5 tips til at balancere uddannelse og arbejdsliv
30 sep 2022

5 tips: Sådan skaber du balance mellem arbejdsliv og studie

På nutidens konkurrenceprægede arbejdsmarked er der efterhånden mange mennesker, der jonglerer både uddannelse og job for at udvikle nye kompetencer såvel som praktisk erfaring. Videregående uddannelse samt efteruddannelse er ofte nøglen til en givende, langsigtet karriere. Længere uddannelsesforløb og kurser kan udvikle dine kompetencer og holde dig orienteret omkring nye tendenser og teknologier.

Det kan være svært at finde tid og energi til at prioritere uddannelse med både fuldtidsjob og familiemæssige forpligtelser. Når skridtet så endelig tages, kan du hurtigt føle dig udbrændt på grund af de lange arbejdstider.

Ønsker du at kunne balancere arbejde, uddannelse og familieliv, så vil du i denne artikel få en række tips til en mere overskuelig hverdag.

1. Planlæg din vej til succes

I en travl hverdag er planlægning essentielt. Start med at anskaffe dig en kalender og sørg for at notere alle kommende forpligtelser og deadlines. Vær meget opmærksom på de uger, hvor der er en masse deadlines. Hvis det er muligt, kan du afslutte nogle af projekterne før tid, så du har overskud til at afslutte de øvrige projekter. Det er også en god idé at sætte lidt ekstra tid af til hvert projekt i din tidsplan, hvis noget tager længere tid end forventet.

Når du har en tidsplan på plads, kan du vurdere, hvordan du effektivt kan vende spildte minutter til produktiv studietid. For eksempel kan du bruge en del af din frokostpause på at læse op til en kommende eksamen. Du kan også drage nytte af tiden, du bruger på offentligt transport. Med effektiv planlægning får du det meste ud af den begrænsede mængde tid, du har til rådighed.

2. Giv opgaven ved hånden din fulde opmærksomhed

Når du har konkurrerende ansvarsområder, er det nemt at bekymre dig om studieprojekter og eksamen i løbet af din arbejdstid og vice versa. Modstå fristelsen til at tænke over alt på én gang og giv opgaven ved hånden din fulde opmærksomhed. Dette er med at gøre din arbejdsbyrde mere overskuelig og holder dig fra at blive overvældet.

På den anden side er det vigtigt at erkende, at der er en realistisk grænse for, hvor meget du kan balancere på én gang. Hvis du ofte er overvældet af arbejde, eksaminer og andre ansvarsområder, kan det være nødvendigt at få en mere fleksibel tidsplan. For eksempel kan du overveje at tage en uddannelse, der er normeret til 1 år over 2 år, hvis det kan lette arbejdsbyrden. 

3. Sæt tid af til dig selv og din familie

Selv om det ikke altid er muligt, bør du gøre dit bedste for at sætte tid af til din familie, venner og  foretrukne fritidsinteresser. Det kan være svært at retfærdiggøre pauser med en travl hverdag, men det kan faktisk bidrage til at forebygge udbrændthed og efterlader dig med en følelse at være klar til at tackle dit næste projekt.

4. Fokusér på fremtiden

Stop med at fokusere på, hvad du ofrer i dag. Forbliv positiv og hold fokus på de nye muligheder, der vil åbne op for dig, hvad enten det er en forfremmelse, en helt ny karriere, eller bare en ny tilgang til dit arbejde.

5. Husk: du er ikke alene

Flere og flere mennesker vælger at tage en uddannelse samtidig med et fuldtidsjob, og derfor er der højst sandsynligt mange studiekammerater i samme situation. Find sammen med ligesindede og del tips og råd til at balancere uddannelse og fuldtidsjob. Det øger motivationen at vide, at du ikke er alene.

Selv de mest dedikerede og hårdtarbejdende fagfolk kan blive overvældede af situationen. Men med den rette attitude, effektiv tidsstyring og støtte, er det muligt at kunne udvikle sine kompetencer uden at sætte resten af livet på pause.

Senest opdateret: 30 sep 2022

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 20-10-2022

Offshore kurser: Det siger udbyderne

Vi oplever på finduddannelse.dk en øget efterspørgsel på efteruddannelse relateret til offshore branchen. Vi blev derfor nysgerrige på, hvad det skyldes, så vi har taget en snak med en af de største udbydere af kurser til offshore industrien. 

Læs mere
Sidst opdateret 30-09-2022

Sådan bliver du mere effektiv på jobbet!

Har du styr på tiden? Få fem gode tiltag, som gør dig mere effektiv i dit job. 

Læs mere
Sidst opdateret 17-10-2022

Guide: Forstå de nye barselsregler 2022

Pr. 2. august 2022 trådte nye barselsregler i kraft i Danmark. Denne barselsreform kommer som en del af et EU-direktiv, og har betydning for børn, der er født den 2. august eller senere. Men hvad betyder disse nye barselsregler egentlig i praksis? 

Læs mere
Sidst opdateret 25-01-2023

Overvejer du et karriereskift?

Har du et branche- eller karriereskift i tankerne, og drømmer du om at få mere arbejdsglæde og livskvalitet? Så læs mere artiklen og bliv klogere på hvordan du step for step skal gribe din karriereændring an.

Læs mere