Derfor skal du tage et kursus i personlig udvikling
20 okt 2022

Derfor skal du tage et kursus i personlig udvikling

Mindfulness, personlig effektivitet, selvudvikling, personlig power… Der findes mange kurser i personlig udvikling på markedet, og alle kommer med løfter om alt fra øget overskud til opgør med de dårlige vaner. Men hvordan vælger man det helt rigtige kursus? Og hvad kan man overhovedet bruge et kursus i personlig udvikling til?

Overvejer du et kursus med fokus på din personlige udvikling, kan du her få svar på en række spørgsmål, der kan inspirere dig til valg af kursus samt, hvilke overvejelser du bør gøre dig, når du skal finde det rette kursus.

Heidis oplevelser med personlig udvikling

Vi har taget en snak med Heidi Berggren Brøndal Pedersen, der til daglig arbejder som ungdomsuddannelsesvejleder og valgte at tage et kursus i personlig udvikling i sommeren 2012.

Valget faldt på kurset Soul Awareness hos udbyderen af samme navn, og over et år deltog Heidi på de to grundforløb samt efterfølgende træning.

Du kan blandt andet læse om, hvorfor Heidi valgte at bruge tid og penge på et kursus med fokus på hendes personlige udvikling, hvilke udfordringer hun ser ved at tage et kursus med fokus på en selv og ikke ens fag samt, hvordan kursusforløbet gav hende mod på at skifte branche.

Hvad fik dig til at tage et kursus med fokus på din personlige udvikling?

Jeg havde en oplevelse af, at efter to børn, endt uddannelse og ti tusinde fantastiske ting om ørerne, så havde jeg brug for at "øve" mig i at fokusere mere på mig selv - og kun mig selv.

Jeg er god til at fokusere meget på andre og deres behov, men var også blevet rigtig god til at tilsidesætte mig selv og mine behov. Jeg ville gerne lære mig selv lidt at kende igen og blive bedre til at sige fra samt mærke efter, hvornår jeg egentlig havde lyst til at gøre noget for andre, og hvornår jeg skulle fokusere mere på mig selv.

Hvilke overvejelser gjorde du dig før valget af kursus?

Jeg var meget i tvivl om valg af kursus. Jeg synes godt, det hele kan blive lidt for alternativt og hokus-pokus-agtigt til tider, så det tog mig lang tid. Det var egentlig en beslutning jeg holdt meget tæt ind til kroppen, da jeg havde brug for, at det var min beslutning, og ikke en beslutning jeg havde truffet på baggrund af andres gode ideer eller råd.

Jeg overvejede meget, hvad jeg havde brug for at lære, hvad der skulle være fokus på, og så spillede tiden og omkostningerne også ind. Det skulle være noget der kunne udfordre mig, men samtidig skulle jeg også kunne føle mig tryg, da jeg ellers ville blive overtaget af min logiske sans og dermed afvise en del af det.

Hvad er udfordringerne ved at tage et kursus i personlig udvikling?

Der findes mange udfordringer i at tage et kursus i personlig udvikling, for man er nødt til at stoppe op og erkende, at man egentlig ikke selv er i stand til at udvikle sig derhen, eller udvikle de kompetencer, som man gerne vil.

Det er en sårbar tilstand, når man skal på kursus for noget, der egentlig handler om en selv. Normalt, når jeg er på kursus, så er det det faglige der er i højsæde. Til et kursus i personlig udvikling, skal man tillade sig kun at tænke på sig selv og egentlig være egoistisk hele vejen igennem, og det kan være svært.

Jeg havde også en oplevelse af, at skulle forklare og nogle gange retfærdiggøre det i min omgangskreds. Men jo længere jeg kom i processen, jo mere ligegyldig blev den del, da jeg blev bedre til at lukke af og fokusere på en anden vinkel som ikke handlede om forklaring, men mere handlede om at være neutral og oplyse om det man oplevede.

Derudover er man som regel ikke alene med en underviser på disse kurser, så man er tvunget ind i nogle sammenhænge og relationer med mennesker, man ikke kender, det kan jeg stadig synes er meget ubehageligt, da jeg er en meget privat person.

Til sidst skal man være villig til at arbejde med sig selv, og tanken om det er klart nemmere end det er i praksis.

Har du et råd til andre, der overvejer at tage et kursus i personlig udvikling?

Ja, mit bedste råd vil være: GØR DET! Jeg har fået utrolig meget ud af det. Lært mig selv bedre at kende, fået bearbejdet nogle ting samt accepteret sider af mig selv, som jeg måske havde svært ved at rumme før.

Jeg har lært at være meget mere til stede og har virkelig lært at prioritere rigtigt.

Hvordan bruger du udbyttet af kurset i din dagligdag; personligt såvel som fagligt?

Fagligt bruger jeg det ikke helt konkret, men da jeg bruger min person meget i mit arbejde som vejleder, så er det deraf en forudsætning for, at jeg kan være det jeg er for de vejledte.

Jeg bruger det meget til at holde en positiv energi, fokusere på de rigtige ting samt prioritere rigtigt i dagligdagen. Jeg er blevet god til at sige "tak, men nej tak", og det kommer man langt med.

Personligt har jeg fået mod på at skifte arbejde og helt branche fra mit tidligere job til mit nuværende, og derved har jeg fagligt også kunne udvikle mig i den helt rigtige retning for mig.

Nogle mener, at kurser i personlig udvikling ikke giver ”rigtige” kompetencer, man kan bruge professionelt. Hvad mener du om det?

Jeg tror egentlig at man godt kan have ret i, at man ikke får "rigtige" faglige kompetencer, men kompetencer på det personlige plan får man i høj grad.

I den verden vi lever i i dag, kan man ikke længere adskille den personlige del af et menneske og den faglige/ professionelle del, da vi skal "sælges" som den hele pakke, et fuldendt produkt.

Det er ikke nok, at vi fagligt er super dygtige, vores personlighed spiller også en væsentlig rolle, og vi bliver i høj grad målt og vejet på denne del. Man må derfor kunne udlede, at den personlige udvikling afspejler sig i den faglige og professionelle, og deraf er den personlige udvikling og de kompetencer den afføder lige så væsentlige som faglige realkompetencer.

Se en oversigt over kurser i personlig udvikling

Senest opdateret: 20 okt 2022

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 20-10-2022

Hvad er NLP coaching?

NLP står for Neuro Lingvistisk Programmering. Det er en populær specialistteknik, som ofte anvendes af coaches til at nedbryde de mentale barrierer, som vi alle har skabt over tid, så vi kan ændre vores adfærdsmønstre. 

Læs mere
Sidst opdateret 05-01-2023

Mentaltræning: Lille visualisering – stor ændring i resultater

Forskning viser, at din måde at fortolke din krops nervøsitet kan have stor betydning for, hvordan du klarer opgaven. Mentaltræning kan hjælpe dig.

Læs mere
Sidst opdateret 20-10-2022

Coaching som ledelsesværktøj

Connie Friman, coach og underviser hos Grow2, fortæller her om, hvorfor coaching bør være en fast del af dine ledelsesværktøjer.

Læs mere
Sidst opdateret 12-12-2022

Hypnoterapi - hvordan føles trance?

Til denne særlige artikel, har vi sendt vores Content Editor, Emilia Pedersen, ud for at afprøve hypnoterapi på Hypnoseskolen. Her kan du læse om hendes spændende oplevelse i hypnose, og lære mere om hvad trance egentlig går ud på.

Læs mere