Vis finduddannelse.dk som: Mobile

Sådan bruger du positiv psykologi i din hverdag

Hvad er det positiv psykologi kan? Og hvorfor er det brugbart i en arbejdssammenhæng? Det er måske nogle af de spørgsmål du overvejer, når du læser ordene positiv psykologi.

Positiv psykologi skal overordnet give dig værktøjerne til at skabe trivsel og arbejdsglæde, samt hjælpe dig selv og andre til at undgå stress og dyrke skjulte potentialer.

Men, hvad betyder positiv psykologi egentlig, og hvordan implementerer man det i en travl hverdag?

Hos Finduddannelse.dk har vi taget en snak med Jorge Garibaldi, underviser i positiv psykologi ved Aarhus Business College, om hvorfor positiv psykologi er vigtigt at arbejde med, og hvordan man kan bruge det.

Hvad er positiv psykologi?

De tre mønstre til en høj lykkescore

Hvordan skaber du din egen virkelighed?

Hvordan træner man sig mere lykkelig?

Brug positiv psykologi i din hverdag

3 nemme måder at implementere positiv psykologi i en travl hverdag

Hvad er positiv psykologi?

Historisk set har psykologi beskæftiget sig med, hvordan man reparerer det, som er i stykker. De sidste 10-15 år er man begyndt at undersøge, hvad det er, der gør, at mennesker har det godt, at de er lykkelige.” forklarer Jorge.

Psykologien kan dermed deles op i to områder. Den kliniske, som fokuserer på sygdom og behandling, og den positive, som fokuserer på forebyggelse og udvikling. Overordnet set kan man altså sige, at positiv psykologi, som et videnskabeligt studie, undersøger, hvad der gør mennesker og fællesskaber i stand til at trives.

Grundlæggeren af den nyere retning indenfor psykologien er Martin Seligman, som i stedet for at fokusere på menneskers psykiske lidelser fokuserer på, hvordan mennesker opnår trivsel, lykke og positiv udvikling i deres liv.

Som en del af den nye retning, begyndte man, i følge Jorge, at se på, hvilke mønstre, der findes omkring mennesker, som lever et lykkeligt liv, og hvordan disse kan overføres til mennesker, som lever med depression, stress og angst.

De tre mønstre til en høj lykkescore

I følge Jorge kan mønstrene deles op i tre områder, hvor mennesker, der er lykkelige scorer højt. Det drejer sig om:

  1. Mennesker, der er gode til at nyde. Dem, som er gode til at deltage i aktiviteter de nyder. Fx. at rejse, at være social, at have mange venner osv.
  2. Mennesker, der er meget engagerede i noget. Så engagerede, at de holder op med at være bevidste om sig selv. Tiden forsvinder for dem, fordi de er så fokuserede på det de laver.
  3. Mennesker, der føler en mening med det de gør er i sidste ende lykkelig.

Men én ting er at vide, hvad det er man som menneske skal have fokus på for at opnå et lykkeligere liv. Noget andet er at tro på det. Derfor er der udviklet en måde hvorpå, man kan træne sig til at være mere lykkelig.

Find 3 nemme måder at implementere positiv psykologi på i en travl hverdag.

Hvordan skaber du din egen virkelighed?

Positiv psykologi handler om at træne sine evner til at være lykkelig, når det bruges i fx en arbejdssammenhæng. Her handler det i høj grad om, hvor vi ser, tænker og føler om os selv.

Man har lavet en masse forskellige videnskabelige undersøgelser om hvordan vores perception af os selv skaber vores virkelighed.” beskriver Jorge og fortsætter:

Positiv psykologi

Og det er lige præcis det, der arbejdes med, hvis du tager et kursus i positiv psykologi. “Det er det, vi prøver at give folk værktøjerne til at implementere i sit eget liv.”

Men, hvordan træner man sig mere lykkelig?

