Vis finduddannelse.dk som: Mobile

Industriel 3D-print – teknologier og forretningsforståelse

Teknologisk Institut
Startdatoer
Taastrup
22-01-2020  
12.499 DKK
Århus
22-01-2020  
12.499 DKK
09-06-2020  
12.499 DKK
27-10-2020  
12.499 DKK

Kursusbeskrivelse

Med dette kursus bliver du i stand til at se de tekniske og økonomiske fordele 3D-print. Kurset giver et komplet overblik over udbredte teknologier, materialer og lovende teknologier under udvikling. Du vil få en grundig og praktisk gennemgang af de mange konstruktionsmæssige muligheder og designregler, der gælder, når man arbejder med 3D-print.

Endelig giver kurset dig viden om, hvordan 3D-printteknologierne kan forenes og implementeres i virksomhedens eksisterende produktionslinjer.

3D-print opretholder konkurrenceevnen

Additive Manufacturing (AM), eller i daglig tale 3D-print, bliver i stigende grad anvendt som produktionsressource og dermed ikke kun til prototyper. Flere uafhængige analyser peger på AM som én af de fremstillingsteknologier, dansk industri kan anvende for at opretholde konkurrenceevnen og fastholde danske produktionsarbejdspladser. Som kursist hos Teknologisk Institut, er du sikker på en uvildig og objektiv demonstration af teknologien. Her kommer du også ”bag facaden” og ser alle de omkringliggende faciliteter og støttefunktioner, som gør 3D-print muligt og attraktiv til produktion.

Teknologisk Institut i Aarhus råder over følgende teknologier:

 • Fire metalprintere (SLM)
 • Plastprintteknologier (SLA, SLS, FDM)
 • Efterbehandlingsfaciliteter (varme- og overfladebehandling)
 • CT-scanning
 • Kvalitetssikringsudstyr

Kursusforløb

Dag 1: Teknologisk og forretningsmæssige muligheder med Industriel 3D-print
Dag 2: 3D-print og design for manufacturing
Dag 3: Implementering af 3D-print i produktionslinjen

(Bemærk, at kurset den 22. til 29. januar afholdes Dag 1 i Aarhus den 22. januar 2020 og Dag 2 og 3 i Taastrup den 28.-29. januar 2020).

Deltagerprofil

Kurset henvender sig til udviklings- og produktionsingeniører, udviklings- og produktionschefer og andre, der ønsker viden og inspiration til innovation med anvendelse af 3D-print som fremstillingsteknologi.

Indhold

Med dette modulopbyggede kursus opnår kursisten konkret viden og værktøjer på hvert af de tre 1-dags moduler inden for følgende områder:

 • Strategi og forretningsudvikling med 3D-print som udviklings- og produktionsressource
 • Produktudvikling med anvendelse de teknologiske muligheder som 3D-print tilbyder
 • Implementering, drift og kvalitetsstyring af 3D-print som produktionsressource
Dag 1: Teknologisk og forretningsmæssige muligheder med industriel 3D-print
 • Gennemgang af AM-teknologier og materialer – fordele og ulemper
 • Økonomiske betragtninger
 • Udnyt 3D-print som produktionsressource i ramp-up processen – AM forkorter time-to-market
 • Mulighed for fleksibel værdikæde og ordreproduktion
 • Tænk i nye og unikke produkter med mulighed for høj grad af customization
 • Intro til designregler og nye egenskaber med 3D-print
Dag 2: 3D-print og design for manufacturing
 • Designregler for plastemner og metalemner
 • Design af bevægelig dele i plast
 • Anvendelse af celle-strukturer og letvægtsdesign
 • Indbygning af vibrationsdæmpende egenskaber
 • Indbygning af kølekanaler
 • Design ift. orientering og understøttende supportstruktur
Dag 3: Implementering af 3D-print i produktionslinjen
 • Hvilken teknologi skal man vælge til produktion – fordele og ulemper
 • Rundvisning i TI’s 3D-printfaciliteter
 • Opbevaring og håndtering af materialer
 • Muligheder for efterbearbejdning af 3D-printede emner
 • Kvalitetssikring, standardisering og dokumentation af 3D-printproduktion
 • Kvalitetssikring af indre geometrier med CT-scan
 • Hybrid Manufacturing: 3D-print som integreret del af produktionslinjen

Udbytte

Med dette kursus får du:

 • Grundlæggende viden om de tekniske og økonomiske aspekter ved 3D-print til industriel fremstilling
 • Indblik i de fordele og ulemper, der er ved at anvende de enkelte AM-teknologier
 • Viden til at udvælge den rette AM-teknologi og materiale, som dækker virksomhedens behov ud fra en komplet gennemgang af teknologier og materialer
 • Indgående viden om design; hvordan den fri geometri udnyttes, hvilke begrænsninger der skal tages højde for, og hvad man bør være opmærksom på, når man designer til 3D-printproduktion
 • Værktøjer til at implementere 3D-print i din virksomheds produktionslinjer med viden om opsætning af en yderst agil værdikæde og hvordan de økonomiske aspekter bør medtages
 • Konkrete værktøjer til dokumentation af processer, materialer og kvalitetssikring

Alt dette understøttes af en gennemgang i produktionen på Teknologisk Institut med tilhørende faciliteter og efterbearbejdningsprocesser.

