Vis finduddannelse.dk som: Mobile

Work and Life Balance: 5 tips til at balancere uddannelse og arbejdsliv

På nutidens konkurrenceprægede arbejdsmarked er der efterhånden mange mennesker, der jonglerer både uddannelse og job for at udvikle nye kompetencer såvel som praktisk erfaring. Videregående uddannelse samt efteruddannelse er ofte nøglen til en givende, langsigtet karriere. Længere uddannelsesforløb og kurser kan udvikle dine kompetencer og holde dig orienteret omkring nye tendenser og teknologier.

Det kan være svært at finde tid og energi til at prioritere uddannelse med både fuldtidsjob og familiemæssige forpligtelser. Når skridtet så endelig tages, kan du hurtigt føle dig udbrændt på grund af de lange arbejdstider.

Ønsker du at kunne balancere arbejde, uddannelse og familieliv, så vil du i denne artikel få en række tips til en mere overskuelig hverdag.

1. Planlæg din vej til succes

I en travl hverdag er planlægning essentielt. Start med at anskaffe dig en kalender og sørg for at notere alle kommende forpligtelser og deadlines. Vær meget opmærksom på de uger, hvor der er en masse deadlines. Hvis det er muligt, kan du afslutte nogle af projekterne før tid, så du har overskud til at afslutte de øvrige projekter. Det er også en god idé at sætte lidt ekstra tid af til hvert projekt i din tidsplan, hvis noget tager længere tid end forventet.

Når du har en tidsplan på plads, kan du vurdere, hvordan du effektivt kan vende spildte minutter til produktiv studietid. For eksempel kan du bruge en del af din frokostpause på at læse op til en kommende eksamen. Du kan også drage nytte af tiden, du bruger på offentligt transport. Med effektiv planlægning får du det meste ud af den begrænsede mængde tid, du har til rådighed.

2. Giv opgaven ved hånden din fulde opmærksomhed

Når du har konkurrerende ansvarsområder, er det nemt at bekymre dig om studieprojekter og eksamen i løbet af din arbejdstid og vice versa. Modstå fristelsen til at tænke over alt på én gang og giv opgaven ved hånden din fulde opmærksomhed. Dette er med at gøre din arbejdsbyrde mere overskuelig og holder dig fra at blive overvældet.

På den anden side er det vigtigt at erkende, at der er en realistisk grænse for, hvor meget du kan balancere på én gang. Hvis du ofte er overvældet af arbejde, eksaminer og andre ansvarsområder, kan det være nødvendigt at få en mere fleksibel tidsplan. For eksempel kan du overveje at tage en uddannelse, der er normeret til 1 år over 2 år, hvis det kan lette arbejdsbyrden. 

3. Sæt tid af til dig selv og din familie

Selv om det ikke altid er muligt, bør du gøre dit bedste for at sætte tid af til din familie, venner og  foretrukne fritidsinteresser. Det kan være svært at retfærdiggøre pauser med en travl hverdag, men det kan faktisk bidrage til at forebygge udbrændthed og efterlader dig med en følelse at være klar til at tackle dit næste projekt.

4. Fokusér på fremtiden

Stop med at fokusere på, hvad du ofrer i dag. Forbliv positiv og hold fokus på de nye muligheder, der vil åbne op for dig, hvad enten det er en forfremmelse, en helt ny karriere, eller bare en ny tilgang til dit arbejde.

5. Husk: du er ikke alene

Flere og flere mennesker vælger at tage en uddannelse samtidig med et fuldtidsjob, og derfor er der højst sandsynligt mange studiekammerater i samme situation. Find sammen med ligesindede og del tips og råd til at balancere uddannelse og fuldtidsjob. Det øger motivationen at vide, at du ikke er alene.

Selv de mest dedikerede og hårdtarbejdende fagfolk kan blive overvældede af situationen. Men med den rette attitude, effektiv tidsstyring og støtte, er det muligt at kunne udvikle sine kompetencer uden at sætte resten af livet på pause.

Senest opdateret: 16 jul 2020

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 14-07-2020

Top 5 grunde til at danskerne skifter job

LinkedIn har spurgt ind til jobsøgning, arbejdsglæde og karriereambitioner blandt 18.000 fuldtidsansatte fra 26 lande. Målet med undersøgelsen var at give virksomhederne et unikt indblik i medarbejdernes tanker på området. Du kan her læse mere om danskernes holdning til jobskifte og blive klogere på de 5 vigtigste grunde til, at vi i Danmark vælger at skifte job.

Læs mere
Sidst opdateret 22-11-2021

Livslang læring skaber forretningsmæssig udvikling!

At have et godt arbejdsliv betyder, at du løbende får tilført nye kompetencer og færdigheder.

Læs mere
Sidst opdateret 02-11-2021

4 bud på gode kurser inden for motivation

Vil du gerne øge din egen motivation og dine medarbejderes, men synes du samtidig, at valget af uddannelse er uoverskueligt? Denne guide kommer med 4 bud på gode motivations-uddannelser, der afdækker forskellige motivationsbehov.

Læs mere
Sidst opdateret 30-03-2022

Nervesystemets hemmelighed: Sådan forløser du chok

Har du nogensinde undret dig over, hvorfor vi af og til reagerer på en måde, som vi ikke kan genkende, eller som vi godt ved ikke er rationel? Nadia Ferhat forklarer os i denne artikel om chok, forløsning af chok, nervesystemets hemmelighed og Chok Release Metoden. Læs med her.

Læs mere