Rejsen mod et godt arbejdsliv
09 jan 2023

Rejsen mod et godt arbejdsliv

Mange oplever, at deres arbejdsopgaver bliver mere komplekse som følge af globalisering og den teknologiske udvikling. På HD-uddannelserne får de studerende dog redskaberne til at løse eksisterende opgaver og at være på forkant med fremtidens udfordringer. Samtidig gør en ny ordning det muligt at få økonomisk støtte til efteruddannelsen.

Ditte Vilsgaard har altid drømt om at blive selvstændig indenfor hotel- og restaurationsbranchen, og da hun blev tilbudt at bestyre en restaurant i København, tog hun første skridt i retningen af at realisere drømmen. Jobbet ville give hende masser af praktisk erfaring, som hun senere kunne bruge som selvstændig, og hun valgte derfor at tage orlov fra sit universitetsstudie.

Med årene voksede arbejdsopgaverne. Det samme gjorde deres kompleksitet, og Ditte begyndte at savne en teoretisk baggrund for at kunne løse opgaverne, samtidig med at hun generelt savnede studiemiljøet. Efter ti år på arbejdsmarkedet var det dog ikke realistisk at genoptage sit oprindelige studie. I stedet valgte hun at undersøge muligheden for at efteruddanne sig med baggrund i sin erhvervskarriere. Valget faldt på en HD: “Med HD’en fik jeg den grunduddannelse indenfor erhvervsøkonomi, som jeg aldrig fuldførte, før jeg trådte ind på arbejdsmarkedet,” fortæller Ditte Vilsgaard.


Praktisk uddannelse

Udover at indfri sine uddannelsesmæssige behov tilgodeså studieforløbet også, at hun havde travlt på sit arbejde. Undervisningen lå udenfor normal arbejdstid, og hun kunne vælge, hvilke dage, hun ønskede at modtage undervisning, så studiet harmonerede med rollen som mor. Hun kunne derfor, med ro i sindet, koncentrere sig om undervisningen, når hun to aftener om ugen blev klogere på bl.a. samfundsøkonomi, jura og dataanalyse.

Samtidig kunne jeg fra start bruge undervisningen i mit arbejde. Mange af de opgaver, som vi lavede på studiet, var med afsæt i konkrete problemstillinger, jeg alligevel skulle løse på min arbejdsplads. Nu fik jeg blot redskaberne til at løse opgaverne bedre og hurtigere,” fortæller Ditte Vilsgaard.

Som udbyder af HD-uddannelser er CBS opmærksom på, at studiet skal være direkte anvendeligt for de studerende i en travl hverdag, fortæller sekretariatsleder David Gullberg.

Vi plejer at sige, at vi ikke blot lærer de studerende at regne, men også at regne den ud. I praksis betyder det, at vi giver dem konkrete værktøjer til at varetage deres eksisterende arbejde endnu bedre og indsigt til at udvikle sig, så de fremadrettet kan indfri personlige ambitioner og de krav, som arbejdsgiverne stiller til dem,” siger David Gullberg.

Og ifølge sekretariatslederen er det nødvendigt, at man løbende videreuddanner sig, da verden er i hastig forandring som følge af bl.a. globalisering og den teknologiske udvikling. Ens færdigheder skal derfor ikke blot matche nuværende, men også fremtidige arbejdsopgaver.

Det gode arbejdsliv

HD-uddannelserne henvender sig som udgangspunkt til alle, der har en gymnasial uddannelse eller noget tilsvarende. Opfylder man ikke det krav, er det dog muligt at søge dispensation på baggrund af ens erhvervserfaring.

Uanset baggrund er der dog en ting, de studerende har til fælles. Alle er videbegærlige, fortæller David Gullberg.

De studerende er ambitiøse, og de har lyst til at udvikle sig til glæde for dem selv og deres arbejdsgiver. Og på HD’en får de en bred viden, der netop gør det muligt at avancere, uanset om man er ansat i det private eller offentlige, og uanset hvor man aldersmæssigt befinder sig i livet,” siger David Gullberg.

