Micro-expressions: Lær at læse dine kollegers ansigter og kropssprog
05 jan 2023

Lær at læse dine kollegers ansigter og kropssprog

Micro-expressions er din vej til succes på jobbet. Eller rettere sagt din evne til at genkende og forstå disse bittesmå - og helt ubevidste - udtryk for instinktive emotioner er din vej til succes. Øger du disse evner, så peger alt nemlig på, at du og dine kolleger vil have langt mere meningsfyldte og produktive interaktioner.

Har du set TV serien Lie To Me, så kender du allerede vigtigheden af disse micro-expressions. Du ved, at de er svære, grænsende til umulige at undertrykke - hvad end du prøver eller ej - og du ved, at du har en stor fordel ved at kunne aflæse dem. Ved at specialisere dig i disse små sandhedssigere bliver du selvsagt i stand til at nå at spotte en løgn, men du vil også kunne se om et menneske virkelig trives, eller du kan nå at redde en forhandlingssituation inden den løber af helt sporet.


Vi har talt med ICC-coachtræner og Ekman træner Jens Tørskin fra Coach Kompagniet for at få en bedre forståelse af, hvorfor det at kunne aflæse hinandens grundemotioner og kropsprog faktisk er kimen til gode, sunde, produktive og meningsfyldte relationer forklarer Jens:

Det er enormt vigtigt at kunne aflæse andre menneskers emotioner, fordi vi som mennesker faktisk ofte er tilbøjelige til at lyve omkring dem. Specialiserer man sig dog i at kunne spotte de her micro expressions lige mens de sker, ja så har man en ultimativ fordel, fordi man forstår, hvordan den anden part virkelig har det med situationen. Dermed har du mulighed for at rette op på en eventuel diskrepans i jeres relation


Forstå sandhedssigerne og bliv succesfuld

Det er især professor Paul Ekman, der rigtig fik sat aflæsning af disse sandhedssigere på det psykologiske landkort med sine studier af bedrag siden 1960’erne. Ved at studere ansigter udviklede han en banebrydende metode til at spotte, hvordan følelser kommer til udtryk som bittesmå trækninger i ansigtsmusklerne.

Sidenhen har hans metode vundet indpas hos både CIA og FBI i deres arbejde med evaluering af sandfærdighed og løgn. Også Jens - der udover at være en af verdens førende ICC-coaches - er blevet certificeret i Ekmans banebrydende metode indenfor micro-expressions.

Som underviser i metoden guider han dagligt ledere, HR-medarbejdere, sælgere, coaches, psykologer, terapeuter og familie- og misbrugskonsulenter igennem Ekmans univers og klæder dem på til at aflæse kollegers, medarbejderes, kandidater og klienters virkelige emotioner.

Hos Coach Kompagniet bliver du undervist i, hvordan du øger og mestrer din emotionelle intelligens. Du lærer således at genkende og håndtere både egne og andres emotioner siger Jens og fortsætter:

Som menneske har vi 7 grundlæggende emotioner: Ked-af-det-hed, vrede, overraskelse, foragt, glæde, frygt og afsky. Vi reagerer hurtigere på dem her end vores bevidsthed kan følge med til. Det er en psykofysisk respons, der bliver sat i gang på enormt kort tid. Tager vi f.eks. frygt, så vil dit blodtryk og din puls stige. Du vil begynde at svede, og der vil være forskellige muskeltrækninger i dit ansigt. Samtidig vil blodet fordele sig anderledes i din krop. Det vil løbe fra overkroppen og ned i benene, så de bliver klar til at løbe. Det er derfor du også bliver helt tør i munden, når du bliver bange.


En forståelse af de her psykofysiske responser hjælper dig til en korrekt læsning af en given situation. Mennesket er nemlig ligesom et skib med to kommandobroer. Den ene bro er den emotionelle del, som er lynende hurtig og grovmasket. Det er denne del, der træffer hurtige og simple beslutninger, mens den anden bro, vores frontallapper, arbejder helt anderledes. Det er vores bevidste hjerne, som er langt mere finmasket og hjælper os til at træffe mere avancerede beslutninger og planlægge længere frem.

Jens forklarer, hvorfor det netop er interessant at kigge nærmere på den første kommandobro. Det er nemlig her, at sandhedssigerne kommer snigende, hvorfor det også er i de nanosekunder, at det der vigtigt at du kan spotte de reelle emotioner.

Kan du det, vil du kunne spotte vrede eller utilfredshed i en forhandlingssituation, frygt i forbindelse med en arbejdsopgave eller afsky i en relation. Det er en ekstremt god egenskab at besidde, da du vil kunne spørge ind til det du faktisk ser. Forhåbentlig vil det være med til at blotlægge og skrinlægge uønsket adfærd og dermed danne grobund for ærlige, produktiveog dermed succesfulde relationer.


Derfor gør en øget EQ dig til en succces på jobbet

Når du forstår dine egne og andre mennesker emotioner, så ved du, hvordan du bedst agerer på dem. Du bliver klar over, hvad der er hensigtsmæssig adfærd og hvad der bestemt ikke er det.

Når du specialiserer dig i micro-expressions får du den ultimative fordel at kunne se dynamikkerne i relationer langt klarere og du vil kunne indgå i langt mere produktive af slagsen. Du vil indgå i samarbejder langt mere empatisk, hvilket vil gøre dig til en eftertragtet samarbejdspartner. En øget forståelse for andres og egne emotioner gør dig likeable. Du vil altså blive succesfuld ved både at være i stand til se ting for hvad de er og være tilgengængelig.

Læs meget mere om uddannelsen hos Coach Kompagniet og micro-expressions lige her

Senest opdateret: 05 jan 2023

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 20-10-2022

10 tips til et godt førstehåndsindtryk

Du får aldrig en ny chance for at gøre et godt førstehåndsindtryk. Når der er tale om en jobsamtale, er der måske også endnu mere på spil. Her er 10 tips, der sikrer, at du efterlader et godt førstehåndsindtryk - og kommer et skridt tættere på drømmejobbet.

Læs mere
Sidst opdateret 02-03-2023

4 HR-direktører om kompetenceudvikling

Vi sætter i denne artikel fokus på kompetenceudvikling i erhvervslivet og spørger 4 HR-direktører om vigtigheden heraf.

Læs mere
Sidst opdateret 08-11-2022

Derfor er personlig branding dit vigtigste aktiv

Autencitet, sårbarhed, bevidsthed og fortælling. Det er opskriften på det gode personlige brand. Sådan siger Lise Bartel Christensen, der er stifter af og direktør i Bartell-co. Her giver hun dig sine bedste tips til, hvordan du kommer i gang med at bygge dit eget brand via storytelling. 

Læs mere
Sidst opdateret 08-11-2022

Fordybende samtaler i og med naturen

I disse år kommer der flere og flere forskningsresultater som viser, at ophold i naturen har en positiv indflydelse på os både kropsligt og psykisk. Udover at naturen er støttende for vores fysiske og psykiske velvære, så har den også en særdeles støttende effekt for det man kunne kalde fordybende samtaler.

Læs mere