Robotter i arbejdslivet - Bliv klar til fremtidens arbejdsmarked

Det har længe lydt, at robotterne kommer. Faktisk er de her allerede. Men hvilken betydning har det for vores arbejdsliv? Og hvordan følger vi med og fornyer os?

Det har længe lydt, at robotterne kommer. Faktisk er de her allerede. Udviklingen går hurtigere og hurtigere, og de digitale løsninger kommer til at ændre vores liv på måder, vi slet ikke har overvejet endnu. Men hvilken betydning har det for vores arbejdsliv? Og hvordan følger vi med og fornyer os?

Vores arbejdsliv og måde at gå på arbejde på kommer til at ændre sig. Ligegyldig hvilken sektor du er i, vil teknologien ændre din hverdag, og du skal på den ene eller anden måde samarbejde med robotter. Samtidig ændrer arbejdsmarkedet sig, og det faste arbejde som lønmodtager bliver helt anderledes for fremtidige generationer.

For at hjælpe dig godt på vej ind i fremtiden, har vi indhentet ekspertviden. Louise Fredbo-Nielsen er fremtidsforsker i FutureNavigator og ved, en hel masse om, hvad vi kan forvente os af fremtidens arbejdsmarked. Sammen med Bessie Rauff fra Krifa har hun taget en snak om fremtiden - og du kan høre podcasten lige her.

Er du klar til fremtiden?

Læs med herunder og find ud af, hvordan teknologien kommer til at påvirke arbejdsmarkedet, og hvad du skal gøre, for at blive klar til fremtiden!

Hvorfor er det vigtigt at kigge på fremtidstrends?

Men, hvad er en trend egentlig, og skal den tages seriøst?

Går vi en kold og teknologisk verden i møde?

Hvordan kan teknologien løse menneskelige relationer?

Fremtidens arbejdsmarked - hvad ændrer sig?

Tager robotterne dit job?

Hvilke uddannelser er de mest fremtidssikre, og hvilke brancher skal du undgå?

3 gode råd til fremtiden

Hvorfor er det vigtigt at kigge på fremtidstrends?

Ligegyldigt om du sidder som bankansat, fabriksarbejder eller direktør, så kommer teknologien til at ændre din måde at arbejde på, og de arbejdsopgaver du skal løse. 

Sådan forklarer Louise Fredbo-Nielsen, hvorfor fremtidstrendsene er så vigtige at kigge på. Robotternes indtog gør nemlig, at de vil kunne finde fejl i sagsakterne hurtigere end advokaten eller revisoren. Og ifølge Louise, snakker vi ikke mange år ud i fremtiden - robotterne er her nemlig allerede: “Der er sportsjournalist-robotter, som kan skrive sportsjournalistik meget hurtigere og billigere end menneskelige journalister kan.”

Men hvad er en trend egentlig, og skal den tages seriøst?

Ifølge Louise så er trends spor til fremtiden. Der er selvfølgelig forskel på trends. Men inden for fremtidsforskning kigger man netop på fremtidstrends, og hvilke tendenser, der begynder at vise sig at have spor til fremtiden.

Inden for fremtidstrends finder du blandt andet to typer:

  • Hårde trends: Det er her, hvor der er ikke er et valg - de er vilkårene for fremtiden. Der kan selvfølgelig være nogle individuelle valg, men på samfundsplan er der ikke et valg - fx. At flere og flere mennesker bliver overvægtige.

  • Bløde trends: Her er der i højere grad et valg, da disse trends kræver, at vi arbejder for, at det kommer til at ske, men som kan komme til at have lige så stor indvirkning på fremtiden som de hårde trends.

Trendsene betyder, at hvis vi - som medarbejdere eller virksomheder og samfund - ikke øver os i at blive rigtig gode til at bruge de nye teknologier, så kommer vi til at være fremtidens tabere.

Hvilke uddannelser skal du tage, for at undgå arbejdsløshed i fremtiden?

Men de der robotter, er det ikke kun de ufaglærte det går udover?

Svaret er entydigt nej. I flere år er der blevet snakket om,  at robotterne tager jobbet ude i den tunge industri. Men faktum er, at teknologien ændrer arbejdsmetoderne - for alle. Det har nemlig vist sig, at det ikke kun er kortuddannede, der skal indstille sig på nye arbejdsmetoder, det skal dem med en længere videregående uddannelse også, siger Louise.

