Søg kursus

3 tips: Sådan får du en autentisk livsstil

Hvordan får man en autentisk livsstil? Med disse 3 tips fra Tomas Friis lærer du, hvordan du lever i overensstemmelse med dig selv.

3 tips: Sådan får du en autentisk livsstil

Vil du gerne leve et liv, hvor hverdagen føles meningfyldt, og hvor du udlever dit fulde potentiale? Selvfølgelig vil du det, og det kan du heldigvis sagtens komme til. 

Vi har talt med Tomas Friis, der er coach hos mandekursus.dk, og han giver dig her 3 tips til, hvordan du bedst lever et liv i overensstemmelse med dig selv og dine værdier. 

Tomas har i de sidste knapt 15 år hjulpet tusindvis af mænd (og deres kvinder) med at blive bedre mænd, fædre, partnere, kærester og elskere.

Han er en af Danmarks mest erfarne mandeterapeuter, mandegruppeleder og workshopholder for mænd med mere en 10.000 timers klinisk erfaring. Udover det har han over 15 års erfaring fra den finansielle sektor med udvikling af medarbejdere, ledere, arbejdsprocesser og projekter.


Tomas' mission er helt enkelt at frelse verden - én mand ad gangen. Ved at få mænd til at blive mere autentiske, have mere integritet og bruge deres liv på det, de i virkeligheden brænder for - både privat og i deres arbejdsliv.

Han ved alt om selvledelse, ligesom han advokerer for, at du lever dit liv efter dit indre kompas og med passende visioner. Men han ved også godt, at ovenstående ikke er noget man bare lige sådan gør.

Ifølge Tomas kræver det intenst arbejde med sig selv, og qua sin profession som coach har han også stor indsigt i, hvornår og hvorfor hverdagen lige pludselig kan komme til at føles helt forkert.


Når hverdagen føles forkert

Tomas har nemlig mødt adskillige mænd, der har haft følelsen af, at hverdagen ikke har været helt meningsfuldt eller som de lige havde drømt om. Om det så er i forhold til problematikker i parforholdet, jobsituationen eller andet, så er det Tomas’ erfaring, at der ofte er en problematik under problematikken.

For ridser du lidt i overfladen på det, der føles forkert, vil du nok komme frem til, at grunden til det faktisk skyldes, at du ikke er der, hvor du gerne vil være eller ikke laver det du brænder allermest for. Alt føles forkert fordi du simpelthen er kommet ud af trit med dig selv, fortæller Tomas:

"Jeg bruger tit det billede, at folk jo, og det gælder mænd som kvinder, har et indre kompas, som de navigerer efter. Det betyder, at du inderst inde godt ved, hvad der er rigtigt og forkert. Både i forhold til de små, men også helt store ting. Problemet opstår, når vi ignorerer kompasset og gør det modsatte af, hvad det fortæller os."

Konsekvensen af ikke at lytte til dit indre kompas er stor. Ikke nok med, at du går rundt med en kedelig følelse af uforløsthed, så ender du også med at miste din integritet, fordi du kontinuerligt gør ting, der faktisk går dig og dine værdier i mod.

Men fortvivl ikke - Du er bestemt ikke den eneste, der gør det. Det at handle i tråd med dine værdier involverer nemlig ofte, at du skal håndtere et eller andet bøvl nu og her eller, at  du skal gøre arbejdet i dette moment.

Det er helt menneskeligt altid at ville stræbe efter en løsning, der kortsigtet er nemmere. Eller rettere sagt føles nemmere, fordi vi for en tid kan undgå de barske realiteter siger Tomas:

"Vi lader simpelthen være med at lytte til vores indre stemme, og det gør vi primært fordi dét den siger er pisseirriterende."

Men når du nu ønsker et liv, hvor du netop lever i overensstemmelse med dig selv, så kræver det, at du begynder at lytte til, hvad den stemme faktisk siger. Få Tomas’ tre tips lige herunder.

