Quick guide til Varmt arbejde

Vidste du, at der er krav til, at du har et DBI certifikat i varmt arbejde, hvis du beskæftiger dig med opgaver, hvor der frembringes flammer og gnister? Læs med i guiden her.

Quick guide til Varmt arbejde | Få helt styr på reglerne lige her

Beskæftiger du dig med arbejde, hvor der frembringes flammer, gnister og brandfarlig opvarmning? Så er der faktisk krav til, at du har et certifikat i varmt arbejde. Her får du en quick guide til, hvad du skal vide, og hvilke forholdsregler du skal tage, når du eller/og din virksomhed beskæftiger sig med udførelsen af varmt arbejde.


Hvad er varmt arbejde?

Med varmt arbejde menes blandt svejsning, tagdækning, vinkelslibning, opvarmning, lodning, tørring, ukrudtsbrænding og andet arbejde, hvor du opererer med varmeudviklende værktøjer i forbindelse med maskinmontage, om- og tilbygninger, moderniseringer, vedligeholdelsesarbejde, reparationsarbejder osv. Varmt arbejde omfatter alt arbejde, hvor der er risiko for at antænde bygningsdele og lignende, eller ved arbejde med værktøjer, der udvikler varme, og hvor der er en risiko for ildspåsættelse.

Krav fra forsikringsselskaberne

I dag kræver forsikringsselskaberne visse krav opfyldt ved udbetaling af erstatning til skader forårsaget ved varmt arbejde. Forsikringsselskaberne kræver ligeledes, at du tager et obligatorisk kursus om varmt arbejde, og at du i den forbindelse får et certifikat. Certifikatet gælder i Danmark, Norge og Finland i 5 år, hvorefter det skal fornyes med et nyt kursus.

Hvis der skal ske udbetaling af erstatning til skader, der er forårsaget af varmt arbejde, kræver mange forsikringsselskaber i dag en særlig selvrisiko på 10% af skaden. Denne udgør mindst 10.000 kr. og højst 100.000 kr., med mindre sikrede kan bevise, at skaden ikke er sket som følge af varmt arbejde.

Det kan derfor hurtigt blive en dyr fornøjelse, hvis man glemmer at sætte sig ind i reglerne på området. Er du i tvivl om reglerne på området, eller for eksempel har spørgsmål til, i hvilke tilfælde selvrisikoen eventuelt vil bortfalde, vil vi anbefale dig at tage kontakt til dit forsikringsselskab.

DBI vejledning

Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut (DBI) har i 2021 udarbejdet en vejledning, der skal gøre det mere sikkert at udføre varmt arbejde. Vejledningen erstatter versionen fra 2008 og indeholder bl.a. opdateret indhold, som tager udgangspunkt i nye regler på relevante områder for varmt arbejde.

Vejledningen er opdelt i to dele: en hovedvejledning og en praktisk vejledning om udførelsen af alle typer varmt arbejde.

  • DBI Brandteknisk Vejledning 10, del 1: Hovedvejledning
  • DBI Brandteknisk Vejledning 10, del 2: Praktisk planlægning og udførsel

Det obligatoriske certifikat

For alle der arbejder med varmt arbejde er det obligatorisk at have et kursus om varmt arbejde. I Norge eller Finland er certifikatet et lovkrav, hvor det i Danmark kræves af alle forsikringsselskaberne – og dermed er obligatorisk. Certifikatet gælder i Danmark, Norge og Finland i 5 år, hvorefter det skal fornyes med et nyt kursus.

Det obligatoriske kursus i varmt arbejde udbydes som AMU kursus, hvor du efter bestået eksamen opnår et certifikat fra Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut (DBI), hvis instruktøren er DBI godkendt.

Varmt arbejde uddannelser

Det obligatoriske kursus i varmt arbejde udbydes som sagt som AMU kurser. På kurset får du indsigt i, hvad du skal være opmærksom på, og hvilke sikkerhedsmæssige forholdsregler du skal tage omkring  brandsikring af arbejdsmiljøet og beskyttelsesforanstaltninger overfor dig selv og andre medarbejdere. Man lærer omkring gode sikkerhedsrutiner, og hvilke brandrisici, der kan opstå. Du lærer dermed at planlægge og udføre varmt arbejde sikkerhedsmæssigt forsvarligt, og du vil få kendskab til lovgivningen og viden om brand, skader, trykflasker og håndslukningsudstyr.

Efter endt og bestået kursusforløb får du et DBI certifikat. 

Find dit Varmt arbejde kursus her

Øvrige kurser inden for varmt arbejde, brand og sikkerhed:

  • Brande i køretøjer
  • Introduktion til ATEX-reglerne
  • ATEX og APV for eksplosionsfarlige områder
  • Brandteknisk grundkursus
  • Brandundersøgelse, Grundlæggende
  • CFPA Brandteknisk diplomuddannelse
  • Daglig brandforebyggelse for driftsansvarlige
  • Drifts- og vedligeholdelsesansvar af automatiske brandalarm- og sprinkleranlæg
  • Elementær brandbekæmpelse
  • ERFA-kursus - El-termografer

Når du beskæftiger dig med varmt arbejde

Find dit kursus i varmt arbejde her 


Annoncer