I en rapport fra Konsulenthuset McKinsey, viser det sig, at teknologien kommer til at påvirke det danske arbejdsmarked i sådan en grad, at det vil koste danskerne 470.000 jobs. I rapporten vurderer McKinsey, at 40% af de jobs, der bliver udført af mennesker i dag på et tidspunkt vil blive overtaget af maskiner.

Men fortvivl ikke, der vil nemlig samtidig blive skabt 495.000 nye jobs. En stigning på 25.000. De nye jobs bliver skabt fordi teknologien gør os mere effektive, men også fordi der bliver skabt helt nye jobtyper.

Kommer robotterne til at tage lige netop dit job?

Går vi en kold og teknologisk verden i møde?

Ifølge Louise kommer teknologien til at påvirke alle aspekter af vores samfund:

Det er ærgerligt, at når vi snakker om teknologi, så lyder det som sådan nogle skræmmescenarier; at hele verden bliver kold og teknologisk, og at vi ikke har kærlighed og følelsen af andre mennesker.

Det mener Louise nemlig ikke, at det behøver at betyde. For jo mere teknologi vi har, jo mere har vi behov for de menneskelige relationer. På den måde, skal vi i langt højere grad se på, hvad det er teknologien kan skabe af muligheder for menneskelige relationer, for autencitet og den hudsult, Louise mener, der er blandt mange mennesker.

Men hvordan kan teknologien løse menneskelige relationer?

Umiddelbart ville man jo nok sige, at menneskelige relationer, kræver mennesker og ikke teknologi. Men det er ikke nødvendigvis tilfældet.

“Pornoindustrien dyrker rigtig meget den her haptiske teknologi, som er en følelses-teknologi. Hvor du kan røre ved din kæreste via censorer, selvom du sidder på den anden side af jorden. I kan kysse hinanden, eller have intim samvær for den sags skyld.” - Louise

Det betyder altså, at man med hjælp fra teknologien, kan komme endnu tættere på hinanden, i en verden der er mere og mere globaliseret.

Fremtidens arbejdsmarked - hvad ændrer sig?

Amerikanske undersøgelser viser, at om 5-10 år vil 40% af arbejdsstyrken være freelancere. Ifølge Louise, kan tendensen allerede ses herhjemme blandt unge mennesker.

Tankegangen om, at du er sikret, hvis du har et fast arbejde, er lagt i graven. Lønmodtagerkulturen er død - ikke bare døende, men stendød.

Den deleøkonomiske tankegang bevæger sig også ind i arbejdsmarkedet, og der findes flere forskellige platforme, hvor man kan sælge sine ydelser. Louise beskriver denne tendens som, at vi går fra at have et arbejdsmarked til et bidragsmarked. På den måde bliver det nødvendigt for os at genopfinde os selv og videreuddanne os.

Det betyder også, at de klassiske livsfaser ændrer sig. Tidligere uddannede man sig, arbejdede et langt liv og gik derefter på pension: “Der er allerede i dag mange unge mennesker, der begynder at tage pauser i deres arbejdsliv. Fordi der allerede nu er en bevidsthed om, at vi altså skal være på det her arbejdsmarked en del længere end til de her 65-67 år.” forklarer Louise.

Hvad betyder det for arbejdsgiverne, at freelance-arbejdet bliver mere populært?

For virksomhederne bliver den helt store udfordring at holde på medarbejderne, og den viden, der er opbygget. Tidligere handlede det om at finde et godt job med en god kaffe og søde kolleger. Men ifølge Bessie  “viser undersøgelser, at der er 800.000 danskere, som skifter job hvert år.”

Louise forklarer, at den yngre generation i langt højere grad hopper rundt blandt jobtilbud for at komme derhen, hvor græsset er grønnere, projekterne er endnu vildere og chefen er fed. Dog mener Louise ikke, at det kun handler om samfundsudviklingen, men også i generationerne.

