Vis finduddannelse.dk som: Mobile

COVID-19: Undgå fyringer, send dine medarbejdere hjem på kursus

D. 23/3-2020 - artiklen vil løbende blive opdateret

I de seneste uger er corona-krisens omfang vokset markant. Vi på finduddannelse.dk følger sagen tæt og er berørte over følgerne, der allerede kan ses og mærkes på nuværende tidspunkt i erhvervslivet.

I lyset af corona-krisen er der dog også opstået nye muligheder for kompetenceudvikling af medarbejdere, som vil kunne mindske antallet af fyringer samtidig med, at jeres arbejdsplads får mere kompetente medarbejdere. 

Læs med her, og hør om mulighederne for at sende dine medarbejdere hjem på kursus.

Hvad er refusion?

I er sikkert bekendt med regeringens nye særlov, der giver arbejdsgivere og selvstændigt erhvervsdrivende statslig refusion fra første sygefraværsdag til de personer, der er smittede eller er i karantæne på grund af COVID-19. I denne særlov skal personerne dog tage 5 fridage uden løn. 

Hvordan er det muligt at få godtgørelse i de fem dage uden løn?

Hvis I vil undgå, at jeres medarbejdere ikke har nogen indtjening i de fem dage, inden refusionen træder til, er det muligt at sende jeres medarbejdere på et AMU-kursus eller en akademiuddannelse, hvor man kan søge om VEU-godtgørelse eller SVU-godtgørelse.

Hvad kan I gøre, hvis det ikke er muligt at få refusion for jeres medarbejdere?

Er jeres medarbejdere ikke smittet med COVID-19 eller i karantæne, men er de stadig hjemsendt, så har I mulighed for at tilmelde dem online kurser, hvor de kan modtage VEU- eller SVU-godtgørelse. 

Vi har taget en snak om med Kirsten Jensen fra IBC (International Business College) om nogle af fordelene ved at sende sine medarbejdere på kursus, mens de er hjemsendt. IBC har netop sørget for at tilbyde 90 AMU-kurser online, hvilket de har modtaget god respons på.

IBC oplever, at manglende tid ofte er en hyppig årsag til, at virksomheder ikke sender deres medarbejdere på kursus. Det har ændret sig, da lockdown'en har medført, at tid som ressource ikke længere er en mangelvare. 

En af de arbejdsgivere, der er klar til at benytte tilbuddet om fjernundervisning af medarbejderne, er adm. direktør Peder. J. Madsen fra Hotel Koldingfjord.

- Jeg vil tilbyde mine medarbejdere et intelligent alternativ til Netflix, mens de er hjemme. De fleste er jo sunde og raske, og kan lige så godt bruge tiden på at blive endnu dygtigere, siger Peder J. Madsen.

Hotellet har indtil videre sendt 37 medarbejdere hjem.

- Vi har fx administrative medarbejdere, der vil have stor glæde af at blive endnu skarpere til at arbejde med regneark. Dels tror jeg, at vi som mennesker har glæde af at have noget fornuftigt at tage os til den kommende tid. Dels får jeg endnu dygtigere medarbejdere tilbage, når krisen en dag er overstået. Det er en god måde at bruge tiden på, siger Peder J. Madsen.

Hvad er VEU-godtgørelse?

VEU-godtgørelse er muligt at søge for alle, der deltager i et AMU-kursus, og som ikke modtager løn under kurset. Som noget nyt er der trådt en ordning i kraft, der gør det muligt for AMU-udbydere at afholde undervisningen og den afsluttede prøve online. Det vil sige, at alle ufaglærte og faglærte medarbejdere, du har i din virksomhed, har mulighed for at deltage i AMU-kurser online og søge om VEU godtgørelse. 

I 2020 er satsen for VEU-godtgørelse på 119,05 kr. Pr. time svarende til 4.405 kr. Pr. uge. 

Læs mere om VEU-godtgørelse her

Hvad er SVU-godtgørelse?

SVU-godtgørelse minder på mange måder om VEU-godtgørelse, da det også er en økonomisk støtte, der gives til at efter- og videreuddanne medarbejdere. Forskellen er, at denne også bliver giver til medarbejdere på et videregående uddannelsesniveau.

SVU-satsen i 2020 er på 2.643-4.405 kr. Pr. uge.

Læs mere om SVU-godtgørelse her

Service- og restaurationsbranchen - mulighed for opkvalificering frem for fyringer

3F, HORESTA og Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering har lavet en ny model, der giver mulighed for opkvalificering frem for afskedigelse af medarbejdere i brancherne service, turisme, hotel og restauration. Den nye model består af et 30 dages online opkvalificeringsforløb for faglærte og ufaglærte, hvor virksomhederne kan få dækket deres løntab gennem VEU-godtgørelse og kompetencefondsmidler. Samtidigt, får medarbejderne merit for forløbet, hvis de senere vil fortsætte på en ordinær faglært uddannelse. 

Læs mere om den nye ordning her

Vi forventer, at der vil komme flere ordninger løbende. Artiklen vil blive opdateret.


Vil I gerne sende jeres medarbejdere på kursus? Udfyld blanketten her, og vi vil sætte jer i kontakt med den kursusudbyder, der passer bedst til jeres behov:

Har du brug for hjælp til at finde et kursus til dine medarbejdere? Så udfyld formularen:
This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Hvad søger du?
Hvem er du?

Senest opdateret: 23 mar 2020

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 21-07-2020

Fremtidens kursusformater: COVID-19 leder til innovation

E-learning har længe været på alles læber, i alles fremtidsudsigter og i alles langsigtede strategi – men uden for alvor at slå igennem i Danmark. I marts måned 2020 blev vi alle midlertidigt nødt til at gøre tanker til handling og omlægge afholdelse af kurser og uddannelser til online. Men hvad kommer det til at betyde for fremtidens kursusformater? Læs med her.

Læs mere
Sidst opdateret 27-05-2020

5 gode råd om fjernundervisning

Online kurser er i markant vækst, og fjernundervisning bliver mere og mere populært. Det gælder både ansatte, der deltager i og gennemfører kurser online, men også ledere kan se store muligheder i at sende deres medarbejdere på efteruddannelsesforløb, uden at de behøver at rejse langt bort fra kontoret.

Læs mere
Sidst opdateret 11-08-2020

Vil MOOCs ændre alt?

Forestil dig at tage et modul på verdens mest prestigefyldte universitet - gratis! Det har du mulighed for med MOOCs, der tilbyder gratis online uddannelse udbudt af en række af verdens førende universiteter. Læs mere om MOOCs her og få indblik i fordele og ulemper ved den nye uddannelsesform.

Læs mere
Sidst opdateret 11-08-2020

Københavns Universitet om MOOCs

MOOCs - Massive Open Online Courses - er i rivende udvikling, og flere og flere udbydere verden over følger med ved at tilbyde kurser, der kan tages af alle med en internetforbindelse. I Danmark har Københavns Universitet været med fra begyndelsen. Vi har spurgt Lasse Jensen, Senior Advisor på Københavns Universitets MOOC Unit om fremtiden for MOOCs på KU...

Læs mere