Undervisere

Nikolaj K. Vedel-Smith er R&D Manager i Center for Industriel 3D-print ved Teknologisk Institut og har ansvaret for gruppens forskning og udviklingsprojekter. Nikolaj har arbejdet med 3D-print i flere år – på Teknologisk Institut primært med fokus på Industriel 3D-print i metal og den tilhørende kvalitetssikring og efterbehandling af metalemner. Er desuden medlem af standardiseringsudvalget '3D-print – Additiv Manufacturing (S-858)' under Dansk Standard. Tidligere har Nikolaj forsket i metallurgi, støbeprocesser, overfladeteknologi, processtyring og optimering, og arbejdet med 3D-scanning og termisk deformation af metalemner.

Kristian Rand Henriksen er uddannet maskiningeniør og arbejder til dagligt med produktudvikling, konstruktion og projektledelse. Kristian har flere års erfaring som konsulent i industrien, hvor han har arbejdet med udvikling af produktionsudstyr til bl.a. medico og fødevareindustrien.


Henning Henningsen er uddannet civ.ing., M med speciale i produktudvikling samt HD(O) med speciale i strategisk planlægning. Gennem mange års arbejde som projektleder, udviklingschef og bestyrelsesmedlem har han opnået stor teknisk indsigt og forretningsmæssig forståelse. Henning har arbejdet med AM siden 1990, bl.a. med udvikling af SLA-maskiner, hvor han også har fået udstedt patenter. Et specielt interesseområde er strategiske fordele og økonomiske gevinster ved anvendelse af AM.

Jeppe Byskov har en ph.d. i fysik fra Århus Universitet. Har arbejdet som specialist og projektleder på flere store nationale og internationale projekter med fokus på optimering af emner til AM. I særdeleshed optimering af funktionalitet hvor bl.a. de termiske, akustiske og styrkemæssige egenskaber ofte kan forbedres markant.

Mads Østergaard er uddannet maskiningeniør og har desuden en HD i organisation og ledelse. Mads arbejder til dagligt med projektledelse, konstruktion og drift inden for AM. Mads har opbygget sine kompetencer igennem ansættelse i markedsledende virksomheder i den danske industri.

Thor Bramsen er uddannet maskiningeniør og arbejder dagligt med konstruktion og produktudvikling med anvendelse af materialer og geometriske frihedsgrader som 3D-print tilbyder. Thor har mange års industriel erfaring med konstruktion og produktudvikling, bl.a. fra medico-industrien, hvor der stilles høje krav til design og funktionalitet.

Thomas Westersø er uddannet maskiningeniør med speciale i materiale- og produktionsteknologi og arbejder til dagligt med produktudvikling med fokus på materialer og design til AM.
Thomas er nyuddannet og bidrager dermed med den nyeste viden fra universitetet.

Andre kurser om 3D-print?

I forbindelse med projektet AM-LINE 4.0 tilbydes yderligere kurser og forløb inden for industriel 3D-print, læs mere her.

Video

Teknologisk Instituts vigtigste opgave er at sikre, at ny viden og teknologi hurtigt kan omsættes til værdi for vores kunder i form af nye eller forbedrede produkter, materialer, processer, metoder og organisationsformer.

>> Bestil mere information

Pris

Om udbyderen

Teknologisk Institut

+1000 kurser inden for bl.a. IT, projektledelse, ledelse, kommunikation, personlig udvikling mm.

Teknologisk Institut har leveret uddannelse til det danske erhvervsliv siden 1906, og har derfor over 110 års erfaring med kurser og uddannelser. Hvert år deltager flere end 17.000 personer på Teknologisk Instituts arrangementer, der dækker over en bred vifte af...


Læs mere og vis alle uddannelser fra denne udbyder

Få information

 

Kontaktinfo

Teknologisk Institut

Gregersensvej 3
2630 Taastrup


Få information

Udfyld formularen for mere information om Industriel 3D-print – teknologier og forretningsforståelse

Tilmeld dig finduddannelse.dk's nyhedsbrev!
Evalueringer
Denne uddannelse er ikke blevet evalueret.