EQ - emotionel intelligens

Din EQ er vigtigere end din IQ

Vil du være bedre til at forstå og positivt håndtere egne og andres følelser? Vil du styrke din personlige handlekraft og viljestyrke? Så er emotionel intelligens (EQ) det rette redskab til dig.
Viser 1-8 af 8
Sådan sorterer vi søgeresultater
Vil du vide mere om, hvordan vi sorterer vores resultater? Læs mere om, hvordan vi rangerer uddannelser i søgeresultaterne.
Viser 1-8 af 8
 

Lær at forstå andres følelser med EQ

For mange gælder det, at det faktisk er vigtigere at have en god emotionel intelligens fremfor en høj IQ, hvis man ønsker succes i livet og karrieren. Som individer er vi nemlig afhængige af vores evne til at læse andre menneskers signaler og reagere passende til dem, hvis vi ønsker succes. Det er her EQ kommer ind i billedet.

Ønsker du succes, så handler det altså ikke så meget om, hvor høj din IQ er, men mere om hvordan du kan udvikle din emotionelle intelligens. Den bruger du til bedre at forstå, skabe empati og forhandle med andre mennesker.

Din EQ er altså din din evne til at forstå andre mennesker, hvad der motivere dem og hvordan du samarbejder med dem. Emotionel intelligens består af fem kategorier, som bliver anerkendt af researcher i feltet.

Forstå de fem kategorier inden for emotionel intelligens (EQ)

1. Selvbevidsthed.

Evnen til at genkende en følelse som den "sker" er nøglen til din EQ. At udvikle selvbevidsthed kræver at du forstår dine sande følelser. Hvis du evaluere på dine følelser kan du lærer at styre dem. De to vigtigste elementer inden for selvbevidsthed er:

- Emotionel opmærksomhed: Din evne til at genkende dine egne følelser og deres virkninger.

- Selvtillid. Sikkerhed om dit selvværd og dine evner.

2. Selvregulering.

Ofte vil du ikke føle at du har særligt meget kontrol når du oplever følelser. Du kan dog have noget at sige, i forhold til hvor længe en følelse vil vare ved, ved at bruge en række teknikker til at lindre negative følelser som vrede, angst og depression.

Nogle af disse teknikker omfatter at se en situation i et mere positivt lys, at gå en lang tur og meditation eller bøn. Selvregulering involverer:

- Selvkontrol. Håndtering af forstyrrende impulser.

- Troværdighed. Opretholdelse af standarder for ærlighed og integritet.

- Samvittighedsfuldhed. Tage ansvar for din egen præstation.

- Tilpasningsevne. Håndtere forandring med fleksibilitet.

- Innovation. At være åben for nye ideer.

3. Motivation.

At motivere dig selv til at præstere, kræver klare mål og en positiv holdning. Selvom du måske allerede er disponeret for enten en positiv eller en negativ indstilling, kan du med indsats og praksis lære at tænke mere positivt. Hvis du kan fange negative tanker, når de opstår, så kan du reframe dem mere positivt - hvilket vil hjælpe dig med at nå dine mål. Motivation består af:

- Præstations drive. Din konstante stræben efter at forbedre eller opfylde en standard for ekspertise.

- Engagement. Fokusere på målene for gruppen eller organisationen.

- Initiativ. Klargøre dig selv til at handle på opståede muligheder.

- Optimisme. Vedvarende forfølgelse af mål på trods af forhindringer og tilbageslag.

4. Empati.

Evnen til at genkende, hvordan folk føler, er vigtig for succes i dit liv og karriere. Jo dygtigere du er til at forstå følelserne bag andres signaler, desto bedre kan du styre de signaler, du sender dem. En empatisk person udmærker sig ved:

- Serviceorientering. Forvente, anerkende og opfylde kundernes behov.

- Udvikling af andre. Registrere hvor andre skal udvikle sig og styrke deres evner.

- Udnyttelse af mangfoldighed. Kultivere muligheder gennem forskellige typer af mennesker.

- Politisk bevidsthed. Læsning af en gruppes følelsesmæssige strømme og magtforhold.

- Forstå andre. Forstå følelserne bag andres behov og ønsker.

5. Sociale færdigheder.

Udviklingen af gode interpersonelle færdigheder er ensbetydende med succes i dit liv og karriere. I dagens altid forbundne verden har alle øjeblikkelig adgang til teknisk viden. Således er "people skills" endnu vigtigere nu, fordi du skal have en høj EQ for bedre at forstå, empati og forhandle med andre i en global økonomi. Blandt de mest nyttige færdigheder er:

- Indflydelse. Lave effektiv overtalelse taktik.

- Kommunikation. Sende klare meddelelser.

- Ledelse. Inspirere og vejlede grupper og mennesker.

- Ændre katalysator. At starte eller styre forandring.

- Konflikthåndtering. Forståelse, forhandling og løsning af uoverensstemmelser.

- Opbygge bånd. Nære instrumentelle forhold.

- Samarbejde og samarbejde. Arbejde med andre mod fælles mål.

- Team evner. Skabe gruppesynergi i forfølgelse af kollektive mål.

Tag et kursus i emotionel intelligens – EQ

Hvor godt du klarer dig i dit liv og karriere handler altså både om hvor høj din IQ og dit EQ er. Ved at tage et kursus i emotionel intelligens lærer du at forstå og positivt håndtere både dine egne og andre følelser. Dermed styrker du både din personlige handlekraft og viljestyrke.

Nogle af de udbytte du kan få ved at tage et kursus i emotionel intelligens er, et indgående kendskab til EQ begerebet, hvordan du udvikler din EQ, hvordan du anvender emotionel intelligens i hverdagen, lærer redskaber til at se og forstå andres situationer, og bevidstheden til at gøre dig fra både egne og andre fordomme.

Du lærer om hjernens opbygning, biokemi, bevidsthedlagene, empati og etik, spejlneuroner, selverkendelse, selvbeherskelse, motivation, situationsfornemmelse mv.

Sådan kommer du videre

Find et kursus, du er interesseret i


Send en forespørgsel


Du bli'r kontaktet og får mere information af udbyderen

Ønskeliste
Kundecase
Helle Waaben

"Jeg kan varmt anbefale denne skole og det den står for"

Læs mere
Henriette Malling

"Jeg er fan af at skolen benhårdt lærer sine studerende etik, ansvarlighed og opmærksomhed på eventuelle egne dagsordner i rollen som terapeut."

Læs mere
 Jesper Pedersen

"Undervisningen af skolens lærere er topkompetent"

Læs mere