Det handler hverken om armbøjninger eller distanceløb. Men, hvordan man forholder sig de ting man oplever forklarer Jorge:

“Det kan være alt fra den måde man tænker på tingene, når man oplever dem. Hvordan man forholder sig til dem, og hvilket label man putter på dem. Til at være taknemmelig for det man har.”

Det handler om at skabe rigtig stor ballast, så man kan modstå og modtage livets op- og nedture, og føle ro i det. Det handler både om at være alene og have det godt i sit eget selskab, og om at være taknemmelig, for alt omkring en.

På det kursus som Jorge selv instruerer forklarer han, at “Vi arbejder faktisk hele vejen rundt, med vejrtræknings-øvelser, situations træning og vi arbejder med scenarier.“

Vil du tage et kursus i positiv psykologi ved Aarhus Business College?

Brug positiv psykologi i din hverdag

“Personer som er lykkelige, de er kreative, de er åbne, de er produktive. Det er meget nemmere at opnå produktivitet, at sænke antallet af sygefravær, alt er meget nemmere, når man arbejder med glade mennesker” fortæller Jorge i forhold til, hvorfor positiv psykologi er så vigtigt. Og det handler ikke kun om, hvordan du føler og har det. Det har i sidste ende også noget at sige i forhold til omkostningerne for virksomheden.

Jorge beskriver tre tanker, du kan starte med at implementere i din hverdag. Det kan selvfølgelig være rigtig svært, og kræver netop træning for nogle mennesker, hvis man virkelig skal tro på det, man siger til sig selv.

Læs om, hvordan du skaber din egen virkelighed.

3 nemme måder at implementere positiv psykologi på i en travl hverdag:

  • Accepter. Den største kilde til lidelse kommer fra, at vi kæmper mod de ting vi ikke kan ændre. Accepter tingene som de er, og ikke som de burde være.
  • Tilgiv dig selv. Du er ikke perfekt, det er der ingen der er. Lad være med at bruge energi på at fortælle dig selv, hvor dårlig du er eller, hvor slem du er.
  • Invester i dig selv lidt hver dag. Vær venlig mod dig selv, sæt dig i fem minutter og bare vær der: Invester i den positive oplevelse for dig selv, hver dag. Vi investerer rigtig meget i andre mennesker. Vi skal både være søde og rare, og velopdragne og hjælpe andre. Men vi gør det meget sjældent for os selv.

Se alle vores kurser i positiv psykologi her.

Senest opdateret: 05 jun 2020

Du er måske også interesseret i:

Sidst opdateret 27-05-2020

De bedste energizers til møder og kurser

Savner du inspiration til hvordan du skal ryste møde- eller kursusdeltagere sammen? Eller er jeres arbejdspalds mestre i at holde marathonmøder, med sovende ben og dårligt indeklima som resultat? Så dyk ned i vores lille samling af de bedste energizers og icebreakers, og spark lidt liv ind i mødelokalet, få smilet frem, og lær noget nyt om dine kollegaer, 

Læs mere
Sidst opdateret 15-07-2022

Quick guide: Social inklusion

Social inklusion har fokus på inklusion af det udsatte barn i institutionens fællesskaber. Læs denne guick guide til vellykket social inklusion i institutionen.

Læs mere
Sidst opdateret 07-04-2022

Guide: 5 bud på psykoterapeutuddannelser

I denne guide går vi tæt på uddannelser indenfor psykoterapi og giver 6 spændende bud på kvalitetssikrede psykoterapeutuddannelser. 

Læs mere
Sidst opdateret 18-10-2022

Tid til forandring?

Gennem hele livet skal du vælge, hvilke veje du vil gå. Ofte er dine valg baseret på tidligere oplevelser, erfaringer og minder, som vækker bestemte følelser i dig. Men er det muligt at slippe de følelser, der hæmmer dine valg, så du får fornyet energi og oplever verden og din måde at træffe beslutninger på, på nye måder?

Læs mere