Viser 1-20 af 51
Sådan sorterer vi søgeresultater
Vil du vide mere om, hvordan vi sorterer vores resultater? Læs mere om, hvordan vi rangerer uddannelser i søgeresultaterne.
Viser 1-20 af 51
1
2
3

Desuden indgår elinstallationer til industri, virksomheder og privatpersoner. På denne side kan du let og hurtigt danne dig et overblik over kurser inden for el og automation. Læs mere om de enkelte el kursers og bestil information direkte hos udbyderen for flere detaljer.

Inden for el-, eller el-læring er et område kendt som elektronik. Kendskab til elektricitet begyndte at blive afspejlet i samfundet i slutningen af 1800-tallet. Vi var som elpærer, el-motorer og kraftværker. Elektronikken kom først i slutningen af 1940'erne. Det udviklede sig relativt langsomt i løbet af halvtredserne, accelererede i tresserne til næsten at eksplodere, halvfjerdserne, firserne og halvfemserne. Hvad sker der nu på 2000-tallet? Industriel elektronik, der er en stor faktor. Allerede i 1970'erne, blev det større end fx bil-, olie-og stålindustrien.

Små vandløb og små komponenter

Hvis elektriskudstyr er i drift, er det altid strøm. Det kan for eksempel resultere i en lampe lyser, at motoren er i spinding, en radio spiller, et tv eller en computer kører. Nogle komponenter er meget små og trækker meget lidt strøm. Det er her vi har underområde elektronik. De små komponenter og energibesparende gør det muligt at montere et parti i et lille område. Det er muligt at opbygge komplekse produkter, såsom et telefonkort/sim-kort på et par kvadrat millimeter.

Lav-energi

Elektriske apparater bliver ikke så varme i dag, som de var tidligere, da de indeholder en masse elektronik. Derfor forbruger de ikke så meget energi. De første computere, der kom i slutningen af 1940'erne, var meget store og energiforbrugende. De kunne let gå i stykker, fordi der var mange bevægelige dele, og det var varmt. Næsten al elektronik kan betjenes med lav spænding fra et lille batteri. Hvis udstyret er sluttet til den regelmæssige nettet, dvs. 230 V, omdannes spændingen til de elektroniske dele til måske 9 V.

Automation

I en brødrister for eksempel, kan elektronikken bestemme, når brødet er ristet helt rigtigt, og ser til at stærk strøm bliver anvendt til den faktiske ristning. I en foodprocessor eller et bor styres hastigheden af elektronik. I en bilmotor anvendes elektronik til bl.a. kontroltænding og benzinindsprøjtning. Trafiklys, rulletrapper, elevatordører, telekort, skibe og fly, og meget mere styres mere eller mindre automatisk ved hjælp af elektronik.

Automation betyder egentlig udskiftning af håndkraft med maskinkraft. På et kursus i el og automation kan du lære korrekt måling af strøm, spænding og modstand med et multimeter samt vurdering af de enkelte måleresultater. Du kan også lære at udvælge komponenter, opbygge og afprøve mindre relæstyringer for start/stop funktioner, tidsrelæer, reversering og gensidig spærring. Samt at monterer og afprøve en 3-faset kortslutningsmotor samt fejlfinde på motoren og at anvende/ajourføre dokumentation efter Dansk Standard i forbindelse med nævnte styringer.

Automatisering er brugen af robot-udstyr til at fuldføre fremstillingsopgaver. I denne tid af computere, er industriel automatisering bliver stadig vigtigere i fremstillingsprocessen, fordi edb eller robot-maskiner er i stand til at håndtere gentagne opgaver hurtigt og effektivt. Maskiner, der anvendes i industriel automatisering er også i stand til at fuldføre jordnære opgaver, der ikke er ønskeligt at arbejdstagere. Desuden kan virksomheden spare penge, fordi det ikke behøver at betale for dyre fordele for denne specialiserede maskiner. Der er både fordele og ulemper for en virksomhed, når det kommer til industriel automatisering.

Satellitter

Fra begyndelsen, i 50’erne, mærkede man først og fremmest udviklingen af elektronik ved at vi fik små bærbare radioapparater, transistorradioer eller som man også sagde transistorer. Indenfor de militæres og rumtekniske områder gjorde man store fremskridt ved hjælp af elektronik. I 1957 Sendt Sovjetunionen den første satellit op og tog kampen op mod USA om at før slutningen af 60’erne skulle man sende et menneske til månen og landsætte ham der og siden føre ham tilbage til jorden. Det mål nåede USA i 1969.

Elektronikken bliver alment udbredt

Satellitterne er lavet, så det gik til at sende tv-billeder direkte mellem kontinenterne. Det kunne de ikke i 50'erne. I 70'erne kom ATM-kort og regnemaskiner, 80 cd-afspiller, mobiltelefon, computere til hjemmebrug, og meget mere. Elektronik findes nu i mange kameraer, legetøj og husholdningsprodukter. Inden for sundhed, trafik både til lands, hav, luft og jordbrug, bank, nyheder information, telekommunikation osv. spiller elektronik er en meget vigtig rolle. Når man bygger veje, tunneler, broer og huse sker det med elektronik. Snart vil det være nemmere at liste de områder, hvor elektronikken ikke forekommer.

Anvendelse

Brugen af elektronik er hovedsageligt to områder: kommunikation og kontrol. Med kommunikationsmidler såsom computere, radio, tv og telefon. Med kontrol betyder, at en begivenhed starter og kontrollerer en anden begivenhed. Hvis et vindue smadres, starter en alarm. Når et tog kommer, gå bommen ned. Når det bliver for varmt, tændes en fane. Hvis bremserne på bilen bryder sammen, tændes en advarselslampe.

Fordele ved moderne elektroniske udstyr vs. ældre elektrisk og mekanisk udstyr:

  • Mere driftsikker, da der er færre bevægelige dele
  • Spare energi, fordi de anvender meget mindre strøm
  • Mindre, fordi elektronik komponenter tager meget mindre plads
  • Mere holdbare, fordi komponenterne ikke er så skrøbelige
  • Billigere, fordi komponenterne er nemme at producere i store serier
Ønskeliste
Sådan kommer du videre

Find et kursus, du er interesseret i


Send en forespørgsel


Du bli'r kontaktet og får mere information af udbyderen