Gode råd til valg af coaching uddannelse
19 okt 2022

Gode råd til valg af coaching uddannelse

Bliv kaptajn i dit eget liv!

Coaching - du kender uden tvivl ordet og har sikkert hørt det i mange forskellige sammenhænge. Nogle forbinder ordet med sport, nogle med terapi, nogle med ledelse, nogle med pædagogik - begrebet spænder vidt, og det er nok derfor, at mange ser coaching som en noget udefinerbar størrelse.

Dette ses også tydeligt på markedet for kurser og uddannelse, hvor der findes adskillige tilgange og retninger inden for coaching. Det kan derfor virke uoverskueligt at finde rundt i junglen af kompetenceudvikling på området, når beslutningen om uddannelse i coaching endelig er taget. Af den grund har vi taget kontakt til Connie Friman, erfaren coach og indehaver af coaching virksomheden GROW2, og spurgt om hendes råd til, hvordan du træffer det rette valg.

Hvad ligger bag det populære begreb coaching?

Connie nikker genkendende til, at coaching i dag bliver brugt i alle sammenhænge. Hun anbefaler, at du i forbindelse med valg af en uddannelse eller et kursus tager afsæt i definitionen fra ICF, som lyder:

Professionel coaching er et fortløbende og professionelt forhold, der sætter enkeltpersoner, grupper eller virksomheder i en tankevækkende og kreativ proces, der inspirer dem til at maksimere det personlige og faglige potentiale. 

Gennem coaching processen intensiverer coachee sin egen læring, indsigt og reflektion, der vil forbedre hans præsentationer og forstære hans livskvalitet. Coachee vælger selv sit fokus i hvert møde, men coachen lytter og bidrager med motiverende, udfordrende og udforskende spørgsmål.

Coachprocessen skaber øget bevidsthed hos coachee og hjælper ham til at handle målrettet.


For at opsummere tilføjer Connie: “Begrebet stammer jo fra sportsverdenen, og oversat betyder det i sin enkelthed ‘træner’ – så man kunne groft sagt sige, at coaches træner personer til at trives og udvikle sig.”


Kort om ICF

ICF står for International Coach Federation og er en medlemsorganisation, der har til mål at sætte udvikling af professionel coaching på dagsordenen - i Danmark såvel som resten af verden. ICF står bag et anerkendt og internationalt certificeringsprogram inden for coaching, der skal sikre, at en coaching uddannelse lever op til standarder for kompetencer, praksis og etisk adfærd.

Udover ICF certificeringen står foreningen blandt andet for medlemsrådgivning, en årlig coaching konference, mulighed for networking og etablering af samarbejde med erhvervslivet og organisationer om coaching og etiske retningslinier.


Er efteruddannelse inden for coaching kun for ledere og uddannede coaches?

- Nej. Jeg tænker, at coaching er en efteruddannelse for alle, men størstedelen af de, der tager en coach uddannelse i dag, skal bruge den erhvervsmæssigt - enten som leder, HR medarbejder, eller fordi det vil gavne deres job. Men nogle udbyder desuden, ligesom jeg selv, specifik efteruddannelse for coaches.


Hvad er de vigtigste fordele ved at tage en uddannelse inden for coaching?

- At du udvikler dig selv og dit personlige lederskab, så du kan mestre optimal udvikling af dine medarbejdere og dig selv – at du bliver kaptajn i eget liv.

Andre fordele er blandt andet:

 • At du kender forskel på coaching vs. rådgivning, vs. vejledning, vs. andre beslægtede roller.
 • At du lærer at mestre coaching som et værktøj til udvikling af personlige ressourcer og til at overkomme stress og problemer uden at skulle forstå fortiden men lære af dem.

Som uddannet coach kan du være medskaber af og sikre en lærende og værdibaseret organisation / virksomhed.


Der findes mange kurser og uddannelser inden for coaching – hvordan ved man, hvilken man skal vælge?

- Du skal gøre op med dig selv, hvad uddannelsen skal bruges til og, om du vil opnå internationale certificeringer.

