De mest efterspurgte kompetencer 2022: Ledelse
02 jan 2023

De mest efterspurgte kompetencer 2022: Ledelse

Som leder er det dig, der er organisationens og/eller teamets forgangsmand, og det skal man ikke undervurdere vigtigheden af. Drømmer du om at lande en lederpost? For at hjælpe dig på vej mod drømmejobbet og en kommende lederstilling, har vi her samlet de mest efterspurgte faglige og personlige kompetencer inden for ledelse i 2022. 

Hos finduddannelse.dk har vi nemlig gennemgået over 8.000 jobannoncer fra danske arbejdsgivere, der søger nye ledere til deres organisation. Dette kan være alt fra teamleder til afdelingsleder. Fælles er dog, at det er inden for ledelse.

Målet for denne gennemgang har været at kortlægge, hvilke lederkompetencer der efterspørges af danske arbejdsgivere, når de søger kandidater til en stilling som leder. Herunder finder du et overblik over de mest efterspurgte faglige samt personlige kompetencer inden for ledelse anno 2022. Vi håber, at du her kan finde inspiration til dit CV og evt. kompetenceudvikling. 


De mest efterspurgte kompetencer inden for ledelse i 2022

Top 15 faglige kompetencer

1. Ledelse

2. Erfaring

3. Udvikling

4. Faglighed

5. Drift

6. Relevant uddannelse

7. Dansk

8. IT færdigheder

9. Strategisk mindset

10. Personaleledelse

11. Ledelseserfaring

12. Administrative opgaver

13. Kommunikation

14. Planlægning

15. Engelsk

Top 15 personlige kompetencer

1. Ansvarlig

2. Gode samarbejdsevner

3. Motivere

4. Engageret

5. Overblik

6. Struktureret

7. Selvstændig

8. Ambitiøs

9. Positiv

10. Tydelig

11. Støttende

12. Åben

13. Anerkendende

14. Nærværende

15. Målrettet

Baseret på 8.254 jobannoncer på Jobindex


De vigtigste faglige kompetencer

Når arbejdsigvere i Danmark søger ny leder, står det helt klart, at disse har et ønske om, at en kommende kandidat til en ledig lederpost besidder en række konkrete faglige såvel som personlige kompetencer. Det vil for eksempel være en fordel, hvis du har dokumenteret erfaring med ledelse på forhånd, mens andre blot omtaler generel relevant erfaring.

De mest eftertragtede ledere betragtes som generalister, og skal derfor kunne spænde over en række forskellige kompetencer og arbejdsopgaver. Dette omfatter alt fra drift, ledelse samt udvikling og coaching af personalet til administrative opgaver, kommunikation og planlægning. Det er derfor en fordel i mange tilfælde, hvis din faglighed, viden og erfaring spænder bredt.

Erfaring og relevant uddannelse

Føler du, at du bliver sorteret fra, hvis du ikke har den fornødne erfaring og hvis du ikke har en relevant uddannelse? Eller sidder du med en følelse af, at du mangler nogle af de ovennævnte kompetencer? Frygt ej - der er ingen grund til at tage sorgerne på forskud! Du har nemlig rig mulighed for at tage et relevant kursus eller en hel efteruddannelse, der giver dig de fornødne kompetencer inden for ledelse. På den måde kan du krydre dit CV og sikre, at du har den nyeste viden.

Gå på opdagelse i vores udvalg af ledelses kurser her

De vigtigste personlige kompetencer

For at være en god leder i 2022 er det vigtigt, at du er i stand til at tage ansvar, har gode samarbejdsevner og formår at engagere dine medarbejdere, blandt andet ved at motivere dem. Derudover er det også efterspurgt, at du som potentiel kandidat til en lederpost har et godt overblik, er struktureret og kan arbejde selvstændigt.

Foruden de nævnte kompetencer er der naturligvis også en række andre egenskaber i spil, der i høj grad afhænger af den enkelte stilling og den enkelte organisation. Derudover bør du være klar over, at en rolle som leder kan kræve tilpasning. Både fra organisation til organisation, men også fra team til team og i forhold til den enkelte medarbejder. Mange medarbejdere trives med og motiveres af at blive inddraget i de forskellige processer og beslutning (så vidt der er muligt selvfølgelig), mens andre har det fint med ikke at være involveret i dette. Det er derfor også vigtigt, at du som leder er i stand til at tilpasse dig samt anerkende det, der er behov for i organisationen og/eller teamet netop nu.

Invester i din fremtid og dit CV

Har du fundet drømmejobbet, men mangler nogle af de faglige kompetencer, som virksomheden efterspørger? Så har du mulighed for at tage et kursus eller en hel efteruddannelse, der kan give dig nogle af de kompetencer, du er på jagt efter. Tryk på knappen herunder, og find præcis det kursus inden for ledelse, du synes passer bedst til dig og dit faglige udgangspunkt.

Find dit kommende kursus her


Om undersøgelsen

I alt er 8.254 jobannoncer gennemgået i perioden 1. januar til 16. december 2022. Jobannoncerne inkluderer kategorien "Ledelse" på Jobindex, og dækker således over de mange forskellige jobfunktioner, der lægger under denne jobkategori. I nogle tilfælde er lignende egenskaber og kompetencer nævnt med forskellige udtryk. Her har vi søgt på de forskellige udtryk og lagt dem sammen som værende én og samme kompetence.

Senest opdateret: 02 jan 2023
Michelle Hjorth
Digital Content Editor

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 23-07-2020

3 eksperter: Sådan får vi flere kvinder i bestyrelser

Andelen af kvinder, der besidder bestyrelsesposter i store danske virksomheder er steget, men på trods af en stigning er kønsuligheden fortsat stor. Spørgsmålet er, hvad der skal til, før vi får flere kvinder i bestyrelser? er det op til kvinderne eller bør der ændres på love og regler? Vi har spurgt 3 eksperter, hvad de mener, der skal til, så læs med her og bliv klogere på emnet.

Læs mere
Sidst opdateret 25-01-2023

Derfor skal du uddanne dig til procesleder

Som procesleder er du ekspert i at finde den mest effektive og hensigtsmæssige måde at lede organisationen fra A til B, C og D på. Du er samtidig dit eget vigtigste redskab, hvorfor du må være åben, empatisk og lydhør. 

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Hvad kan man med en DiSC profil?

Du har sikkert hørt om det før: DiSC profiler, personprofiler, adfærd, personlighedstyper og meget mere. Men hvad kan vi egentlig bruge DiSC værktøjet til? Det har vi spurgt Jannik Jensen om, der er administrerende direktør hos DISCnordic.

Læs mere
Sidst opdateret 02-12-2022

De mest efterspurgte kompetencer 2022: Pædagogik

Er du på jagt efter et nyt job som pædagog? Så kan det være rigtig godt, at have helt styr på, hvad arbejdsgiverne søger efter, når de leder efter nye pædagoger. Her giver vi dig de mest efterspurgte kompetencer i 2022, som du kan bruge som inspiration til din ansøgning og dit CV.

Læs mere