Viser 1-20 af 36
Sådan sorterer vi søgeresultater
Vil du vide mere om, hvordan vi sorterer vores resultater? Læs mere om, hvordan vi rangerer uddannelser i søgeresultaterne.
Viser 1-20 af 36
1
2

Kanban – den agile arbejdsmetode

Der er mange veje til agilitet, og der findes ikke en ”one-size-fits-all” model. Det afhænger nemlig af, hvor forandringsparate man er i virksomheden, der gerne vil arbejde med agilitet, ligesom at kulturen og spiller en rolle. Derfor kan Kanban være en rigtig god metode.

Kanban handler om at få organiseret opgaver, så man arbejder med det vigtigste først, prioritering har altså stort fokus. Modsat fx scrum metoden, så tvinger kanban jer ikke til at ændre i jeres organisationsstruktur. I stedet tager man udgangspunkt i konteksten og situationen.

Kanban handler om at tænke, før man forandre. Man skal ikke bare lave forandringer, for forandringernes skyld, hvis man allerede har processer der fungere. Kanban passer altså ind i organisationen, samtidig med at den øger agiliteten.

Hvad er kanban?

Kanban er en metode, der anvendes til at implementere agile arbejdsformer i IT. Metoden stammer fra 1940erne, hvor Toyota optimerede sine arbejdsprocesser via kanban metoden. Kanban metoden kan også siges at være ”just in time” produktion – ved at matche mængden af igangværende opgaver til teamets kapacitet, giver kanban mere fleksible planlægningsmuligheder, hurtigere leverancer, klart fokus og gennemsigtighed i hele udviklings cyklusen.

Et Kanban team er kun fokuseret på arbejde, der er aktivt i gang. Når teamet afslutter en opgave, tager den næste prioriterede opgave fra en Backlog, hvor opgaverne allerede står i prioriteret rækkefølge. Derfor har cyklus tid også en stor betydning i arbejdet med Kanban metoden.

Cyklus tid er den tid, det tager for en opgave at komme igennem arbejdsflowet med løsning af opgaven. (fx analyse, løsning, test og relase til produktion). Ved at optimere cyklustid, kan holdet arbejde med hurtigere leverancer og blive mere øvede i, at forudsige hvornår opgaven er færdig. I Kanban metoden, det er hele teamets ansvar at sikre arbejdet bevæger sig problemfrit gennem processen.

De 4 principper i kanban:

  • Visualiser workflow

  • Begræns antal samtidige opgaver (WIP=work in progress)

  • Mål tiden i flowet (Cyklustid / gennemløbstid)

  • Kontinuerlig læring og forbedring med henblik på at reducere cyklus tid / gennemløbstid, forbedring af kvalitet m.m.

Hvad er forskellen på Kanban og Scrum?

Ofte når vi snakker agile metoder, så er det  inden for Scrum metoden, men der findes faktisk andre, som fx Kanban. Men hvad er forskellen?

Den første store forskel er, at Scrum kræver, at der er stabilitet i Scrum-teamet. Både i forhold til medlemmer som er tilknyttet arbejdsopgaverne, da de helst kun skal være relateret til et projekt ad gangen. Hvis teamet får alle mulige andre opgaver, som skal løses, så bliver uforudsigeligheden så stor, at det er umuligt at skabe den stabilitet, der er forudsætningen for at kunne lave gode sprintmål og forecasts for releases m.v. Men er denne stabilitet til stede, så er Scrum et godt valg.

Modsat kræver Kanban metoden ikke samme stabilitet i opgaveindtaget. Her styres prioriteringen benhårdt bl.a. ved hjælp af aktivitetskategorier og serviceklasser. Kanban virker desuden overalt, hvor man laver vidensarbejde. D.v.s. hvor man bruger hovedet til at udføre serviceleverancer, og kan oven i købet bruges på alle niveauer i organisationen. Både til porteføljestyring, på afdelings- og på team- eller projektniveau.

Der er også forskel på, hvordan man sorterer og prioriterer sine opgaver. Dette er en virkelig vigtig aktivitet, for hvis man sætter teamet til at arbejde med nogle dårligt definerede krav, så ender det tit med, at man gætter sig frem, og gætter forkert, så kunden ender med at få en vare, han/hun ikke ønsker

I Scrum og Kanban håndterer man denne kvalificering og prioritering lidt forskelligt.

Ønskeliste
Sådan kommer du videre

Find et kursus, du er interesseret i


Send en forespørgsel


Du bli'r kontaktet og får mere information af udbyderen