Andre spørgsmål der er gode at overveje inden er:

 • Ønsker du muligheden for at bygge ovenpå med en videregående uddannelse - evt. i udlandet?
 • Ønsker du, at uddannelsen er internationalt akkrediteret?
 • Hvilken uddannelsesbaggrund og erfaring skal underviserne have? Skal de være internationalt certificerede, have coach erfaring eller en uddannelse i udvikling af menneskelige ressourcer, ledererfaring eller erhvervserfaring?
 • Ønsker du en uddannelse, der stiller krav og har et grundigt og evidensbaseret teoretisk indhold - eller vil du bare have en certificering og vælge det hurtige, nemme og billige?

Vil du have en international certificering, hvilket vi oplever større og større efterspørgsel efter -  både i forhold til uddannelser og individuel coaching, kan man gå efter ICF, hvor man også kan slå op og tjekke om ens uddannelse og coach er ICF certificeret.

En ICF certificering er pt. verdens skrappeste certificering – der stilles krav, og man skal forny sin certificering hver 3. år. Desværre er der mange, der markedsfører sig med, at både deres uddannelser og de selv er ICF certificeret, men det er desværre ikke sandheden – så derfor gå ind og tjek, hvis du vil være sikker.


Hvad indebærer det, at man har en certificering inden for coaching?

- Alle uddannelser giver en certificering, men de er bare ikke noget værd, da alle kan kalde sig certificeret coach - men alle kan ikke kalde sig ICF certificeret coach. Så der er også nogle, der er certificeret coach efter de har fulgt et email kursus eller et weekend kursus – så undersøg det og vær kritisk.


Hvad får en virksomhed ud af at betale for coaching uddannelse til sine medarbejdere?

- Flere store virksomheder stiller i dag krav om, at deres HR medarbejdere og ledere skal kunne coache eller måske, at de har et internt coach korps.

Virksomheden får med coaching en medarbejder/leder, der kan være med til:

 • At skabe øget trivsel og arbejdsglæde
 • At skabe øget performance og opnåelse af resultater
 • At mindske stress eller håndtere stress
 • At sikre, at virksomheden er lærende og værdibaseret
 • At øge motivationen og sætte den enkeltes styrker i spil

Når dette gøres muligt, vil det give øgede resultater på bundlinjen. Så der al mulig grund til at sende sine medarbejdere af sted!

Er du interesseret i efteruddannelse inden for coaching? Se en oversigt over kurser og uddannelser her!

Er du nysgerrig efter coaching kurser målrettet ledere? Find kurser i ledelsesbaseret coaching her!

Interviews med tidligere deltagere på kurser og uddannelser


Om Connie Friman, stifter og indehaver af GROW2

Connie Friman: Coach og indehaver af coaching virksomheden GROW2

Connie har siden 1997 arbejdet som coach og konsulent, hvilket har givet hende stor erfaring med at udvikle mennesker. Gennem årene har hun specialiseret sig i at designe unikke pædagogiske uddannelses- og udviklingskoncepter, der skaber læring på højt niveau.

På hendes CV står bl.a. følgende kompetencer:

 • MA i Positiv Psykologi (Aarhus Universitet)
 • Medlem af credential committee i ICF
 • CCPC certificeret coach, International Coach Academy
 • NLP Master i Business, Terapi og Formidling
 • MCC certificeret coach fra ICF
 • Uddannet teamcoach fra Center For Right Relationship (ORSC)


Desuden har hun taget aktiv del i etableringen af ICF i Danmark og var President for ICF Nordic i 2007.

Senest opdateret: 19 okt 2022

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 20-10-2022

Coaching som ledelsesværktøj

Connie Friman, coach og underviser hos Grow2, fortæller her om, hvorfor coaching bør være en fast del af dine ledelsesværktøjer.

Læs mere
Sidst opdateret 20-10-2022

Livslang læring skaber forretningsmæssig udvikling

At have et godt arbejdsliv betyder, at du løbende får tilført nye kompetencer og færdigheder. Men hvad betyder det for virksomheden? Læs med her.

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

5 gode råd: Sådan arbejder du mere koncentreret

Det kan være svært at føle sig tilfreds og i mål, hvis man hver dag føler, at man ikke når i mål med dagens gøremål. Kender du til distraheringer i hverdagen, der gør, at du ikke når i mål med din to-do liste? Få her vores 5 gode råd til at arbejde mere koncentreret.

Læs mere