02 dec 2022

Guide: Alternative veje til drømmekarrieren

Er du typen der ikke lige ser dig selv på skolebænken de næste fem år? Du overvejer måske hvordan skridtet videre i din karriere skal se ud, men vil hellere arbejde end studere. Din karriere er ikke nødvendigvis afhængig af en fuldtidsuddannelse, vi har derfor skabt denne guide til dig, der overvejer at læse på deltid.

Måske har du allerede arbejdet i en del år, eller du er måske lige kommet ud af gymnasiet, hvor studenterhuen stadig trykker? Hvis du er en type, der ikke kan overskue fem fulde år på skolebænken, så er det måske værd at overveje, hvordan du kan tage en uddannelse, samtidig med at du arbejder.

I Danmark er der mange muligheder for at uddanne sig samtidig med et fuldtidsjob, og der bliver hele tiden arbejdet på, at skabe flere muligheder. Senest med et udspil fra uddannelses og forskningsministeriet, der ville have flere kandidatuddannelser på deltid.

Se hvilke uddannelser du kan tage på deltid

Uddannelser på deltid

Rigtig mange unge kommer ud fra gymnasiet, og er måske ved at være en smule skoletrætte. Det ender ofte ud i et eller to sabbatår, før de ender på skolebænken igen. Men for andre, ender de i et godt ufaglært job, og tænker måske ikke videre over karrieren før langt senere.

En undersøgelse fra Danmarks Evalueringsinstitut - EVA viser, at 63% af ufaglærte studenter gerne vil tage en uddannelse. Det er især dem, der oplever at en uddannelse vil kunne gavne deres situation på arbejdsmarkedet på lang sigt. Et af de problematikker som de ufaglærte møder, er dog at de gerne vil have en uddannelse hvor det netop veksler mellem uddannelse og erhvervserfaring.

Der er altså en stor gruppe i Danmark, som i højere grad bliver motiveret af at lære gennem erfaringer fra arbejdspladsen, men som også gerne vil have papirer på deres kompetencer.

Ud i erhvervslivet hurtigt

Der findes flere forskellige typer af uddannelse du kan tage, hvis du ønsker at arbejde samtidig med dit studie. Umiddelbart tænker du måske ikke på erhvervsuddannelser, når du har allerede været igennem gymnasiet, men hvis du har en interesse i et af fagene, så er det bare at springe ud i det. Med en erhvervsuddannelse får du en god blanding af undervisning og praktik, som er skiftevis. Det samme er det, hvis du vælger at tage en elevplads, hvor du fx har skole på en handelsskole, og samtidig er i arbejde i mellem skolegangene.

Der findes også andre typer af uddannelser, for dig der allerede er startet på et fuldtidsarbejde og vil tage din uddannelse om aftenen.

Heltid-på-deltid

Universiteterne og handelshøjskolerne har noget de kalder heltid-til-deltid. Begrebet dækker over udvalgte heltidsuddannelser, der bliver tilrettelagt på deltid. Uddannelsen på deltid er altså præcis den samme som fuldtidsuddannelsen, men strækker sig over længere tid, da undervisningen er tilrettelagt om aftenen eller i weekenderne. Dog skal man være opmærksom på, at det ikke er alle fag der bliver udbudt på deltid.


HD uddannelsen

En af de mest kendte deltidsuddannelser, er nok HD uddannelsen. Hvor det blandt andet er anerkendt i revisor-branchen at starte op som trainee samtidig med at man tager HD uddannelsen. Men HD uddannelsen har også mange andre fagfelter.

Læs mere om HD her

Akademiuddannelser

På erhvervsakademierne er det muligt at tage en akademiuddannelse, som er en 3-årig deltidsuddannelse, der kan tages sideløbende med jobbet. En akademiuddannelse svarer i niveau til en erhvervsakademiuddannelse.

En akademiuddannelse kræver en gymnasial uddannelse og min. 2 års erhvervserfaring. Efter uddannelsen bliver du i stand til at varetage enten en specialist- eller mellemleder funktion, og undervisningen ligger typisk om aftenen eller i weekenden.

Se alle akademiuddannelser på finduddannelse her

Senest opdateret: 02 dec 2022

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 06-01-2023

Mening i arbejdslivet

Kvinder har brug for mening, autencitet, ros, empati, relationer, intuition, deling og tillid i deres hverdag. Flere og flere kvinder har det derfor svært på arbejdsmarkedet, der ofte er drevet af bundlinjetal, KPI'er og autoritet. Executive coach Birgitte Baadegaard gør dig klogere på tendensen her. 

Læs mere
Sidst opdateret 08-07-2022

Derfor skal du blive influencer

Din online persona kan blive fundamentet for din fremtidige karriere. Du har nemlig en god forståelse af, hvad det er der sælger, og det er alle kompetencer, enhver virksomhed med vækstambitioner vil have fingrene i. Læs med her, hvor Loggershut guider dig i gang som influencer.

Læs mere
Sidst opdateret 01-04-2022

HD-uddannelsen skal matche virksomhedernes behov for nye business kompetencer

Mere økonomistyring og dataanalyse på HD1-uddannelsen på Copenhagen Business School. Det er nogen af nyhederne, når HD nu bliver lanceret i ny 2020 version.

HD
Læs mere
Sidst opdateret 02-05-2023

Agil ledelse: Udfordringer og gode råd

Uanset om du er ny i lederrollen, eller om du har mange års erfaring, så vil du komme til at støde på ledelsesmæssige udfordringer - både nu og i fremtiden. Vi har taget en snak med Claus Nygaard fra CBS Executive omkring de væsentligste ledelsesmæssige udfordringer i agil sammenhæng, og gode råd til at tackle disse udfordringer.

Læs mere