💡 3 tips til en autentisk livsstil

For Tomas er det helt givet, at alle kan komme til at leve lige det liv de ønsker. Han ved, at alles skæbner engang i mellem kan slå knuder og spille en et puds, men advokerer stadig for, at du via tre simple tiltag kan få en tilværelse, der er i overensstemmelse med værdier, ønsker og drømme.

1. Du skal lytte efter svaret, når du spørger dig selv

Du tager bedst ansvar for din egen situation ved at lytte til dét din indre stemme fortæller dig og ved at handle i overensstemmelse med dit indre kompas. Og her er det alfa omega, at du ser sandheden i øjnene, pointerer Tomas:

"Når du spørger din indre stemme, så er du nødt til at lytte til svaret. Når du konsulterer stemmen, er det ikke en øvelse i at springe over, hvor gærdet er lavest, nej så er det fordi du har en reel intention om at leve i overensstemmelse med dine værdier. Den beslutning har du taget."

Aktiv lytning kan være en barsk affære, og sandheden kan gøre ondt. Det er derfor vigtigt, at du anskuer dette som et led i en større forandringsproces. Viden er magt, og når du ved, hvad du reelt står for og ønsker, er det langt nemmere at komme i mål på en sund og hensigtsmæssig måde.

2. Du skal både være medarbejder og din egen chef

Med aktiv lytning kommer selvledelse. Som ordet tydeligt antyder, så handler det om lede sig selv i overenstemmelse med ens indre jeg.

En rigtig fin måde at blive god til at lede sig selv er ved, at du begynder at betragte dig selv som både medarbejder og egen chef.

Vi ved allesammen godt, hvad der kendetegner en god chef - det er sådan én, der giver dig tilpas mængder af udfordringer, samtidig med at han eller hun sørger for, at du har den rette mængde af ressourcer, som gør, at du kan blomstre. Hvis du gør et godt stykke arbejde belønnes du tilmed for det.

Vi ved samtidig også godt, at en god medarbejder kendetegnes ved at være én, der er loyal, arbejdsom og passioneret.

Overfører du den analogi til dit eget liv, vil du opleve, at du forpligter dig over for dig selv. Du kan ikke længere snøre dig selv eller tage den lette løsning fordi du - som den gode chef - allerede har givet dig selv gunstige forhold for at løse en opgave, så kan du ikke lade være med at løse den eller gøre det halvt, pointerer Tomas:

"Der er en balance i den relation, der går ud på, at hvis du begynder at agere som en virkelig god chef ville det, så skal du også optræde som en rigtig god medarbejder. Det at være en god chef og en god medarbejder kræver, at du er ærlig. Du må lære dig selv at kende og finde ud af, hvorfor er det jeg gør som jeg gør?"

3. Få dig et godt ambitionsniveau

Det er ganske menneskeligt altid at stræbe efter det perfekte, men netop det perfekte er ikke særlig menneskelig. Det at stræbe efter det ultimative er nærmest som at gøre dig selv en bjørnetjeneste, hvorfor det altså handler om at sætte sig et ambitionsniveau, der er passende, forklarer Tomas:

"Man skal få sig nogle ambitionsniveauer, der passer med det, der er godt nok. Du bliver ikke perfekt. Det ideelle er jo Jesus eller Buddha og det er måske lige at stramme ambitionsniveauet. Så er der noget, som er lidt mindre end det, der er godt nok. Du må gerne drømme være danmarks bedste et eller andet, men det er du nok ikke, så det handler i høj grad om, hvordan du bliver god nok."

Med disse tre tiltag får du en sund og god tilværelse. Det er her du er den bedste version af dig selv, og dermed også den bedste ven, kollega, husbond og far.



Stop med at udskrive fakturaer til dig selv

Hvis vi dog vælger ikke at gøre ovenstående, så kommer vi ud af integritet - ikke bare med os selv, men også med resten af verden. Du kan simpelthen komme til at love omverdenen og dig selv for meget. Og det har konsekvenser:

"Min definition af en rigtig mand, er én man kan stole på. Det er én, der gør, hvad han siger og siger, hvad han gør. Lige så snart du flakser væk fra det, så udsteder du så at sige en faktura, som skal betales på et tidspunkt ude i fremtiden.

