Hvordan er blockchain det næste store i uddannelsesbranchen?

Hvordan kan blockchain teknologien bruges i en uddannelsesmæssig sammenhæng?

Blockchain har - lige siden Bitcoins kom på markedet - været et fænomen mange har talt om, men hvad er det lige præcis at blockchain er? Og hvordan kan teknologien bruges i en uddannelsesmæssig sammenhæng? En ny Edtech løsning vil lukke ned for muligheden for falske diplomer - med hjælp fra blockchain.

Teknologien bag blockchain blev opfundet i 2008, og i starten blev det brugt til Bitcoin og andre krypto-valuta, men i dag kan teknologien bruges meget mere; som fx seksuel samtykke, og nu også beskyttelse af uddannelsesdiplomer.

Men er det nu nødvendigt? Ja! Herhjemme er der flere gange blevet fusket med AMU-beviser (af det, der er blevet opdaget), og en undersøgelse fra rekrutteringssiden Adzuna.co.uk viser, at 35% af jobansøgere lyver om deres uddannelse i deres CV.

Falske uddannelsesdiplomer - det findes også i Danmark

Falske produkter ser vi alle steder. Fra falsk designertasker og smykker, ja selv antikke møbler kan vise sig at være falske. Problemet med at beskytte ophavsretten på både fysiske og digitale produkter har aldrig været større. Producenter beskytter deres produkter med serienumre og logo, dog uden det store held. Og ingen er beskyttet mod forfalskning, heller ikke uddannelsesbranchen.

Senest i 2017 blev 120 mennesker sigtet for at have fusket med AMU-beviset, og dermed lavet dokumentfalsk. Det er altså ikke kun noget der findes i det store udland.

Her er falske diplomer et kæmpe problem for industrien, institutionerne og arbejdsgiverne. Faktisk er det op mod 200.000 falske diplomer, der hvert år bliver købt rundt om i verden til en pris mellem 3000 kr - 16.000 kr. Dette skaber et kæmpe problem, specielt hvis det handler om lægevidenskab, og andre fagligheder, hvor forkerte beslutninger kan være fatale.

Derfor har Emercoin skabt et produkt, der bruger blockchain for at løse problemet med forfalskninger, som du kan læse meget mere om længere ned.

Helt styr på Blockchain? Hop over introduktionen her.


En kort introduktion til blockchain

Det kan være svært at undgå ordet “blockchain” men hvad betyder det egentlig?

Blockchain er en voksende registrering af nye transaktioner (det kan være alt fra krypto-valuta og medicinsk data til stemmeregistrering), kaldet blokke, der er forbundet med kryptografi. Når hver blok (block) er afsluttet, bliver de tilføjet til en kæde (chain) af andre blokke, altså: Blockchain.

Blokkene er læsbare for alle, og informationen er decentraliseret, hvilket betyder at dataen ikke er afhængig af én computer eller server for at fungere, og kan derfor heller ikke hackes. En transaktion er derfor synlig for alle, men det er ikke muligt at kopiere dataen, og dataen kan heller ikke modificeres.

Blockchain teknologien på vej ind i uddannelsesbranchen

Som det blev hintet tidligere i artiklen, så har firmaet Emercoin, skabt et produkt, der bruger blockchain til at løse problemet med forfalskninger. Emercoin er en fremadstormende spiller inden for blockchain forretningsservice, som arbejder inden for flere industrier.

I samarbejde med Business & Technology University (BTU), har Emercoin skabt “Trusted Diploma”, en platform der bruger blockchain teknologien til at give uddannelsessektoren verificerbare eksamensbeviser og andre certifikater på en krypteret og sikker app.

Appen sikrer, at kandidaters kompetencer er verificeret, og at kandidater nemt kan få adgang til deres diplom uden frygt for manipulation eller korruption.


Trusted Diploma

App’en er altså med til at adressere en kompliceret social udfordring, der kun er stigende. Allerede nu bliver online udgaver af uddannelsesdiplomer i højere og højere grad set som upålidelige beviser på ens studie. Og det er netop for at bekæmpe denne trend, at Trusted Diploma er skabt.

Ved hjælp af blockchain teknologien, bliver der skabt et digitalt certifikat, der bekræfter ægtheden af et bestemt objekt, produkt eller service - som fx ens uddannelsesbevis. Unikke serienumre bliver sat på alle blokke, hvor kun ejeren af produktet kan ændre det.

Med tal der viser at 37% generelt har løjet om et eller andet på deres CV, og af de mennesker, fik 83% jobbet, siger det noget om, hvor HR-afdelingernes tillid er på vej hen. Selvom vi ikke ser helt de samme tal i Danmark, er det måske værd at holde øje med blockchain teknologien, og de muligheder de giver for uddannelsesbranchen.


Annoncer