27 feb 2023

Top 30 projektlederkompetencer i 2017


Gå til kompetencer:

2017 | 2018 | 2019 2020 | 2022


Hvilke egenskaber og kompetencer skal du besidde for at begå dig som succesfuld projektleder? Finduddannelse.dk har gennemgået over 1500 jobannoncer for at blive klogere på, hvad arbejdsgiverne søger, når der skal ansættes nye projektledere. Her kan se et overblik over de 30 mest efterspurgte kompetencer inden for projektledelse.

De 30 mest efterspurgte kompetencer inden for projektledelse

1. Erfaring

2. Gode samarbejdsevner

3. Drive

4. God til at kommunikere

5. Selvstændig

6. Struktureret

7. Engagement

8. Overblik

9. Udadvendt

10. Social

11. Motiverende

12. Strategisk 

13. Positiv

14. Initiativrig

15. Analytisk

16. Ambitiøs

17. God til at prioritere

18. Specialistviden

19. God til at forhandle

20. Målrettet

21. Har gennemslagskraft

22. God til at netværke

23. Empatisk

24. Godt humør

25. Systemisk

26. Detaljeorienteret

27. Alsidig forståelse

28. Alsidig

29. Effektivitet

30. Kommerciel forståelse

Baseret på 1538 jobannoncer fra Jobindex og Jobnet

Det er altid godt at have kendskab til de mest efterspurgte kompetencer og egenskaber, hvis du er på jagt efter et nyt job som projektleder. Udover at fungere som inspiration til dine jobansøgninger og dit CV, kan ovenstående liste over kompetencer give dig et indblik i, hvilke områder du måske har brug for at styrke dine kompetencer og erfaring.

Egenskaber som projektleder

Erfaring, samarbejdsevner, drive, gode kommunikationsevner og selvstændighed er i top 5 på nedenstående liste over de 30 mest eftertragtede kompetencer hos projektledere. Det er kompetencer og egenskaber der er vigtige ift. arbejdet med at lede projekter, da du som projektleder er ansvarlig for at styre diverse projekter fra godkendt oplæg til færdig produkt/løsning.

Efterspørgslen på erfaring og samarbejdsevner er stigende

I 2016 var 'ansvarlighed' projektlederens vigtigste kompetence, men i år ser det ud til, at arbejdsgiverne vægter gode samarbejdsevner og projektledererfaring særligt højt. Erfaring er nemlig hoppet fra en 10. plads og sidste års kompetenceliste til en 1. plads i år, og evnen til at kunne arbejde sammen med andre er rykket hele 16 pladser. 

Mangler du erfaring som projektleder? Gå på opdagelse i vores kursuskatalog: 

Find en kompetencegivende projektlederuddannelser her

I analysen ses det tydeligt, at de eftertragtede kompetencer afspejler et erhverv, hvor du fungerer som projektets blæksprutte der skal formå at holde alle i ørene, så projekterne bliver udført optimalt, til tiden, med højt serviceniveau og inden for den økonomiske ramme.

Vis dine kompetencer og få arbejdsgivernes opmærksomhed

Da du ofte er én blandt mange ansøgere, er et godt trick at fange arbejdsgivernes opmærksomhed ved at vise dine kompetencer frem for “bare” at formulere dem i en ansøgning. Ring fx. til dem først, inden du sender ansøgningen og vis, at du er motiveret og har gåpåmod. Begreberne er jo i og for sig bare tomme ord, som alle og enhver kan skrive i deres jobansøgning.

Toplister over kompetencer

Denne neddykning i projektlederrollen er en del af en større undersøgelse af jobannoncer som Finduddannelse.dk har udarbejdet, hvor der er blevet kigget på de mest eftertragtet kompetencer inden for forskellige erhverv og arbejdsfunktioner. Vi har f.eks. også undersøgt de vigtigste kompetencer inden for HR-medarbejdere, pædagoger, projektledere, sælgere og ledere.

Få overblikket her

Om undersøgelsen

I alt er 1538 jobannoncer gennemgået systematisk. Jobannoncerne inkluderer projektledelse inden for en bred vifte af områder. I nogle tilfælde er lignende egenskaber nævnt med forskellige udtryk. Her har vi søgt på de forskellige udtryk og lagt dem sammen som en og samme kompetence.

Senest opdateret: 27 feb 2023

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 27-02-2023

30 kompetencer du skal bruge i detailhandlen

Vi har gennemgået 1005 jobannoncer rettet mod dig der arbejder i detailhandlen.

Læs mere
Sidst opdateret 26-01-2023

Forstå effektiv og agil projektledelse

Måske overvejer du, hvad forskellen er på agil projektledelse og almindelig projektledelse? Vi har taget en snak med Lasse Borris Sørensen fra Plan A Projects om netop det. Læs med her og få svaret.

Læs mere
Sidst opdateret 09-01-2023

De mest efterspurgte kompetencer 2022: HR

Vil du gerne arbejde inden for HR? Måske arbejder du allerede inden for HR, men drømmer om kompetenceudvikling? Her kan du få overblikket over hvilke faglige og personlige kompetencer, der er de mest efterspurgte i 2022, så du kan skille dig ud af mængden.

Læs mere
Sidst opdateret 08-12-2022

De mest efterspurgte kompetencer 2022: Kommunikation

Er du nyuddannet, jobsøgende, eller vil du bare gerne være endnu skarpere på, hvilke kompetencer der bliver efterspurgt blandt virksomheder, der søger nye medarbejdere inden for kommunikation? Så læs med her, hvor vi her hos finduddannelse.dk har analyseret mere end 3000 jobannoncer inden for feltet, og bliv klogere på, hvad arbejdsgiverne efterspørger når de søger nye kandidater.

Læs mere