Lysten til personlig udvikling var også en af grundene til, at Ditte Vilsgaard valgte HD-uddannelsen. Hun forklarer, at hun havde brug for at blive stimuleret og føle, at hun bevægede sig videre i livet både fagligt og menneskeligt. Samtidig kan hun med mere end ti års erhvervserfaring nikke genkendende til, at verden og arbejdsmarkedet konstant er i forandring.

Vi har derfor også pligt til at følge med som individer,” siger Ditte Vilsgaard. Hun var derfor aldrig i tvivl om, at hun skulle fortsætte med at læse direkte videre på HD 2. del, selvom det er mindre end en måned siden, hun forsvarede sin afsluttende opgave på HD 1. del.

Læring er en rejse, der aldrig slutter, hvis man vil have et godt arbejdsliv. Du er nødt til at investere i dig selv, for det højner din værdi i forhold til eksempelvis arbejdsgivere og kunder. Og vigtigst af alt, så giver det dig en personlig ballast, som du kan bruge i alle livets forhold. Du får en sikkerhed og tro på dig selv, når du kan gennemføre en HD,” siger 36-årige Ditte Vilsgaard, der med sin nye uddannelse og praktiske erfaring fra arbejdsmarkedet føler sig godt rustet til en dag at tage endnu et skridt mod at realisere drømmen om at åbne et boutique hotel.

Få tilskud til uddannelsen

Når hun i disse dage har travlt med at færdiggøre sin ansøgning til CBS om optag på HD 2. del, hvor hun håber at specialisere sig i organisation og ledelse, skyldes det også en ny tilskudsordning. Fremover kan studerende modtage op til 10.000 kr. i tilskud, såfremt de vælger at efteruddanne sig indenfor en godkendt akademi- og diplomuddannelse.

Jeg har haft så stor glæde af HD 1. del, at jeg hele tiden har haft lyst til at fortsætte med overbygningen, men det er naturligvis en ekstra motivationsfaktor, at jeg nu får mulighed for at få økonomisk støtte, hvis jeg altså er hurtig,” forklarer Ditte Vilsgaard.

Det er ikke kun blandt de studerende, at tilskuddet vækker glæde. Det samme gør ordningen på CBS. Ifølge sekretariatsleder, David Gullberg, vil ordningen komme hele samfundet til gode. “Folk, der ikke tidligere har haft råd til at efteruddanne sig, får nu i højere grad mulighed for det. Og det løfter ikke blot den enkeltes personlige kompetencer, men samfundet som helhed. Vi er derfor meget glade for, at vi med ordning kan nå en helt ny gruppe af potentielle studerende,” siger David Gullberg.

Find din HD uddannelse hos CBS her

Senest opdateret: 09 jan 2023

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 24-01-2023

Boost din karriere med sociale medier

Facebook, Instagram, LinkedIn, YouTube, BeReal, Snapchat, Twitter.... udbuddet af sociale medier er de sidste år ekspanderet med høj hastighed og mulighederne med dem er efterhånden utallige. Men hvordan kan de sociale medier bruges i karriere øjemed?  Her på siden har vi samlet artikler med tips og tricks til hvordan du kan bruge de sociale medier til at booste dine karriere.
Læs mere
Sidst opdateret 31-01-2023

Derfor er din kompetenceudvikling vigtig

Dine kompetencer er din markedsværdi. Det, at du har den nyeste viden og er ajourført med udviklingen inden for dit fag er afgørende for din karriere i det omskiftelige arbejdsmarked vi ser i dag. Læs her, hvordan du bedst kommer i gang med et kompetenceudviklingsforløb. 

Læs mere
Sidst opdateret 15-07-2022

4 bud på spændende bestyrelsesuddannelser

Vi har fundet 4 spændende bud på forskellige bestyrelsesuddannelser, der hver især er gode til den grønne på området, såvel som vedkommende, der trænger til genopfriskning.

Læs mere
Sidst opdateret 31-01-2023

Brug efteruddannelse som værktøj og styrk dine fremtidsmuligheder

Efteruddannelse er aldrig en dårlig investering. Med relevant efteruddannelse kan du nemlig sikre dig selv bedre fremtidsmuligheder, såvel som det kan stille dig bedre i din nuværende stilling.

Læs mere