Opnå balance i dit liv med klare prioriteringer

Bevidste tilvalg giver dig følelsen af, at dit liv hænger ordentligt sammen. Få erhvervspsykolog Søren Braskovs gode råd til din work life balance her. 

Opnå balance i dit liv med klare prioriteringer - Den gyldne work life balance

Bevidste tilvalg giver dig følelsen af, at dit liv hænger ordentligt sammen. Sådan siger Søren Braskov, der - som erhvervspsykolog partner i HumanAct - mener, at den gyldne work life balance bygger på et mindset, hvor du er helt klar over, hvorfor du prioriterer som, du gør.

Læs med her, hvor han giver dig gode råd til, hvordan du får skabt den livsbalance, der giver mening for dig.


Forvalt din tid meningsfuldt

Du har en god livsbalance, når du er meningsfuldt tilstede i dit liv. Du føler, at du yder dit allerbedste uden at blive udmattet, mens du fylder din hverdag med de ting, der giver mening for netop dig.

Hovedkomponenten i den gyldne balance er den meningsfulde forvaltning af din tid, og det er netop her, du må begynde, når du vil optimere din hverdag. Du må spørge dig selv om dét, du bruger din tid på egentlig giver mening for dig.

Men tiden er en forunderlig størrelse, idet den både er en faktuel og en psykologisk størrelse. Vi kender alle til følelsen af, at fem minutter kan synes at vare i evigheder, hvis vi keder os, mens en time kan flyve afsted, når bare vi er i det rette selskab eller beskæftiger os med noget, vi elsker. Men med bevidste tilvalg kommer du langt, pointerer Søren og fortsætter:

Du må ligesom lave en realitetskorrigering, hvor du finder ud af, hvordan du så forvalter døgnets 24 timer. Find ud af, hvor meget tid du allokerer til arbejde, fritidsaktiviteter, venner og familie. Svarer den faktuelle tid du bruger på hver til din psykologiske oplevelse af det? Hvis nej, så må du se på, hvor du kan skære og tilføje, så din hverdag får den balance, du har brug for.

Den gode work life balance er individuel

Vi har alle forskellige behov og energiniveauer, hvilket også afspejler sig i vores respektive livsbalancer. Dét, der giver mening for én, kan synes at være for meget for en anden og omvendt. Du må derfor være meget bevidst om, at den balance du er i gang med at lave for dig selv, faktisk tager udgangspunkt i dine behov, fortæller Søren:

Du skal prioritere opgaverne, fordi de er vigtige for dig - ikke fordi andre måske har en mening om, at du skal gøre det. Hvis du gerne vil arbejde meget, må du altså være helt klar over hvorfor, mens du også må være bevidst om, hvorfor du måske prioriterer en hobby over dit arbejde.

Når du forvalter din hverdag ud fra bevidste prioriteringer, vil du opleve at sidde tilbage med følelsen af, at dit liv hænger ordentligt sammen. Den gyldne work life balance afspejler din situation, dine værdier og dine ressourcer på et givent tidspunkt. Det betyder derfor også, at du ikke bare kan lave et quickfix, men at din livsbalance er et kontinuerligt projekt.

Gennemgå din work life balance, når årstiderne skifter

Dit liv ændrer sig hele tiden, og du vil derfor ikke kunne iværksætte en work life balance, der virker fra nu og frem til, at du skal pensioneres. Nej, den gode livsbalance kræver jævnlig gennemgang, siger Søren og uddyber:

Kig derfor regelmæssigt på din work life balance. Gå gerne til møde med dig selv en gang om måneden eller afsæt tid en gang i kvartalet. Den gyldne balance er noget, der kræver hardcore koordinering i de forskellige faser af dit liv.

Hos HumanAct arbejder de med den dynamiske trekant, der består af dit arbejdsliv, dit privatliv og din personlighed. Ved at kigge på nærmere på alle tre komponenter kan du få en bedre balance mellem dels dit professionelle og private jeg, mens du også bliver klar over om dine ambitioner stemmer overens med dine ressourcer, samt om du har tid nok til at restituere.

Vær en god forhandler for dig selv

Arbejdet med din livsbalance giver dig en klarhed over dine prioriteringer. Måske får du nogle aha-oplevelser, fordi du bliver klar over, at du godt kan få tingene til at hænge sammen, hvis bare du laver nogle små tweaks. Det kan selvfølgelig også sagtens være, at dine prioriteringer eller behov vil gå hen og konflikte lidt med din arbejdssituation. Det er netop i en sådan situation, at du må være en god forhandler for dig selv, mener Søren: 

Det er vigtigt at være god til at kunne udtrykke sine behov og interesser uden at få dem til at lyde som krav. Du kan med fordel sige, at det er vigtigt for dig at have nogle eftermiddage, hvor du kan gå tidligt, frem for at sige, at du vil have fri hver tirsdag eftermiddag. Når du formulerer dig blødere, fremstår du mere fleksibel, hvilket kan gavne dig i en forhandlingssituation.

Sådan får du en optimal work life balance

Du vil opleve at have en gylden balance i dit liv, når du bliver bevidst om, hvorfor du prioriterer som du gør. For at kunne blive det, må du se på, hvordan du forvalter din tid. Sørger du for, at bruge nok tid på det du holder af og det du er god til? Hvis ikke, så sørg for at tweak din hverdag, så du bliver mest produktiv og glad - gerne en gang i kvartalet, så den hele tiden afspejler din situation.

Endeligt er det vigtigt, at du husker på, at din balance kun skal give mening for dig. Når du ved, hvad der virker for dig, skal du sørge for at kommunikere dine ønsker og behov til omverdenen på en konstruktiv måde.


Annoncer