Lige pludselig får du rigtig mange fakturaer på én gang, og så går du simpelthen konkurs, fordi du har skubbet en masse problemer foran dig." lyder det fra Tomas.

Når tingene ikke vil lade sig skubbe længere, så ender det med, at det hele crasher. Resultatet heraf er ofte en større eller mindre krise. Det er er nærmest en naturlov, der siger, at jo bedre du er til at overse dit indre kompas, jo mere bøvl ender du med at få. Så er der ikke andet for end at lave krisestyring:

"Det gør man mest effektivt ved at stoppe med at sende fakturaer ud i fremtiden. Start med at få ryddet op i al bøvlet og begynd at generere overskud. Der er selvfølgelig tilfælde, hvor du simpelthen ikke kan afværge krisen, men hvis du hele tiden siger, at det kigger du på i morgen - ja så går det galt," forklarer Tomas.

Du er altså nødt til at tage ansvar for den situation du er havnet i - uanset, hvor barskt det end lyder. Men, der er ingen andre, der kan generere den forandring du har brug for.


Jeg hjælper folk op i helikopteren

Som coach afholder Tomas kurser for mænd, der ønsker at finde tilbage til sig selv. Og det foregår i en gruppe af en helt særlig grund. Der findes nemlig rigtig, rigtig mange mænd, der ikke har haft de ideelle rollemodeller igennem deres liv.

Ved at møde andre mænd, der hver især rummer eftertragtede karakteristika, opdager de nemlig, at de kan tage ved lære af hinanden.

"De finder ud af, at alt det far ikke var, det kan man få, når du sidder i gruppe af mænd, hvor de hver især har et eller andet som du kan lære af og bruge som forbillede. Så kan du samle dit eget puslespil. Du kan altså kigge rundt og spejle dig i 18 andre mænd, hvorefter du så næsten kan samle den ideelle mand."

Som Tomas selv siger, så hjælper han folk op i helikopteren, så de kan se det hele oppefra. Du er unik, men der er rigtig meget af det du bøvler med, som andre også gør. Det er et spørgsmål om at finde ud af, at der findes en vej ud af det du sidder i, og til det du gerne vil sidde i.

Hos Tomas begynder det hele med, at man finder ud af, hvor det er problemet ligger. Hvad er det, der bremser dig og gør, at du ikke føler, at du lever et tilfredsstillende liv? Derefter følger arbejdet med at komme videre derfra:

"Erkendelse er første del af processen. Den anden del er så, hvor vil vi gerne hen. Altså, hvordan ville det være, hvis det var fedt. Vi kigger på, hvad det er der gør, at du er der, hvor du er og ikke der, hvor du godt kunne tænke dig at være."

Processen er så at sige forskellig fra person til person, men det er oftest sådan, at man vil komme til at identificere forskellige handlingsændringer, forstået på den måde, at hvis du skal nå i mål med din drøm, så må du gøre sådan og sådan.

Tomas advokerer faktisk for, at du laver to to-do-lister: Én med ting du skal begynde på, og én med ting du skal stoppe med at gøre. Det handler om at få skåret den elefant af en drøm ud i små bidder og så ellers tykke dig igennem dem én efter én siger han: 

"Og så er arbejdet så at æde den elefant et step ad gangen. Hele tiden blive bevidst om, hvad der foregår. Bedre til at mærke efter, hvem er jeg, hvordan virker mit kompas. Og hvis du bliver 1 procent bedre for hver uge, så løber det jo altså op i løbet af et år, ikke? Så kan man lave ret voldsomme forandringer på relativt kort tid.

Hvis du har fået blod på tanden i forhold til at ændre noget i dit eget liv, så prøv at implementere de 3 tiltag i din hverdag. Du kan læse meget mere om et liv i overstemmelse på mandekursus.dk.


Annoncer