Ved at samfundet bevæger sig over i et mere freelance-baseret arbejdsmarked, så bliver vi også mere location independent. Det betyder, ifølge Louise, at vi kan løse vores opgaver hvor end vi er. Og dét har en betydning for virksomhederne, som nu skal til at gøre det attraktivt at komme ind på kontoret, i stedet for at ligge på en strand på Bahamas, og ordne dagens opgaver.

Se de tre gode råd til fremtidens arbejdsmarked

Tager robotterne dit job?

Der er næppe nogle brancher, der kan se sig fri fra at blive påvirket af teknologien, hvilket betyder, at du nok ikke kommer til at have det samme job i hele dit arbejdsliv. Men det betyder ikke, at robotterne tager dit job.

Dog mener Louise, at vi må regne med at få nye opgaver, og måske endda blive nødt til at skifte branche, inden vi går på pension. Du bliver altså nødt til at acceptere teknologien som et grundvilkår, og se det som en positiv styrke.

Dette viser en opfølgende rapport fra Mckinsey, der er gået endnu mere i dybden med teknologiens - og ikke mindst automatiserins - påvirkning af arbejdsmarkedet. Her viser det sig, at automatisering og AI vil løfte produktiviteten, men at mange bliver nødt til at opgradere deres skills.  

Dog viser den nye rapport også, at selvom næste halvdelen af vores jobfunktioner kan automatiseres, så er det under 5%, der vil blive fuldt ud automatiseret.

Hvordan undgår du at miste dit job på grund af teknologien?

Dit job forsvinder altså ikke helt, det ændrer sig blot, og her er videreuddannelse en vigtig faktor.

Den teknologiske udvikling er ikke færdig i morgen, så vi bliver hele tiden nødt til at tænke i, hvordan vi kan videreuddanne os og sørge for, at vores kompetencer passer til dig, der bliver krævet af os. 

Videreuddannelse er altså nøglen til jobbet. Men også specifikke kompetencer og egenskaber bliver vigtige i fremtiden. Louise beskriver, hvordan det gode håndværk og øvelse bliver vigtig. “Vi kan allesammen sætte os ned og se en youtube video, og det er der mange unge mennesker der er gode til, men de mestre det ikke rigtigt.” forklarer Louise.

Hvilke uddannelser er de mest fremtidssikre, og hvilke brancher skal du undgå?

Til spørgsmålet beskriver Louise, at man bør vælge uddannelse med hjertet, men at det selvfølgelig ikke er helt ligegyldigt, hvad du vælger at fokusere på. Dog kan du lige så godt slippe tankegangen om, at du arbejder hele livet med den profession du er uddannet til.

Nogle af de jobs, der vinder for tiden er ingeniører, it og ledelse, og de helt store tabere er kontoradministration og produktion ude på fabrikkerne.

Men du behøver ikke nødvendigvis at være ingeniør for at beholde dit job. Louise beskriver, hvordan det at have bevidsthed om, hvordan man reagerer er en vigtig egenskab i fremtiden. Irritation betyder nemlig, at der er noget som betyder noget for os: “Hvis ikke der var noget, der var vigtigt for os her, så ville det være lige meget, så ville vi ikke blive irriteret. Derfor er det vigtigt at træde tilbage og se på, hvorfor man blev irriteret.”

Det er altså virkelig vigtigt, ifølge Louise, at finde ud af, hvad det er der irriterer én, og reagere på det - og det er ét af fremtidens helt store egenskaber.

Læs her, hvorfor teknologi ikke er lig med en koldere verden

3 gode råd til fremtiden

Louises tre bedste råd til fremtiden er følgende:

  • Hold øje med fremtiden. Hvor kan du se nogle spor ud i fremtiden i din branche. Hold øje med de hårde trends som teknologien og de tendenser, hvor vi skal arbejde lidt hårde for det.

  • Hold øje med irritationen. Stop op, og find ud af, hvad det bagvedliggende budskab er. Hvorfor bliver du irriteret?

  • Hav in mente, at det bliver et vilkår for fremtiden, at vi alle skal genopfinde os selv. Selvom vi ikke synes det er rart at skulle udvikle os og tage nye kurser hele tiden. Men kig på, hvor det bliver rart for dig, og hvad er det du skal blive god til i fremtiden? Hvad er det vigtigste du skal lære?

Hvad er en fremtidstrend, og hvorfor er de vigtige?


Annoncer