk.


5. Basér din handlingsplan på, hvornår og hvordan du er mest produktiv

En konkret og realistisk handlingsplan er alfa omega for både din motivation og succes. Når du ved præcis, hvad der skal ske i morgen, i næste uge og næste måned, har du de bedste forudsætninger for faktisk at komme i mål med de opgaver. Samtidig er det vigtigt, at du finder ud af, hvordan du så arbejder mest effektivt, forklarer Birgitte:

Hvis det at have kollegaer betyder meget for dig, så vil jeg klart anbefale dig at opsøge et arbejdsfælleskab. Arbejder du bedst i ro, så bliv hjemme eller tag på biblioteket. Alt i alt handler det om at mestre den personlige effektivitet og lære at prioritere, hvad der er vigtigst nu og her for at komme fra A til B.

 

Iværksætter.nu drives af Dorthe Do Bejer og Birgitte Feldborg. Deres mission er at hjælpe kommende virksomhedsejere bedst muligt på vej, og da de begge selv har kastet sig ud i flere iværksættereventyr gennem årene, kender de alt til både de mulige faldgruber og mange veje til succes, der kendetegner tilværelsen som selvstændig. De deler derfor generøst ud af deres råd og værktøjer på bloggen, ligesom de udbyder iværksætterforløb til dig med den gode idé.


Annoncer